Συντονισμένη δράση ζητά ο ΠΟΥ για προστασία από σιρόπια που συνδέονται με θανάτους παιδιών

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε «άμεση και συντονισμένη δράση» για την προστασία των παιδιών από μολυσμένα φάρμακα, μετά από θανάτους που συνδέονται με σιρόπια για τον βήχα.

Το 2022, περισσότερα από 300 παιδιά, κυρίως ηλικίας κάτω των 5 ετών, στην Γκάμπια, την Ινδονησία και το Ουζμπεκιστάν, πέθαναν από οξεία νεφρική βλάβη και οι θάνατοι συνδέθηκαν με μολυσμένα φάρμακα, ανέφερε ο ΠΟΥ τη Δευτέρα.

Τα φάρμακα, τα σιρόπια για τον βήχα χωρίς ιατρική συνταγή, είχαν υψηλά επίπεδα διαιθυλενογλυκόλης και αιθυλενογλυκόλης.

«Αυτές οι προσμείξεις είναι τοξικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ως βιομηχανικοί διαλύτες και αντιψυκτικοί παράγοντες που μπορεί να αποβούν θανατηφόρες ακόμη και σε μικρές ποσότητες και δεν πρέπει ποτέ να εντοπίζονται σε φάρμακα», ανέφερε ο ΠΟΥ.

Ανέφερε ότι επτά χώρες ανέφεραν ότι εντόπισαν αυτά τα μολυσμένα σιρόπια τους τελευταίους τέσσερις μήνες και ζήτησε δράση στα 194 κράτη μέλη του για την πρόληψη περισσότερων θανάτων.

«Δεδομένου ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, ο ΠΟΥ καλεί διάφορους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς που εμπλέκονται στην αλυσίδα ιατρικού εφοδιασμού να αναλάβουν άμεση και συντονισμένη δράση», αναφέρει η δήλωση.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιανουαρίου 2023 - 18:40

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

15 Απριλίου
Διεθνής σύνοδος για το Σουδάν αρχίζει σήμερα στο Παρίσι
12:06
Πυροβολισμοί κατά οικίας σε κοινότητα της επαρχίας Αμμοχώστου
11:47
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίο Καιρού 15/4/24
11:27
Επαναλειτουργούν τα αεροδρόμια του Ιράν
10:46
Παγκύπριον Νάμα - 14 Απριλίου 2024
10:17
''À la carte'' προσέγγιση της Τουρκίας στα ψηφίσματα ΟΗΕ
09:57
Έκρηξη σε παραλιακό ξενοδοχείο στην περιοχή της Πύλας
09:10
Χωρίς νερό σήμερα περιοχές στη Λεμεσό λόγω βλάβης
08:58
Υπουργός Εσωτερικών: Νομότυπες οι αποφάσεις για το μεταναστευτικό
08:47
Πτωτικά κινείται η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές
08:22
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 15 Απριλίου 2024
06:30
Η Ρωσία αρνήθηκε να καταδικάσει την επίθεση του Ιράν κατά του Ισράηλ
06:05
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.