Νέο δημοτικό σχολείο στην Κοινότητα Βορόκληνης ζητούν γονείς και μαθητές Μονόωρη αποχή από τα μαθήματα

Σε μονόωρη αποχή από τα μαθήματα τους προχώρησαν το πρωί μαθητές του Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Βορόκληνης, οι οποίοι με συμπαραστάτες, γονείς, Βουλευτές της επαρχίας Λάρνακας και οργανωμένα σύνολα, διαμαρτυρήθηκαν για το θέμα της μη ανέγερσης νέου Δημοτικού Σχολείου στην Κοινότητα. 

Ο Κοινοτάρχης Βορόκληνης Νεόφυτος Φακοντής ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι «η αποχή από τα μαθήματα και η διαμαρτυρία, έγινε με στόχο την ανέγερση νέου Δημοτικού Σχολείου στην Κοινότητα, ανεξάρτητα από το εάν θα κατασκευαστεί αντίστοιχο σχολείο στα Λειβάδια».

Είπε ότι στο Δημοτικό Σχολείο «υπάρχουν 435 μαθητές, αντί 300, με 50 δασκάλους, οι εγκαταστάσεις είναι λίγες, ενώ έχουν καταργηθεί οι αίθουσες τέχνης, οικοκυρικών και μουσικής προκειμένου να φιλοξενούνται παιδιά για να κάνουν μαθήματα».

Πρόσθεσε ότι «ακόμα και στην αίθουσα πολλαπλής χρήσης έχουν τοποθετηθεί μαθητές, αίθουσα η οποία τον χειμώνα θα πρέπει να κενωθεί αφού εκεί γίνεται το μάθημα της γυμναστικής και διεξάγονται εκδηλώσεις. Έχουμε τρεις λυόμενες αίθουσες και αναμένουμε να μας φέρουν ακόμα μία, δεν γνωρίζουμε πότε, προκειμένου να απομακρυνθούν οι μαθητές από την συγκεκριμένη αίθουσα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Φακοντής είπε πως «αυτή τη στιγμή στην Βορόκληνη που είναι η μεγαλύτερη Κοινότητα της Κύπρου, σύμφωνα και με την τελευταία απογραφή, υπάρχει τόση οικιστική ανάπτυξη, που διερωτόμαστε που θα φοιτήσουν αυτοί οι νέοι μαθητές. Σε περίπτωση που ληφθεί απόφαση για ανέγερση νέου σχολείου θα χρειαστούν πέντε χρόνια για να αρχίσει να κτίζεται και μέχρι τότε ο αριθμός των μαθητών θα φτάσει τους 600».

Ανέφερε ακόμα ότι «το νέο σχολείο θα ανεγερθεί σε εκκλησιαστική γη με την Εκκλησία να αποδέχεται την ανταλλαγή με χαλίτικη γη ίσης αξίας, όπως έγινε και παλαιότερα με το κοινοτικό γήπεδο. Με αυτή την ανταλλαγή η κυβέρνηση δεν θα δαπανήσει χρήματα για την απαλλοτρίωση γης, απλώς θα γίνει ανταλλαγή γης». 

Την επόμενη εβδομάδα, συνέχισε «θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Κοινοτικό Συμβούλιο με τη συμμετοχή όλων των βουλευτών της επαρχίας και των οργανωμένων συνόλων της Κοινότητας, ώστε να γίνει από κοινού μια προσπάθεια προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Υπουργό Παιδείας και την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής. Στόχος είναι να υποβληθεί εκ νέου το αίτημα μας ότι πρέπει στην Βορόκληνη να ανεγερθεί ένα νέο Δημοτικό Σχολείο, αφού υπάρχει υπερπληθυσμός μαθητών». 

Εξάλλου ο Γιάννος Ιωάννου, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Βορόκληνης ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι «το συγκεκριμένο πρόβλημα χρονολογείται από το 2007, όταν είχε εγκριθεί αίτημα για ανέγερση νέου Δημοτικού Σχολείου στην Κοινότητα λόγω υπερπληθυσμού μαθητών. Ωστόσο το θέμα συνδέθηκε με την ανέγερση Γ Δημοτικού Σχολείου στα Λιβάδια και εμείς ζητούμε να αποσυνδεθούν αυτά τα δύο κτίρια, αφού στο Σχολείο μας υπάρχουν ήδη πάνω από 100 παιδιά περισσότερα από αυτά που έπρεπε να φοιτούν».

Σημείωσε ακόμα ότι «οι δάσκαλοι και οι μαθητές τρώνε το φαγητό τους στα διαλείμματα στα παγκάκια της αυλής του Σχολείου γιατί έχουν καλυφθεί τα πάντα ακόμα και οι χώροι στάθμευσης. Η λύση δεν είναι η μεταφορά και άλλων λυόμενων αιθουσών αλλά η ανέγερση νέου Δημοτικού Σχολείου» είπε. 

Σε σχετική ερώτηση ο κ. Ιωάννου απάντησε πως «ουσιαστικά υπάρχουν δύο χώροι που είναι ιδιοκτησίας της Εκκλησίας και δίνονται με ανταλλαγή γης για να κτιστεί το Β Δημοτικό Σχολείο. Όλα τα Οργανωμένα Σύνολα αλλά και οι βουλευτές της επαρχίας Λάρνακας συμφωνούν με την αποσύνδεση της ανέγερσης Δημοτικού Σχολείου στη Βορόκληνη και στα Λιβάδια».

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε επίσης στην «ραγδαία οικιστική ανάπτυξη της Βορόκληνης, με αποτέλεσμα τα παιδιά αρκετών οικογενειών πρέπει να φοιτήσουν σε σχολείο».

«Ζητούμε ξεχωριστό σχολείο και δυστυχώς το Υπουργείο Παιδείας αρνείται να εξετάσει το θέμα και προσανατολίζεται στην ανέγερση Περιφερειακού Δημοτικού Σχολείου στα Λιβάδια, το οποίο μέχρι την αποπεράτωση του θα καλυφθούν οι θέσεις με αποτέλεσμα να υπάρχει ξανά ανάγκη για άλλο Σχολείο», είπε. 

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης οι Βουλευτές Πρόδρομος Αλαμπρίτης του ΔΗΣΥ, Ανδρέας Πασιουρτίδης του ΑΚΕΛ και Σωτήρης Ιωάννου του ΕΛΑΜ. 

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 03 Οκτωβρίου 2023 - 11:28

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

22 Απριλίου
Σαφείς οδηγίες για πλήρη διαλεύκανση του σκανδάλου Αβακούμ έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος
15:09
Υπουργός Παιδείας: Υπήρξα μάρτυρας αποκάλυψης μαρτυρίας που αφορά σεξουαλική κακοποίηση 5χρονου
14:59
Συνάντηση Μακρόν με Βαρθολομαίο στο Παρίσι
14:57
Λαβρόφ: Η δυτική υποστήριξη στο Κίεβο αυξάνει την πιθανότητα πυρηνικού πολέμου
13:55
Ιραν: Το πυρηνικό πρόγραμμα εξυπηρετεί μόνο ειρηνικούς σκοπούς
13:09
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 22 Απριλίου 2024
13:00
Τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας στο Γυμνάσιο Λιβαδιών
12:31
Παραιτήθηκε ο διοικητής των μυστικών υπηρεσιών του ισραηλινού στρατού
12:00
Στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα ετοιμάζει το Ισραήλ
11:24
Πρόεδρος: Δυσάρεστη εξέλιξη όσα διαδραματίζονται μεταξύ Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας
11:08
Άγνωστοι απέσπασαν καμπάνα από παρεκκλήσι
10:52
Ελεγκτική: Σε σχέδια εξόντωσης Μιχαηλίδη
09:24
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.