Ορισμένα τεχνητά γλυκαντικά πιθανόν να αυξάνουν τον κίνδυνο για την καρδιά, σύμφωνα με Γάλλους επιστήμονες

Ο κατάλογος με τα πιθανά προβλήματα για την υγεία, λόγω των τεχνητών γλυκαντικών, ο οποίος ήδη περιλαμβάνει τον διαβήτη, την παχυσαρκία, την υπέρταση κτλ, πρέπει μάλλον να διευρυνθεί, καθώς μια νέα μεγάλη γαλλική επιστημονική έρευνα συνδέει μερικά από αυτά τα δημοφιλή υποκατάστατα της ζάχαρης με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Οι ερευνητές του Γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (INSERM) και του Πανεπιστημίου του Παρισιού "Sorbonne Paris Nord", οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", συμπέραναν ότι οι εν λόγω γλυκαντικές ουσίες που συχνά υπάρχουν στα τρόφιμα και ποτά με χαμηλές θερμίδες, δεν πρέπει να θεωρηθούν μια πραγματικά υγιής και ασφαλής εναλλακτική λύση σε σχέση με την ζάχαρη. Διαπιστώθηκε ότι όσο αυξάνει η συνολική κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών, τόσο μεγαλώνει ο εν γένει καρδιαγγειακός κίνδυνος.

Η μελέτη ανέλυσε τις διατροφικές συνήθειες 103.338 ανθρώπων με μέση ηλικία 42 ετών και εστίασε στις γλυκαντικές ουσίες, όπως η ασπαρτάμη, η σουκραλόζη και η ακεσουλφάμη καλίου, προερχόμενες από κάθε είδους διατροφικές πηγές. Το 37% των συμμετεχόντων κατανάλωνε τέτοιες ουσίες με μέση ποσότητα τα 42 μιλιγκράμ ημερησίως. Τη μεγαλύτερη χρήση γλυκαντικών έκαναν πιο νέοι άνθρωποι, με μεγαλύτερο σωματικό βάρος, καπνιστές και λιγότερο σωματικά δραστήριοι, οι οποίοι τρώνε λιγότερα φρούτα και λαχανικά, αλλά περισσότερα επεξεργασμένα κρέατα, γαλακτοκομικά και ποτά.

Στη διάρκεια των επόμενων 9 ετών, καταγράφηκαν 1.502 καρδιαγγειακά περιστατικά, όπως έμφραγμα, στηθάγχη, εγκεφαλικό κ.ά. Γενικά η κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών εκτιμήθηκε ότι σχετίζεται με αυξημένο κατά 9% τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Ειδικότερα, η ασπαρτάμη βρέθηκε να σχετίζεται με αυξημένο κατά 17% κίνδυνο για αγγειοεγκεφαλικά επεισόδια, ενώ η σουκραλόζη και η ακεσουλφάμη καλίου με μεγαλύτερη πιθανότητα στεφανιαίας νόσου.

Πάντως η παγκόσμια αγορά τεχνητών γλυκαντικών εκτιμάται ότι έφθασε τα 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 και αναμένεται να αυξηθεί στα 9,7 δισ. δολ. έως το 2027. Παρά την εκτεταμένη χρήση τους, οι ουσίες αυτές παραμένουν επίμαχες, σύμφωνα με τους Γάλλους επιστήμονες.

Μ.Β

Τελευταία Ενημέρωση: 08 Σεπτεμβρίου 2022 - 15:42

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

21 Σεπτεμβρίου
Ρωσία: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τον βομβαρδισμό αποθήκης πυρομαχικών
20:12
Αδιάλλακτος Τατάρ και στη Νέα Υόρκη -Θα εξηγήσει, λέει, την άρνησή του σε τριμερή
20:06
Τον Οκτώβρη αρχίζει ο στρατηγικός διάλογος Κύπρου -ΗΠΑ, δηλώνει ο Κόμπος
19:00
Νέα κίτρινη προειδοποίηση για αύριο -Καταιγίδες, χαλάζι, ανέμοι...
18:24
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024
18:00
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 21/09/24
17:48
Αναγνώριση του ψευδοκράτους θα ζητήσει ο Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη
16:11
Επικίνδυνες οι τοποθετήσεις για το Κράτος Δικαίου, αναφέρει ο Δικηγορικός Σύλλογος
15:17
Τριμερής συνάντηση κορυφής Κύπρου - Ελλάδας - Γαλλίας, στη Νέα Υόρκη
14:46
Τις αμέσως επόμενες μέρες επαναρχίζει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου -Κρήτης
14:39
Η Κομισιόν παρακολουθεί, αλλά δεν σχολιάζει την απόφαση για παύση Γενικού Ελεγκτή
14:33
Ζαχαρίας Κουλίας στο ΡΙΚ: «Θα διορίσω εγώ Γενικό Ελεγκτή, μετά τις 25 Σεπτεμβρίου»
14:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.