Αλαλούμ με τις πολλαπλές συντάξεις. Αποκαλύψεις Γενικού Ελεγκτή στη Βουλή. Αγανάκτηση για ασυνεννοησία υπηρεσιών

Αγανάκτηση σε βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών, προκάλεσε η ασυνεννοησία υπηρεσιών του Δημοσίου, για τις πολλαπλές συντάξεις των αξιωματούχων του κράτους.

Η Επιτροπή μελέτησε τέσσερις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και των Οικολόγων, για κατάργηση ή και ρύθμιση των πολλαπλών συντάξεων.

Αφορμή ήταν οι αποκαλύψεις του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη ότι, με βάση νομοθεσία του 1980, έπρεπε να ανασταλούν οι συντάξεις των Προέδρων της Δημοκρατίας και της Βουλής, των Υπουργών, των Υφυπουργών και των βουλευτών, καθόλη τη διάρκεια υπηρεσίας τους.

Ο κύριος Μιχαηλίδης διερωτήθηκε γιατί ο τέως Πρόεδρος και άλλοι αξιωματούχοι δήλωναν ότι δεν αποδέχονταν τις συντάξεις, όταν σύμφωνα με τον νόμο, δεν είχαν δικαίωμα σύνταξης.

Πρόσθεσε πως το 2011 ψηφίστηκε νομοθεσία για απαγόρευση των πολλαπλών συντάξεων για όλους του αξιωματούχους, περιλαμβανομένων των ευρωβουλευτών, των τοπικών αρχόντων και των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι ανέλαβαν αξιώματα.

Η νομοθεσία κρίθηκε το 2014 ως αντισυνταγματική, με το δικαιολογητικό ότι η σύνταξη ήταν περιουσιακό στοιχείο. Ωστόσο δεν ακυρώθηκε ο νόμος του 1980, ο οποίος παραμένει σε ισχύ.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία θα μελετήσει το ενδεχόμενο να ζητηθεί επιστροφή χρημάτων από αξιωματούχους οι οποίοι έλαβαν πολλαπλές συντάξεις και θα ετοιμάσει σημείωμα προς τη Βουλή, με πιθανές λύσεις επί του προβλήματος.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι, με βάση γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, έχει ανασταλεί η νομοθεσία του 1980, δεδομένου ότι ήταν στην ίδια βάση με τη νομοθεσία του 2011.

Δεσμεύτηκε να καταθέσει τη γνωμάτευση στη Βουλή.

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα ετοιμάσει ολιστική λύση για τις πολλαπλές συντάξεις, με νέο νομοσχέδιο.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 16 Οκτωβρίου 2023 - 12:56

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

25 Σεπτεμβρίου
Βρετανικό σχέδιο εκκένωσης του Λιβάνου
07:15
Τίτλοι ειδήσεων: Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024
06:09
Ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας το ζήτημα απαγόρευσης της χρήσης κινητών τηλεφώνων στα σχολεία
06:06
Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας για την κλιμάκωση της σύγκρουσης Ισραήλ-Χεζμπολάχ
05:56
Χριστοδουλίδης και Μητσοτάκης ενημέρωσαν τον Μακρόν για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης
05:52
Λύση δύο κρατών αξίωσε εκ νέου ο Ερντογάν στην συνάντησή του με τον Γκουτέρες
05:44
Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης προσφωνεί σήμερα την 79η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών
05:39
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 25/09/24
05:24
24 Σεπτεμβρίου
Απάντησε στην Αννίτα το ΑΚΕΛ
21:11
Αναγνώριση του ψευδοκράτους από την διεθνή κοινότητα ζήτησε ο Τούρκος Πρόεδρος
20:55
Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν
20:52
Έρχονται αλλαγές στην επιδοματική πολιτική του κράτους
19:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.