Απέρριψε 2 αγωγές κατά Δημοκρατίας για το κούρεμα το Δικαστήριο Αμμοχώστου

Σε απόρριψη δύο αγωγών που κατατέθηκαν εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με υποθέσεις που αφορούν στην απομείωση καταθέσεων στην Λαϊκή Τράπεζα το 2013, προχώρησε το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου, το οποίο τον Νοέμβριο 2023 εξέδωσε δύο αποφάσεις για αντίστοιχες υποθέσεις.

Το Δικαστήριο απέρριψε την όποια ευθύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας για θέματα επόπτευσης των τραπεζών, όπως και την όποια ευθύνη για την κατάρρευση των τραπεζών.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νομική Υπηρεσία, η πρώτη απόφαση του Δικαστηρίου, ημερομηνίας 14 Νοεμβρίου 2023, αφορά σε απόρριψη αγωγής εταιρείας, που κατατέθηκε εις βάρος της Δημοκρατίας σε σχέση με την απώλεια αξιογράφων και την απομείωση καταθέσεων στην Λαϊκή Τράπεζα το 2013.

Η αγωγή καταχωρίστηκε αρχικά εναντίον της Λαϊκής Τράπεζας, της Τράπεζας Κύπρου, της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά την εξέλιξη της υπόθεσης, όμως, η ενάγουσα εταιρεία απέσυρε ανεπιφύλακτα την αγωγή εναντίον όλων των εναγόμενων, πλην της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην απόφαση του το Δικαστήριο, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της εταιρείας, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «δεν υπάρχει ενώπιον του Δικαστηρίου αξιόπιστη μαρτυρία από την οποία να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι η Δημοκρατία γνώριζε τον παράνομο ή και παράτυπο τρόπο διάθεσης των αξιογράφων και τον επέτρεψε, ή ότι δεν έλαβε τα ενδεικνυόμενα μέτρα για να ελέγξει ή και να διασφαλίσει ότι οι μέθοδοι που εφαρμόζονταν κατά τη διάθεση των χρεογράφων βρίσκονταν εντός των πλαισίων των σχετικών Νόμων ή και ευρωπαϊκών Οδηγιών, καθώς και ότι δεν άσκησε επαρκή εποπτεία στη Λαϊκή Τράπεζα».

Το Δικαστήριο απέρριψε όλες τις αξιώσεις της ενάγουσας εταιρείας, απέρριψε την αγωγή και επιδίκασε έξοδα προς όφελος της Δημοκρατίας.

Η δεύτερη απόφαση του Δικαστηρίου εκδόθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2023 και αφορά σε απόρριψη αγωγής εταιρείας που κατατέθηκε εις βάρος της Δημοκρατίας σε σχέση με την απομείωση καταθέσεων στην Λαϊκή Τράπεζα το 2013.

Η αγωγή καταχωρίστηκε αρχικά εναντίον της Λαϊκής Τράπεζας, της Τράπεζας Κύπρου και της Κυπριακή Δημοκρατίας. Κατά την εξέλιξη της υπόθεσης, η ενάγουσα εταιρεία απέσυρε ανεπιφύλακτα την αγωγή εναντίον όλων των εναγόμενων, πλην της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η αξίωση της ενάγουσας εταιρείας στηριζόταν σε ισχυρισμούς αμέλειας σε σχέση με πράξεις και παραλείψεις της Δημοκρατίας, της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως και σε ισχυρισμούς για παραβίαση των περιουσιακών δικαιωμάτων της ενάγουσας εταιρείας.

Όπως αναφέρει η Νομική Υπηρεσία, τόσο οι ισχυρισμοί ως προς το θέμα της αμέλειας όσο και της ευθύνης της Δημοκρατίας για τις πράξεις και/ή παραλείψεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς απορρίφθηκαν, με το Δικαστήριο να επεξηγεί ότι οι εποπτικές Αρχές αποτελούν ανεξάρτητες Αρχές, οι οποίες δεν τυγχάνουν εποπτείας από τη Δημοκρατία.

Αναφορικά με το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, το Δικαστήριο, επικαλούμενο προηγούμενη απόφαση Δικαστηρίου, ανέφερε ότι «τα μέτρα δεν συνιστούν υπέρμετρη και απαράδεκτη παρέμβαση θίγουσα την ίδια την ουσία του δικαιώματος ιδιοκτησίας».

Το Δικαστήριο απέρριψε όλες τις αξιώσεις της ενάγουσας εταιρείας, απέρριψε την αγωγή και επιδίκασε έξοδα προς όφελος της Δημοκρατίας.

Εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, την πρώτη υπόθεση χειρίστηκαν η Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Θεανώ Μαυρομουστάκη και ο δικηγόρος Μάρκος Οικονόμου, και τη δεύτερη ο δικηγόρος Μάρκος Οικονόμου.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 24 Νοεμβρίου 2023 - 14:21

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

21 Φεβρουαρίου
Τραυματισμός οπλίτη της ΕΛΔΥΚ σε άσκηση
12:52
Εκρηκτικός μηχανισμός εντοπίστηκε σε όχημα γυναίκας στη Λάρνακα
12:47
Πυρκαγιά κατέστρεψε ολοσχερώς οικία πλησίον του ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό (ΒΙΝΤΕΟ)
12:46
Νέο πακέτο μέτρων για αντιμετώπιση της ακρίβειας αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο (Βίντεο)
12:31
Σε εξέλιξη η έρευνα της Αστυνομίας για την έκρηξη στη Μακεδονίτισσα (Βίντεο)
12:25
Αύξηση της άδειας μητρότητας από τις 18 στις 22 εβδομάδες (Βίντεο)
12:20
Νέα αποτυχημένη δοκιμή πυραύλου από το πυρηνικό οπλοστάσιο της Βρετανίας
11:54
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε προσφυγή κυπριακής εταιρείας για το χαλλούμι (Βίντεο)
11:46
Times: Με γροθιά στην καρδιά η δολοφονία Ναβάλνι;
11:34
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 21/2/24
11:12
Χωρίς προβλήματα η διαπραγμάτευση κατασκευής κόμβου ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία
10:39
Νέα επίθεση Χούθι σε βάρος εμπορικού πλοίου ισραηλινών συμφερόντων
10:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.