Η Ευρωπαϊκή δημόσια ραδιοτηλεόραση αλλάζει πρόσωπο στη δίνη προκλήσεων

του Κωνσταντίνου Τσιντά - Αποστολή Τιφλίδα

Άρχισε το πρωί στην Τιφλίδα της Γεωργίας, ιστορικό σταυροδρόμι Ευρώπης-Ασίας, ένας διόλου τυχαίος συμβολισμός σε μια πόλη 16 αιώνων στον επιβλητικό Καύκασο, η διήμερη 18η Σύνοδος των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης, με επίκεντρο τη θέση και τη δυναμική της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης σε ένα αβέβαιο διεθνές περιβάλλον, με πολυεπίπεδες προκλήσεις, από τις πολυαίμακτες διενέξεις στη Γάζα και την Ουκρανία, (τον πλέον οπτικά καταγεγραμμένο πόλεμο στη σύγχρονη ιστορία) μέχρι την επικίνδυνη καθημερινότητα της κλιματικής κρίσης, η οποία αλλάζει δραματικά τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων καθώς και τα οφέλη αλλά και τις αμφιλεγόμενες επιδράσεις και εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης.

Τιφλίδα 1234125124.jpg

τυφλίδα 12341351354.jpg

Συνολικά 115 μέλη από δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις σε 22 χώρες και 24 δίκτυα συζητούν, μέσα από παρουσιάσεις για μια σειρά θεμάτων, όπως η κάλυψη των δύο ανοικτών συρράξεων Ουκρανίας και Γάζας, τους τρόπους και τις δυσκολίες μετάδοσης και ανάλυσης γεγονότων, τη συναισθηματική και επαγγελματική επίδραση στο χώρο, με πυρήνα το ρόλο της δημοσιογραφικής παρουσίας, την ανάγκη σωστής εκπαίδευσης και ελεύθερης, ανεξάρτητης ειδησειογραφίας.

Τυφλίδα 1241241.jpg

Ένα από τα θεμελιώδη ζητήματα της πρώτης ημέρας ήταν οι αυξανόμενες επιθέσεις κατά δημοσιογράφων σε αριθμό Ευρωπαϊκών κρατών, υποκινούμενες από ακροδεξιούς σχηματισμούς, καθώς και συγκεκριμένες ισχυρές πολιτικές παρεμβάσεις στη δημόσια τηλεόραση από κυβερνήσεις, κόμματα, αλλά και διοικητικά συμβούλια, με επίκεντρο το παράδειγμα της Σλοβενίας.

Την ίδια ώρα όμως, η Ευρωπαϊκή δημοσιογραφική κοινότητα παραδέχεται ότι σε πολλές περιπτώσεις θα πρέπει να παραδέχεται λάθη και παραλείψεις στο περιεχόμενο της κάλυψης ή την απόσταση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της δημόσιας τηλεόρασης και των αναγκών του κοινού. ‘Θα πρέπει να μαθαίνουμε από τα λάθη μας, να προσαρμοζόμαστε και να προχωράμε, προστατεύοντας παράλληλα με ενότητα, την ανεξαρτησία των δημοσιογράφων, χωρίς φόβο’, ήταν η γενική παραδοχή από τους ομιλητές στη Σύνοδο.

Τυφλίδα - Κωνσταντίνος Τσιντάς - Γιάννης Νικολάου - Μελίνα Καραγεωργίου 1241241.jpg

Στην περίπλοκη, δύσκολη εποχή του σημερινού διεθνούς περιβάλλοντος, η δημόσια τηλεόραση θα πρέπει να δώσει τον καλό αγώνα για να κερδίσει το κοινό που κατευθύνεται προς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα podcast, έχοντας ως αρχή, την αξιοπιστία και την αντικειμενικότητα στη μετάδοση, με διασταύρωση πηγών και αναγνώριση λαθών του παρελθόντος. ‘Κανείς δημοσιογράφος δεν θα πρέπει να είναι αριστερός ή δεξιός στη δουλειά του και αυτό πρέπει να φαίνεται’, ήταν το συμπέρασμα της συζήτησης.

Στα πολύ θετικά η εκτίμηση ότι το 2023 θα καταγράψει το μεγαλύτερο όγκο ανταλλαγής διεθνούς τηλεοπτικής κάλυψης μέσω της Ευρωπαϊκής τηλεοπτικής πλατφόρμας news exchange, συγκεκριμένα 380 χιλιάδες 55 θέματα, αριθμός ρεκόρ, με ακόμη μεγαλύτερη προοπτική.

Το απόγευμα, η συζήτηση θα συνεχιστεί με τις προκλήσεις κάλυψης του πολέμου στο Ισραήλ και τη Γάζα, καθώς και το μέλλον των ειδήσεων σε συνάρτηση με την τεχνητή νοημοσύνη.

Αποστολή Τιφλίδα

ΡΙΚ, Κωνσταντίνος Τσιντάς

ΜΧ

Τελευταία Ενημέρωση: 22 Νοεμβρίου 2023 - 11:50

Τελευταιες Ειδησεις

04 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024
22:00
Διάγγελμα στο λαό θα απευθήνει ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε απολογισμό του έργου του μετά από ένα χρόνο στην εξουσία
21:15
Υπουργός Εσωτερικών: Ανάγκη να επανεξεταστεί το καθεστώς της Συρίας
20:54
Ερντογάν: Η Άγκυρα θα σφίξει τον κλοιό γύρω από τους αντάρτες του PKK
19:46
Δικαίωμα στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών θα έχει ο Ντόναλντ Τραμπ
18:21
Νέα επίθεση των Χούθι σε εμπορικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα
18:06
Ουκρανός Πρωθυπουργός: Δεν έχουν επηρεαστεί οι παραδόσεις όπλων οι οποίες είναι κρίσιμης σημασίας
17:35
Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα στηρίξει την κυπριακή πρωτοβουλία για τη Λωρίδα της Γάζας
17:02
Πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Apple άνω των 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ
16:56
Υπουργός Οικονομικών: Σημαντικά οφέλη για τους καταναλωτές απέφερε η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα
16:22
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 04/03/24
16:11
Η άγνωστη ιστορία του Κάστρου Λα Κάβα - 3 Φεβρουαρίου 2024
15:56
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.