Η Κύπρος γιορτάζει σήμερα την 63η επέτειο από την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας

Με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση κορυφώθηκαν σήμερα οι εορτασμοί για την εξηκοστή τρίτη επέτειο από την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε απο τις έντεκα το πρωι τον χαιρετισμό της παρέλασης μαζί με τον υπουργό Άμυνας, Μιχάλη Γιωργάλλα και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Γεώργιο Τσιτσικώστα.

Στην παρέλαση, ως επίσημη προσκεκλημένη του Προέδρου Χριστοδουλίδη, παρέστη η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

Την Ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, τον οποίο συνόδευσε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Στην παρέλαση συμμετείχαν μηχανοκίνητα, πεζοπόρα τμήματα, και πτητικά μέσα της Εθνικής Φρουράς, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Πήραν επίσης μέρος τραυματίες, ανάπηροι και αιχμάλωτοι του πολέμου του 1974 καθώς και εθνοφύλακες.

Παρά τις προκλήσεις θα πράξουμε ότι είναι δυνατό για τον στόχο της επανένωσης της Κύπρου, δήλωσε μετά την στρατιωτική παρέλαση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας πως σήμερα είναι μέρα μνήμης για όσους αγωνίστηκαν για να υπάρχει Δημοκρατία στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι χωρίς την Κυπριακή Δημοκρατία τόσο οι Τουρκοκύπριοι, όσο και οι Ελληνοκύπριοι θα είναι χαμένοι.

Πρόσθεσε πως η Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί συμπαραστάτη, τον πιο ισχυρό σύμμαχο και την ασφαλιστική δικλείδα για την επανένωση του νησιού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι θα πράξει ότι είναι δυνατό για να ενισχυθούν οι θεσμοί της Κύπρου, η οικονομία της και ο τερματισμός της κατοχής.

Η Κύπρος για την Ελλάδα δεν κείται μακράν δήλωσε μετά τη στρατιωτική παρέλαση ο υπουργός εθνικής άμυνας Νίκος Δένδιας.

Είπε επίσης οτι οι δύο χώρες μοιράζονται τη δέσμευση για την επανένωση της μεγαλονήσου και για ένα λαμπρό και ειρηνικό μέλλον στην περιοχή.

Συνοδοιπόροι σε αυτή την προσπάθεια, επεσήμανε, είνα οι οι χώρες της περιοχής χωρίς αποκλεισμούς αλλά με την προυπόθεση οτι προσυπογράφουν το σεβασμό των συνόρων και των συνθηκών του διεθνους δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.

Ο υπουργός αμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας συνεχάρη την ηγεσία και τα στελέχη της Εθνικής Φρουράς για τη σημερινή στρατιωτική παρέλαση.

Υπογράμμισε ακόμη οτι η σημερινή επέτειος, που εορτάζεται με περηφάνεια και συγκίνηση, αποτελεί ενα ζωντανό ιστορικό ορόσημο για όσους επιβουλεύονται τη διαλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τελευταία Ενημέρωση: 01 Οκτωβρίου 2023 - 14:30

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

27 Ιουλίου
Σκληροί χαρακτηρισμοί Τραμπ κατά της Κάμαλα Χάρις, στην συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Νετανιάχου
06:52
Ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών κατηγορεί το Ιράν για τη δολιοφθορά στα γαλλικά τρένα
06:43
Στο Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης με τη σύζυγό του
06:39
Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
06:28
[ΒΙΝΤΕΟ] Διήμερα έργα στον αυτοκινητόδρομο το Σαββατοκυρίακο
06:27
Σαμποτάζ στα γαλλικά τρένα πριν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων
06:00
Θεατές και αθλητές αναγκάστηκαν να φύγουν από την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω έντονης βροχής
05:44
Φαντασμαγορική η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι
05:36
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 27/07/24
05:04
26 Ιουλίου
Μειωμένη παροχή πόσιμου νερού σε περιοχές επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού
22:29
Δεξίωση Εμανουέλ Μακρόν σε ηγέτες -Παρόντες Νίκος Χριστοδουλίδης -Κυριάκος Μητσοτάκης
22:01
"Ελεύθερη για μια ζωή..." -Στο φυσικό της περιβάλλον και πάλι η... χελώνα Λούση
20:04
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.