Ο ΠΑ.Σ.Π παρουσίασε την εφαρμογή BioEye / «Είναι σαν ένα διαβατήριο του εγκεφάλου σου…»

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης η συνέντευξη Τύπου του ΠΑ.Σ.Π στα γραφεία του Συνδέσμου με σκοπό την παρουσίαση της εφαρμογής BioEye.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή με βάση την παρακολούθηση της κίνησης των ματιών βοηθάει στον εντοπισμό εγκεφαλικών κακώσεων και ασθενειών και βρίσκεται σε πιλοτική φάση.

Η απόφαση του Παγκύπριου Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών να υιοθετήσει τη συγκεκριμένη εφαρμογή πηγάζει από την ανάγκη να υπάρχει περαιτέρω προστασία των ποδοσφαιριστών και των ποδοσφαιριστριών αλλά και όσων συμμετέχουν σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα.

Εκτός από τον εκτελεστικό πρόεδρο του ΠΑ.Σ.Π. Σπύρο Νεοφυτίδη στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν για το συγκεκριμένο θέμα οι Gadi Mikles, διευθυντής παραγωγής και ο Onn Dodis, διευθύνων σύμβουλος ανάπτυξης. Επιπλέον, υπήρξε σύνδεση με την Αυστραλία με την Joanne Fielding, ανώτατη επιστημονικός σύμβουλος στο MOMRL και πρωτοπόρος ερευνήτρια στο Τμήμα Νευροεπιστημών. Εκεί ηταν και το μέλος του ΠΑΣΠ και τερματοφύλακας του ΑΠΟΕΛ Ανδρέας Χριστοδούλου.

Οι ειδικοί της BioEye:

Onn Odis: “Είμαστε ενθουσιασμένοι με τη συνεργασία. Η προσπάθεια μας είναι να δώσουμε ασφάλεια στους παίκτες στην Κύπρο”.

Gadi Mikles: “Εϊναι ένα application που μέσα από τη κίνηση των ματιών μπορεί να εντοπίσει αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Βοηθά στην διάγνωση της διάσεισης.

Είναι πολύ σημαντική  η βοήθεια του A.I στις μέρες. Μπορεί να το έχουν όλοι στο κινητό τους. 60 δευτερόλεπτα παίρνει η διαδικασία. Είναι σαν ένα διαβατήριο του εγκεφάλου σου γιατί μπορείς να έχεις κάθε μήνα όλα τα στοιχεία. Όταν θέλει ο χρήστης μπορεί να στείλει τα αποτελέσματα στο γιατρό.

Σε 50% περιστατικών της διάσεισης των αθλητών δεν υπάρχει διάγνωση γιατί δεν υπάρχουν συμπτώματα. Όταν το αφήσεις χωρίς κάποια θεραπεία μπορεί να υπάρχει μείωση της απόδοσης, αρχίζει το άγχος, η κατάθλιψη. Ενώ υπάρχει ρίσκο Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον κ.α.

Σε κάθε 5 παιχνίδια μπορεί να έχουμε περισττικό διάσειση. Το 63% των παικτών θα πάθουν μια διάσειση στην καριέρα του. Η πρώην παίκτες έχουν 5 φορές μεγαλύτερη περίπττωση να πεθάνουν από Demetia ή Alzheimer.

Οι γυναίκες έχουν 2.5 φορές περισσότερο ρίσκο να πάθουν διάσειση, λόγω της μορφολογίας του αυχένα τους

Δεν είναι μόνο για τους επαγγελματίες αλλά για όλο τον κόσμο. Υπάρχουν πολλά προβλήματα σε Grassroots και έφηβους που κάποτε δεν έχουν γιατρό κοντά. Όταν θα σου βγάλει κάποιο συναγερμό το application μπορείς να πας στο γιατρό γιατί θα έχεις καταλάβει ότι κάτι πάει λάθος.

Δεν αντικαθιστά τον γιατρό η εφαρμογή και την παρουσίαση ούτε κάποια ιατρική εξέταση. Όμως δεν μπορείς να έχεις καθημερινά δίπλα σου τον γιατρό να σε ελέγχει. Αλλά και για το ιατρικό επιτελείο ένα επιπλέον εργαλείο”.

Joanne Fielding: “Η κίνηση των ματιών είναι αλληλένδετη με τους νευρώνες στον εγκέφαλο. Κάθε σημείο ελέγχει διαφορετικές λειτουργίες στο σώμα.

Τα δύο τεστ που κάνει η εφαρμογή.

1ο τεστ: Ακολουθεί ο χρήστης από την οθόνη μια τελεία που αλλάζει κατευθύνση και η μπροστινή οθόνη βλέπει την κίνηση των ματιών.

Η άλλη πλευρά του κινητού με το φλας θα ανάψει το φλας για να δει την αντίδραση.

Από αυτά τα δύο τεστ προκύπτουν 5 reports όπου το ιατρικό προσωπικό μπορεί να αναγνωρίσει. Θα μπορεί να τα αποθηκεύει για να υπάρχουν στο ιατρικό προσωπικό.

Η εφαρμογή είχε ελεγχτεί πριν μπει σε πιλοτική βάση. Και έτσι έχει μπει σε πιλοτική βάση και πιστεύουμε πως όλα θα πάνε καλά και θα είναι διαθέσιμο για όλο τον κόσμο”.

Σπύρος Νεοφυτίδης: “Η απόφαση του ΠΑΣΠ είναι για περισσότερη προστασία των ποδοσφαιριστών και γενικά όσων συμμετέχουν στον αγώνα ή την προπόνηση.

Είμαστε η πρώτη Ευρωπαίκη χώρα μαζί με τη Φινλανδία που θα γίνει η πιλοτική εφαρμογή. Δεν θα αντικαθιστά τον ιατρό όμως θα υπάρχει συνεργασία με τις ιατρικές ομάδες.

Είναι μια μεγάλη επένδυση. Αφορά πολύ την διάσειση για τους αθλητές ανεξαρτήτου φύλου ή ηλικίας. Ο ΠΑΣΠ θα καλύψει όλα τα έξοδα σε κάθε μέλος. Θα υπάρχει κωδικός για να χρησιμοποιεί την εφαρμογή δωρεάν.

Ο κύριος στόχος είναι η πρόληψη γιατί πολλοί παίκτες έφυγαν από το παιχνίδι ή από την προπόνηση και δεν το αντιλήφθηκαν ότι είχαν κάτι. Οπότε εμφανίστηκε μετά. Μπορεί ακόμα και με μια κεφαλιά. Είχαμε περιπτώσεις σε μικρούς που έκαναν κεφαλιά γιατί ήταν πολύ φουσκωμένη ή μπάλα ή για το ότι δεν ήταν καλής ποιότητας. Είχαμε πολλές περιπτώσεις που πολλοί γιατροί διαφωνούσαν με προπονητή ο παίκτης να ξαναμπεί στον αγωνιστικό χώρο αφού βγήκε πριν λόγω τραυματισμού.

Αυτός που δεν είναι μέλος του ΠΑΣΠ από τον Δεκέμβρη που θα ενεργοποιηθεί. Θα είναι 2 δολάρια το μήνα. Για τα εγγεγραμμένα μέλη θα είναι δωρεάν.

Προχωρήσαμε σε επαφές με την εταιρεία για να το προμηθεύσουμε σε άλλες ομοσπονδίες”.

Ανδρέας Χριστοδούλου: “Είναι πολύ σημαντική η εφαρμογή για τους παίκτες αλλά και τους νεαρούς παίκτες. Είναι σημαντικό όταν είμαστε μόνοι μας να προστατευθούμε οι ίδιοι. Είναι πολύ σημαντική επένδυση στο ποδόσφαιρο που θα βοηθήσει τους παίκτες ανεξάρτητα σε ποια κατηγορία παίζουν”.

Τελευταία Ενημέρωση: 16 Νοεμβρίου 2023 - 13:42

Τελευταιες Ειδησεις

13 Ιουλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 13 Ιουλίου 2024
07:00
Η Γερμανία κρίνει πως η προεδρία της Ουγγαρίας στην ΕΕ κάνει «μεγάλη ζημιά»
06:58
Ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας διατηρούν Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία
06:47
"Μνήμης Κατάθεση" από το ΡΙΚ
06:17
Τζο Μπάιντεν: «Σας υπόσχομαι ότι είμαι καλά» - «Θα κατέβω στις εκλογές και θα νικήσουμε»
05:44
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 13/07/24
05:26
Ουκρανία: 6 νεκροί και 13 τραυματίες από τα ρωσικά πλήγματα στην περιφέρεια Ντονέτσκ
05:11
12 Ιουλίου
Αισιοδοξία προέδρου για θετικά νέα για Κυπριακό πριν το τέλος του χρόνου
21:08
Γκουτέρες: Bλέπει θετικά παράταση της αποστολής Ολγκίν
21:02
Νέα επίθεση Ισραηλινού υπουργού εξωτερικών κατά Τούρκου προέδρου
20:13
Άδεια στον Μπελέρη για να πάει Στρασβούργο και μετά πίσω φυλακή
20:04
Ο θερμότερος μήνας που καταγράφηκε ποτέ ο φετινός Ιούνιος
20:01
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.