Ικανοποίηση για την απόφαση στήριξης ανθρώπων οι οποίοι βασανίστηκαν το 1974 έστω και 48 χρόνια μετά

Συνταρακτικές μαρτυρίες, οργισμένες αντιδράσεις, αλλά και ικανοποίηση για την ανταπόκριση της πολιτείας, έστω και 48 χρόνια μετά, για την απόφαση για στήριξη των ανθρώπων οι οποίοι βασανίστηκαν το 1974.

Στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής:

Ο πατήρ Θεόκλητος Κυριάκου, αιχμάλωτος του 1974, αναφέρθηκε στο δράμα γυναικών οι οποίες βιάστηκαν και οι οποίες για χρόνια στηρίζοντας οικονομικά από την Αρχιεπισκοπή, χωρίς ποτέ κανείς να μάθει οτιδήποτε.

Ο Γιώργος Γρουτίδης Πρόεδρος της Οργάνωσης Αναπήρων Πολέμου αναφέρθηκε στην περίπτωση παιδιού 13 χρονών το 1974, το οποίο βιάστηκε και στην συνέχεια δολοφονήθηκε μπροστά του, ο πατέρας του.

Επίσης στις περιπτώσεις δεκάδων γυναικών, οι οποίες βιάστηκαν και για δεκαετίες ζουν με ψυχοφάρμακα και χωρίς να αποκαλύπτουν το δράμα τους.

Ακόμη στην περίπτωση ατόμου το οποίο τυφλώθηκε από τα βασανιστήρια και τώρα ζητά βοήθεια για να βάλει τρία δόντια ώστε να μπορεί να τρώει.

Ο Γιώργος Γρουτίδης, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι έχουμε τεράστιο παράπονο, γιατί οι αξιωματούχοι και λειτουργοί δεν καταλαβαίνουν ότι οι καρέκλες που κάθονται στηρίζονται στο δικό μας αίμα.

Το θετικό από την συνεδρία ήταν η δέσμευση εκπροσώπου του Υπουργείου Εργασίας ότι έστω και αργά θα στηριχθούν όλοι οι παθόντες του 1974, ακόμη και οι άγνωστες γυναίκες, με κάθε διακριτικότητα. Στον κατάλογο των ατόμων τα οποία θα τυγχάνουν στήριξης θα ενταχθούν και οι αντιστασιακοί.

Κατά την συνεδρία τέθηκε το αίτημα των αιχμαλώτων και των παθόντων του 1974 να υλοποιηθεί η απόφαση για παροχή επιδόματος 200 ευρώ τον μήνα, ως αντιστάθμισμα για τις χρεώσεις από το ΓΕΣΥ. Οι παθόντες με νομοθεσία του κράτους δικαιούνται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η κυβέρνηση παραχωρεί σήμερα εφάπαξ επίδομα 2 χιλιάδων ευρώ το χρόνο στους παθόντες, δηλαδή 600 ευρώ λιγότερα από ότι ήταν η αρχική δέσμευση.

Ο Βάσος Χρίστου πρόεδρος συνδέσμου αιχμαλώτων 1974 ζήτησε και το ξεκαθάρισμα του μητρώου αιχμαλώτων, στο οποίο δεν περιλαμβάνονται άτομα τα οποία δεν ήταν τότε στρατιώτες ή κατέφυγαν μετά το 1974 στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, τη μόνη οργάνωση η οποία κατέγραψε τους αιχμαλώτους το 1974, τότε καταγράφηκαν 2,467 αιχμάλωτοι από ηλικίας 14 έως 74 ετών. Σήμερα βρίσκονται στην ζωή μόνο 845 άτομα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Νίκος Κέττηρος αναφέρθηκε στο δράμα των σιωπηλών γυναικών, οι οποίες βιάστηκαν το 1974. Εντός Σεπτεμβρίου, είπε, θα καταβληθεί και στις γυναίκες το σχετικό επίδομα.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου, εξέφρασε την αγανάκτηση του, για την συμπεριφορά της πολιτείας, έναντι τους παθόντες οι οποίοι κράτησαν το 63% της ελεύθερης Κύπρου.

Σύνταξη: Παναγιώτης Καπαρής

Πηγή: ΡΙΚ

Μ.Χ

Τελευταία Ενημέρωση: 13 Σεπτεμβρίου 2022 - 12:12

Τελευταιες Ειδησεις

03 Οκτωβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024
18:00
Το Βέλγιο αποστέλλει στρατιώτες στην Κύπρο για επαναπατρισμό υπηκόων του από τον Λίβανο
17:51
Ουκρανία: Τρεις άμαχοι νεκροί, ανάμεσά τους ένα παιδί, από ρωσικό βομβαρδισμό
17:38
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 03/10/24
16:21
Συνεχίζεται με σφοδρότητα η σύγκρουση του ισραηλινού στρατού με την Χεζμπολά
16:09
Σκάφος από τον Λίβανο κατέπλευσε στη μαρίνα της Λάρνακας
15:41
Ιστορική συμφωνία μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Μαυρίκιου
15:17
Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε η Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων
14:01
[Βίντεο] Προσγειώθηκε το C-130 από την Βηρυτό μεταφέροντας Κύπριους και Ελλαδίτες
13:01
[ΒΙΝΤΕΟ] Κόμπος: Το δείπνο στη Νέα Υόρκη αποτελεί το επόμενο σημείο αναφοράς στο Κυπριακό
12:43
Περισσότερες πτήσεις τσάρτερ για Βρετανούς στον Λίβανο - Φεύγουν και με σκάφη προς Κύπρο
12:39
Υεμένη: Οι Χούθι εξαπέλυσαν επίθεση με drones εναντίον του Ισραήλ
11:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.