Παρατείνονται για ένα χρόνο κίνητρα και ελαφρύνσεις για αναδιαρθρώσεις

Η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε παράταση ενός έτους για τις φορολογικές ελαφρύνσεις και τα κίνητρα που παραχωρήθηκαν με σκοπό την ενίσχυση και την προώθηση των αναδιαρθρώσεων δανείων, με τη θετική ψήφο 42 Βουλευτών.

Συγκεκριμένα, τα κίνητρα και οι ελαφρύνσεις επρόκειτο να λήξουν στις 31 Δεκεμβρίου του 2023, ενώ με την τροποποίηση των αντίστοιχων νομοθεσιών παρατείνονται μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2024.

Η τροποποίηση των νομοθεσιών κατέστη δυνατή ύστερα από προτάσεις νόμου που κατέθεσαν Βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων και του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών.

Μεταξύ των φορολογικών ελαφρύνσεων και κινήτρων που παραχωρούνται στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης δανείων είναι η μη καταβολή εξόδων χαρτοσήμων που προκύπτουν από την αναδιάρθρωση δανείων μέχρι το ποσό των υφιστάμενων οφειλών, η μη επιβολή φόρου κεφαλαιουχικών κερδών και η μη καταβολή τελών μεταβίβασης στην περίπτωση μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας επ’ ονόματι του δανειστή.

Επίσης, η μη επιβολή έκτακτης εισφοράς για την άμυνα της Δημοκρατίας σε περίπτωση λογιστικού κέρδους και/ή πλασματικού μερίσματος.

Ακόμα η μεταφορά εμπράγματου βάρους, σε περίπτωση απόκτησης ακινήτου από τον δανειστή στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης δανείου, κατά τη μεταβίβαση του ακινήτου από τον δανειολήπτη στον δανειστή.

Προνοείται επίσης εξαίρεση από τον υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος οποιουδήποτε οφέλους, πλεονάσματος, κέρδους ή ζημιάς προσώπου που προκύπτει στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης δανείου.

Στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, ο εκ των εισηγητών, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι τα εν λόγω κίνητρα και φοροελαφρύνσεις είναι ίσως από τα πιο ουσιαστικά μέτρα για να ενθαρρυνθούν οι αναδιαρθρώσεις. Η παράτασή τους ήταν κοινή θέση, όπως είπε, των Βουλευτών από τα κόμματα που την εισηγήθηκαν.

Η Ολομέλεια της Βουλής τροποποίησε τον νόμο περί Σχολικών Εφορειών, ώστε να συνάδει με το νέο πλαίσιο λειτουργίας των δήμων στη βάση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το νομοσχέδιο προνοεί τη σύσταση και λειτουργία μίας σχολικής εφορίας σε κάθε έναν από τους 20 δήμους ο οποίος ιδρύεται στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δυνάμει των διατάξεων του περί Δήμων Νόμου, μέχρι την λήξη της καθορισθείσας μεταβατικής περιόδου το έτος 2029, κατά το οποίο οι αρμοδιότητες και οι εξουσίες που έχουν σήμερα οι σχολικές εφορίες θα μεταφερθούν στους δήμους. Προνοείται ακόμα συνένωση σχολικών εφοριών.

Επίσης προβλέπεται οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών των σχολικών εφοριών το έτος 2024 να διενεργηθούν την ίδια ημερομηνία που θα διενεργηθούν οι εκλογές σε επίπεδο Τοπική Αυτοδιοίκησης.

Εκσυγχρονίζεται το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τα προσόντα και τα κριτήρια πολιτογράφησης αλλοδαπών ενώ θα ενισχυθεί ο έλεγχος και η διενέργεια της δέουσας έρευνας από το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης.

Τα κριτήρια αυτά περιλαμβάνονται σε πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ την οποία ψήφισε η Ολομέλεια με 42 ψήφους υπέρ και 2 κατά. Στόχος, μεταξύ άλλων, είναι η προσέλκυση απασχόλησης υψηλής ειδίκευσης ατόμων και των οικογενειών τους.

ΝΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 30 Νοεμβρίου 2023 - 21:26

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

04 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024
22:00
Διάγγελμα στο λαό θα απευθήνει ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε απολογισμό του έργου του μετά από ένα χρόνο στην εξουσία
21:15
Υπουργός Εσωτερικών: Ανάγκη να επανεξεταστεί το καθεστώς της Συρίας
20:54
Ερντογάν: Η Άγκυρα θα σφίξει τον κλοιό γύρω από τους αντάρτες του PKK
19:46
Δικαίωμα στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών θα έχει ο Ντόναλντ Τραμπ
18:21
Νέα επίθεση των Χούθι σε εμπορικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα
18:06
Ουκρανός Πρωθυπουργός: Δεν έχουν επηρεαστεί οι παραδόσεις όπλων οι οποίες είναι κρίσιμης σημασίας
17:35
Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα στηρίξει την κυπριακή πρωτοβουλία για τη Λωρίδα της Γάζας
17:02
Πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Apple άνω των 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ
16:56
Υπουργός Οικονομικών: Σημαντικά οφέλη για τους καταναλωτές απέφερε η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα
16:22
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 04/03/24
16:11
Η άγνωστη ιστορία του Κάστρου Λα Κάβα - 3 Φεβρουαρίου 2024
15:56
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.