Ευρωπαϊκή Διαστημική Στρατηγική για Ασφάλεια και Άμυνα ετοιμάζει η Κομισιόν

Πρόταση για την ανάπτυξη μιας Ευρωπαϊκής Διαστημικής Στρατηγικής για την Ασφάλεια και την Άμυνα θα καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως προανήγγειλε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από τη Σουηδία όπου βρίσκεται με την ευκαιρία της έναρξης της Σουηδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, και όπου συμμετείχε στα εγκαίνια του Κέντρου Εκτόξευσης στο Διαστημικό Κέντρο Esrange, στην περιοχή Κίρουνα στον Αρκτικό Κύκλο. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν από τον Σουηδό Βασιλιά Κάρολο ΙΣΤ΄ Γουστάβο.

Όπως τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν, ο τομέας του διαστήματος έχει μεγάλη σημασία και για την ασφάλεια, υπενθυμίζοντας ως παράδειγμα πως ο ουκρανικός στρατός παρακολουθεί μέσω δορυφόρων τις κινήσεις του ρωσικού στρατού.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Στρατηγικής για την Ασφάλεια και την Άμυνα θα είναι, εξήγησε, η βελτίωση της ανθεκτικότητας της προστασίας των διαστημικών υποδομών της Ευρώπης, καθώς και η ενίσχυση των κοινών δυνατοτήτων της ΕΕ και των κρατών μελών της στον τομέα αυτό.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν, μιλούσε σε συνέντευξη Τύπου με τον Σουηδό Πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του Κέντρου Εκτόξευσης, το οποίο είναι και το πρώτο που δημιουργείται στην ηπειρωτική Ευρώπη (αυτό που χρησιμοποιείται σήμερα βρίσκεται στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας). Μέχρι τώρα, μόλις 10 χώρες ανά το παγκόσμιο έχουν τη δυνατότητα εκτόξευσης δορυφόρων.

Από την πλευρά του ο κ. Κρίστερσον αναφέρθηκε στη σημασία που έχει ο διαστημικός τομέας ειδικά αυτή την περίοδο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η σημερινή γεωπολιτική κατάσταση, τόνισε, έχει καταδείξει πόσο σημαντικό είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει πρόσβαση στο διάστημα.

Στις δηλώσεις της η Πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι το κέντρο θα είναι μια ανεξάρτητη πύλη πρόσβασης της ΕΕ στο διάστημα. Επεσήμανε πως μέσω διαστημικών εργαλείων προκύπτει το 60% των μετρήσεων για την παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής, και δεδομένων για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, την πολιτική προστασία μέχρι τη διαχείριση της τροχαίας κίνησης.

Όπως είπε, δεν θα ξεχάσει ποτέ τη συμβολή του συστήματος δορυφόρων Copernicus στην δημιουργία των «πράσινων διαδρόμων» για μεταφορά εμπορευμάτων εν μέσω περιορισμών στις διακινήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το όφελος από την εκτόξευση μικρών δορυφόρων είναι τεράστιο, σημείωσε, επισημαίνοντας ειδικά το γεγονός πως αυτοί οι δορυφόροι μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.

Αναφέρθηκε ακόμα στον ρόλο που παίζουν οι διαστημικές τεχνολογίες στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, και στην παρακολούθηση ακραίων φαινομένων σε πραγματικό χρόνο, όπως τις πρόσφατες πλημμύρες και πυρκαγιές στην Ευρώπη, πρακτική που έδωσε τη δυνατότητα της χωρίς καθυστέρηση ανταπόκρισης.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε τέλος στην ανάγκη ενθάρρυνσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των startups της Ευρώπης να εμπλακούν στον τομέα του διαστήματος.

ΙΝ

Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιανουαρίου 2023 - 12:58

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

23 Σεπτεμβρίου
[BINTEO] Λίβανος: Εκτεταμένες επιδρομές Ισραήλ εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ
12:05
Σε συναγερμό για σφοδρές βροχοπτώσεις σήμερα η Αγγλία
11:56
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 23/09/24
11:23
Συνάντηση Γκουτέρες - Χριστοδουλίδη απόψε στη Νέα Υόρκη
09:07
Τα αιώνια μνημεία της φύσης στο Καλό Χωριό Ορεινής - 22 Σεπτεμβρίου 2024
09:01
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 23/09/24
08:52
Αντωνίου: Ο προεδρεύων αντικαθιστά, δεν υποκαθιστά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
08:06
Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες από 12:00 – 18:00
06:50
Τίτλοι ειδήσεων: Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024
06:39
Νετανιάχου: Ζωντανοί περίπου 50 από τους 97 ομήρους στη Γάζα
06:34
Med9: Εμβάθυνση ενεργειακής συνεργασίας – συνάντηση στη Λάρνακα
06:20
Τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο πολεοδομικής αμνηστίας
06:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.