Ζητά χρόνο το υπουργείο Οικονομικών για να εξετάσει την πρόταση νόμου που αίρει την απαγόρευση πλήρωσης θέσεων

Πρόταση νόμου που υποβλήθηκε από τον ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ για άρση της απαγόρευσης πλήρωσης κενών θέσεων στη δημόσια υπηρεσία, όταν πρόκειται για θέσεις προαγωγής ή πρώτου διορισμού και προαγωγής, συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Κατά τη συζήτηση εκπρόσωποι των συντεχνιών εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους που το Υπουργείο Οικονομικών απέσυρε το σχετικό νομοσχέδιο για ολική άρση της απαγόρευσης πλήρωσης κενών θέσεων στον δημόσιο τομέα, για το οποίο υπήρξε συμφωνία επί προηγούμενης Κυβέρνησης.

Η διευθύντρια του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού Έλενα Αζίνα, ζήτησε να δοθεί στο Υπουργείο Οικονομικών χρόνος για να εξετάσουν περισσότερο τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου, μετά και την απόσυρση του κυβερνητικού νομοσχεδίου.

Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ζήτησε επίσης χρόνο, ώστε να εξεταστεί πώς η πρόταση νόμου μπορεί να επηρεάσει το θέμα του προϋπολογισμού.

Εκ μέρους της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας και της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, εκφράστηκε συμφωνία με τους σκοπούς της πρότασης νόμου.

Τη συμφωνία του με την πρόταση νόμου εξέφρασε και ο ΓΓ του ΠΑΣΥΔΥ Στρατής Ματθαίου, σημειώνοντας ότι πρέπει να προχωρήσει άμεσα η ψήφισή της.

Ο ΓΓ της ΟΗΟ ΣΕΚ Ανδρέας Ηλία εξέφρασε δυσαρέσκεια, αφού όπως είπε η Κυβέρνηση υπαναχώρησε από τη συμφωνία που υπέγραψε με τις συντεχνίες και απέσυρε το σχετικό νομοσχέδιο. Συμπλήρωσε ότι η πρόταση νόμου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο όσον αφορά κάποιους ημικρατικούς οργανισμούς που βρίσκονται σε συνθήκες ανταγωνισμού, όπως η ΑΗΚ και η Cyta, αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση, που θα κληθεί άμεσα να εφαρμόσει τη μεταρρύθμιση, η άρση της απαγόρευσης θα πρέπει να ισχύει και για τις θέσεις πρώτου διορισμού. Σημείωσε ότι οι οργανισμοί αυτοί χρειάζονται προσωπικό για τις ανάγκες τους και δεν θα ήταν σωστό να γεμίσουν με υπαλλήλους ορισμένου χρόνου που στο τέλος θα γίνουν αορίστου.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ Νίκος Γρηγορίου εξέφρασε επίσης έκπληξη για την απόσυρση του νομοσχεδίου από την Κυβέρνηση, επικαλούμενη λόγους δημοσιονομικής πειθαρχίας. Πρόσθεσε ότι η απόσυρση του νομοσχεδίου θα οδηγήσει σε περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στον δημόσιο τομέα και θα αφήσει οργανισμούς μη στελεχωμένους. Σημείωσε επίσης ότι είναι ιδιαίτερης σημασίας η στελέχωση της Cyta και την ΑΗΚ, αλλά και των επαρχιακών οργανισμών, και ζήτησε να υπάρξει εξαίρεση των πιο πάνω οργανισμών από την απαγόρευση πλήρωσης θέσεων πρώτου διορισμού.

Από την ΔΕΟΚ εκφράστηκε επίσης η ανάγκη να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες για πλήρωση θέσεων ειδικά στους δήμους.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά, έκανε έκκληση να προχωρήσει η πρόταση νόμου και για τις θέσεις πρώτου διορισμού να υπάρξει διαπραγμάτευση Κυβέρνησης και συντεχνιών, ώστε να προχωρήσουν κι αυτές πιο γρήγορα. Σημείωσε ακόμα πως ό,τι είναι επείγον η Βουλή μπορεί να το εγκρίνει σε μια Δευτέρα από την ώρα που θα κατατεθεί.  

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, ανέφερε ότι αν θέλει να περιορίσει τις δαπάνες η Κυβέρνηση θα πρέπει να περιορίσει τις δεκάδες αποσπάσεις και τη δημιουργία νέων ψεύτικών αναγκών, ώστε να μείνουν οι υπάλληλοι να εργαστούν για τους σκοπούς για τους οποίους προσλήφθηκαν. Διερωτήθηκε επίσης γιατί υπαναχώρησε από τη συμφωνία με τις συντεχνίες η Κυβέρνηση.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς ανέφερε ότι με τη διαδικασία που υπάρχει στην Επιτροπή Οικονομικών δεν μπορούν να αξιολογηθούν επαρκώς οι θέσεις που πρέπει να ξεπαγώσουν.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Χριστιάνα Ερωτοκρίνου είπε ότι αν όλοι συνεργαστούν χωρίς προδιάθεση σύγκρουσης, το ξεπάγωμα και θέσεων πρώτου διορισμού μπορεί να γίνει καλύτερα και πιο σύντομα.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου, κάλεσε το Υπουργείο Οικονομικών να αναφέρει κατά πόσο συνεχίζει να ισχύει η συγκεκριμένη συμφωνία που έκανε με τις συντεχνίες μετά την απόσυρση του νομοσχεδίου.

O βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Μαρίνος Μουσιούττας, έκανε λόγο για ευτράπελη κατάσταση, με την προηγούμενη κυβέρνηση που έκανε συμφωνία για το θέμα για τις συντεχνίες, ενώ το κόμμα που υποστήριζε την κυβέρνηση έφερε πρόταση νόμου. Είπε επίσης ότι το ίδιο κόμμα ζητούσε την απόσυρση του νομοσχεδίου που είχε φέρει η νέα Κυβέρνηση, κάτι που έπραξε. Ανέφερε ακόμα ότι η πρόταση από τις συντεχνίες θα μπορούσε υπό τις περιστάσεις να είναι η καλύτερη λύση, ενώ ζήτησε να εξεταστεί πρώτα κατά πόσο θα κριθεί αντισυνταγματική η πρόταση νόμου λόγω αύξησης κόστους.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 02 Οκτωβρίου 2023 - 15:57

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

14 Ιουλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Κυριακή 14 Ιουλίου 2024
12:31
Νετανιάχου: Η συνέχιση επιχειρήσεων στη Γάζα θα φέρει καλύτερη συμφωνία εκεχειρίας
12:14
Γ.Γ. ΑΚΕΛ: "Χωρίς λύση του Κυπριακού οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι"
12:09
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: "Η Ελληνοκυπριακή πλευρά είναι πανέτοιμη να συμβάλει θετικά στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό"
12:05
Ρωσία: Η ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στη Γερμανία καθιστά τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πιθανό στόχο της Μόσχας
11:39
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 14/07/24
11:20
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και πρωθυπουργός Μητσοτάκης καταδικάζουν την επίθεση κατά του Τραμπ
10:42
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: "Η ελληνοτουρκική προσέγγιση βοηθά στο Κυπριακό"
09:53
Σε σοβαρή κατάσταση 23χρονος ο οποίος φέρει θλαστικά τραύματα - Συνελήφθη 42χρονος
08:24
Προβληματισμό στις Ελληνικές αρχές ασφαλείας προκαλούν τα χθεσινά επεισόδια οπαδικής βίας μεταξύ οπαδών του Παναθηναϊκού
07:54
Διακόπηκαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας
07:47
Συμπλοκή οργανωμένων οπαδών του Παναθηναϊκού - 3 τραυματίες
06:15
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.