Εισηγήσεις για άρση στρεβλώσεων στις πολλαπλές συντάξεις έστειλε στη Βουλή η Ελεγκτική Υπηρεσία

Η Ελεγκτική Υπηρεσία (ΕΥ) ετοίμασε κείμενα για τροποποίηση έξι σχετικών νόμων που αφορούν συντάξεις κρατικών αξιωματούχων και δημοσίων υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τα οποία διαβιβάστηκαν στην Γενική Διευθύντρια της Βουλής στις 31 Οκτωβρίου, 2023 προς άρση στρεβλώσεων, αναφέρει ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης σε σημερινή ανακοίνωση. 

Κατά την ετοιμασία των σχετικών κειμένων τροποποιητικής νομοθεσίας, η ΕΥ έλαβε υπόψη απόφαση του Ανωτάτου ότι «η προσδοκία απόκτησης αξίωσης για σύνταξη, γεννάται κατά τον χρόνο της πρόσληψης, συνιστά, εν δυνάμει, ιδιοκτησία και αποκρυσταλλώνεται ως ιδιοκτησιακό δικαίωμα με τη συμπλήρωση συντάξιμης υπηρεσίας σε συντάξιμη θέση».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η μόνη ασφαλής επιλογή είναι όπως οι στρεβλώσεις ρυθμιστούν κατά απόλυτο τρόπο για τη σύνταξη που θα κερδίζεται μετά την ημερομηνία έναρξης της νέας νομοθεσίας, «ωστόσο θα πρέπει να τύχει απόλυτου σεβασμού και να μην υπάρξει η παραμικρή παρέμβαση για κάθε σύνταξη που θα έχει θεμελιωθεί κατά την ημερομηνία αυτή».

Επισημαίνεται ότι ανάλογη προσέγγιση είχε ακολουθηθεί και το 2012 όταν ρυθμίστηκαν θέματα συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων και τέθηκε ως ημερομηνία σταθμός (cut-off date) η 31 Δεκεμβρίου, 2012.

Ο Ελεγκτής σημειώνει ότι στα κείμενα της προτεινόμενης νομοθεσίας έχει εισαχθεί ως ημερομηνία σταθμός η 1η Ιανουαρίου, 2024. Εάν η ψήφιση της νομοθεσίας θα γίνει στις αρχές του 2024, ως ημερομηνία σταθμός θα πρέπει να καθοριστεί η 1η Μαρτίου, 2024, διευκρινίζει.

Με βάση τα προτεινόμενα κείμενα η σύνταξη που θα κερδηθεί από τους Υπουργούς, Υφυπουργούς Βουλευτές και Δημάρχους από την 1η Ιανουαρίου, 2024 και μετέπειτα, θα καταβάλλεται στο 65ο έτος της ηλικίας τους (αυτή που θεμελιώθηκε προ της ημερομηνίας αυτής θα καταβάλλεται στο 60ο έτος, όπως προβλέπει σήμερα η νομοθεσία).

Επίσης οποιοσδήποτε αφυπηρετεί από δημόσιο αξίωμα ή θέση μετά την 1η Ιανουαρίου, 2024 και αναλαμβάνει άλλο δημόσιο αξίωμα ή θέση στην Κύπρο ή σε θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η καταβολή της σύνταξης του που θα έχει κερδηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου, 2024 θα αναστέλλεται.

Για πρόσωπα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω υπηρεσίας στα αξιώματα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προέδρου της Βουλής, Υπουργού, Υφυπουργού και Βουλευτή, ήδη προβλέπεται στη νομοθεσία ότι αυτή αναστέλλεται αν διοριστούν σε άλλο δημόσιο αξίωμα ή θέση στην Κύπρο και αυτό αφορά και σύνταξη που θεμελίωσαν προ της 1ης Ιανουαρίου, 2024 στο αξίωμα αυτό.

Σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή, εισάγεται ανώτατο όριο σύνταξης σε περίπτωση υπηρεσίας σε περισσότερα του ενός αξιώματα ή θέσεις στη Δημοκρατία, ώστε η σύνταξη αθροιστικά από όλα τα αξιώματα και θέσεις που θα κερδίζεται μετά την 1η Ιανουαρίου, 2024 να μην υπερβαίνει το όριο των 2/3 των υψηλότερων απολαβών. Τυχόν σύνταξη που έχει θεμελιωθεί προηγουμένως δεν επηρεάζεται και θα καταβάλλεται επιπρόσθετα.

Η ΕΥ σημειώνει ότι «είναι άποψή μας ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων, ασκώντας την κυρίαρχη εξουσία της, μπορεί επιτέλους να άρει τις στρεβλώσεις που δικαίως θεωρούνται πρόκληση από την κοινωνία των πολιτών».

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 24 Νοεμβρίου 2023 - 15:15

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

21 Φεβρουαρίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024
13:06
Καταγγελία για τροφική δηλητηρίαση ποδοσφαιριστών του Άρη Λεμεσού (ΒΙΝΤΕΟ)
12:58
Τραυματισμός οπλίτη της ΕΛΔΥΚ σε άσκηση
12:52
Εκρηκτικός μηχανισμός εντοπίστηκε σε όχημα γυναίκας στη Λάρνακα
12:47
Πυρκαγιά κατέστρεψε ολοσχερώς οικία πλησίον του ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό (ΒΙΝΤΕΟ)
12:46
Νέο πακέτο μέτρων για αντιμετώπιση της ακρίβειας αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο (ΒΙΝΤΕΟ)
12:31
Σε εξέλιξη η έρευνα της Αστυνομίας για την έκρηξη στη Μακεδονίτισσα (ΒΙΝΤΕΟ)
12:25
Αύξηση της άδειας μητρότητας από τις 18 στις 22 εβδομάδες (ΒΙΝΤΕΟ)
12:20
Νέα αποτυχημένη δοκιμή πυραύλου από το πυρηνικό οπλοστάσιο της Βρετανίας
11:54
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε προσφυγή κυπριακής εταιρείας για το χαλλούμι (ΒΙΝΤΕΟ)
11:46
Times: Με γροθιά στην καρδιά η δολοφονία Ναβάλνι;
11:34
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 21/2/24
11:12
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.