"Εξόφθαλμη παρανομία" καταγγέλει ο Γενικός Ελεγκτής στην συμφωνία για αξιολόγηση της επέκτασης της διαχείρισης των αεροδρομίων

Πράματα και θάματα αποκαλύφθηκαν στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, για τις διεργασίες για ενδεχόμενη επέκταση της συμφωνίας διαχείρισης των αεροδρομίων, από την εταιρία ΕΡΜΕΣ.

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε ότι υπάρχει προφορική συμφωνία, προσχέδιο συμφωνίας, η οποία προβλέπει επέκταση της διαχείρισης κατά 5,5μιση χρόνια, δηλαδή μέχρι το Νοέμβριο του 2036 και ως αντάλλαγμα να μην ζητηθούν αποζημιώσεις για την περίοδο της πανδημίας και τις επιπτώσεις από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Την ίδια ώρα υπάρχει σε εκκρεμότητα και το θέμα της δεύτερης φάσης των αεροδρομίων τα οποία έπρεπε να ξεκινήσουν μεταξύ 2017 και 2018 και μέχρι σήμερα δεν ξεκίνησαν. Το κόστος εκτιμάται γύρω στα 250 εκ. ευρώ.

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης κατήγγειλε εξόφθαλμη παρανομία για την υπογραφή από το Υπουργείο Οικονομικών, τον περασμένο Ιούλιο συμφωνία με την εταιρία PWC, ύψους 190 χιλιάδων ευρώ, για αξιολόγηση της ενδεχόμενης επέκτασης της συμφωνίας για διαχείριση των αεροδρομίων από την εταιρία ΕΡΜΕΣ, χωρίς να υπάρχει εγκεκριμένο κονδύλι από την Βουλή.

Διερωτήθηκε γιατί πρέπει να συζητηθεί επέκταση της συμφωνίας, η οποία έχει διάρκεια 25 ετών και αποκάλυψε ότι τρία χρόνια μετά την αρχική υπογραφή της συμφωνίας, γύρω στο 2008, συζητήθηκε και τότε επέκταση της συμφωνίας.

Σημείωσε ότι υπάρχει πρόνοια στο αρχικό συμβόλαιο, ότι σε περίπτωση κατά την οποία δεν προχωρήσουν τα έργα για την δεύτερη φάση να τερματιστεί η σύμβαση.

Ο Μιχάλης Ιακωβίδης εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε ότι κατατέθηκε εκ των υστέρων αίτημα για έγκριση του κονδυλίου, λόγω των θερινών διακοπών και λόγω του κατεπείγοντος της υπογραφής της συμφωνίας με την PWC. Επικαλέστηκε ανάλογη συμφωνία στην Ελλάδα, όπου λόγω των καθυστερήσεων η συμφωνία με τα αεροδρόμια στοίχισε διπλά στο ελληνικό δημόσιο.

Ο Γενικός Ελεγκτής έστρεψε τα πυρά του και κατά του Υπουργείου Μεταφορών. Αποκάλυψε ότι απέστειλε εμπιστευτικό προσχέδιο έκθεσης για το Υπουργείο, στις 30 Αυγούστου, στο οποίο υπήρχε αναφορά στην συμφωνία με την ΕΡΜΕΣ. Το προσχέδιο εστάλη μόνο στον Υπουργό Μεταφορών και τον Γενικό Διευθυντή. Ωστόσο δύο μέρες μετά δέχθηκε τηλεφώνημα από Διευθυντή της ΕΡΜΕΣ για να συζητήσουν το συγκεκριμένο θέμα. Άρα υπήρξε διαρροή της έκθεσης.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου διερωτήθηκε αν δεν εγκριθεί το κονδύλι για την συμφωνία με την PWC, αν η εταιρία θα καταφύγει στην δικαιοσύνη ζητώντας αποζημιώσεις από το κράτος.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, δήλωσε ότι το κονδύλι για αγορά υπηρεσιών ήταν δεσμευμένο από την Βουλή.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης δήλωσε ότι παράνομα και πριν εγκριθεί το κονδύλι υπογράφηκε η συμφωνία με την PWC. Είναι πλέον θέμα της Νομικής Υπηρεσίας. Για την διαρροή της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή, από το Υπουργείο Μεταφορών, διερωτήθηκε που πάμε και τι θα γίνει, αφού μιλούμε για διαπραγματεύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης δήλωσε ότι αυτοί οι οποίοι έκαναν την παρανομία να πάρουν το δρόμο της δικαιοσύνης και ο πολιτικός προϊστάμενος να αναλάβει την ευθύνη.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 26 Σεπτεμβρίου 2022 - 13:34

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Φεβρουαρίου
Στο μικροσκόπιο ο διττός ρόλος του Γενικού Εισαγγελέα και το ανέλεγκτο των αποφάσεων του
16:01
Υπουργός Υγείας: Αναβάθμιση υπηρεσιών μέσω ΓεΣΥ σε ασθενείς με σπάνια νοσήματα
15:54
Στην Κύπρο για να ενθαρρύνει συμμετοχή στις Ευρωεκλογές, λέει η Μέτσολα
15:35
Κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις ένα χρόνο από τραγωδία στα Τέμπη. Επεισόδια στο Σύνταγμα
15:02
Γιουροβίζιον: Στη δημοσιότητα δίνεται αύριο (29/02) το επίσημο βίντεο κλιπ το τραγουδιού “Liar”
14:42
Σύλληψη οδηγού ταξί από την Τουρκία. Οπλοφορούσε ενώ φέρεται να εμπλέκεται σε υποθέσεις εμπορίας όπλων
14:19
Μάκης Κεραυνός: Όλοι θα έπρεπε να επιδιώκαμε την Ενιαία Εποπτική Αρχή
14:00
Με τον Βασιλιά και τον πρωθυπουργό  της Ολλανδίας συναντάται σήμερα ο  Πρόεδρος Χριστοδουλίδης
13:41
Τμήμα Μετεωρολογίας- 2ο Δελτίο Καιρού 28/2/24
13:25
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024
13:05
Χωρίς αποτέλεσμα οι διαβουλεύσεις Ισραήλ- Χαμάς για εκεχειρία
12:55
Υπουργός Εσωτερικών: Μείωση στις αφίξεων μεταναστών και στις αιτήσεις ασύλου
12:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.