Κομισιόν: Εκθέσεις διεύρυνσης, με υποδείξεις για τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων σε Αμμόχωστο και ανατολική Μεσόγειο

Φωτογραφία: Ludovic MARIN / AFP

Εκθέσεις για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αναφορές και στην Τουρκία, θα παρουσιάσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η Κομισιόν θα τονίσει ότι οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας είναι σε τέλμα και ότι πρέπει να μην υπάρχουν μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, με στόχο ένα ασφαλές περιβάλλον στην ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, αναμένεται να επισημανθεί ότι η Άγκυρα θα πρέπει να ανακαλέσει τις ενέργειες που έχουν λάβει χώρα στην Αμμόχωστο.

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, θα επισημαίνεται η βελτίωση των σχέσεων μετά τους σεισμούς στην Τουρκία. Αναμένεται μια 2η έκθεση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Σύμφωνα με πληρορίες της ανταποκρίτριας του ΡΙΚ Μαρίας Ψαρά, η έκθεση αυτή θα είναι πιο θετική και αναμένεται να κυκλοφορήσει προς τα τέλη Νοεμβρίου.

Για κάθε μία χώρα, θα υπάρχει μια αντίστοιχη έκθεση. Με βάση αυτές, οι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής Δεκεμβρίου θα αποφασίσουν αν και ποιες χώρες θα προχωρήσουν στο επόμενο βήμα προς το ευρωπαϊκό τους μονοπάτι.

«Πρωταγωνίστρια» είναι η Ουκρανία. Η Κομισιόν θέλει θετική έκθεση, με την Πρόεδρο Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν να λέει από το Κίεβο ότι η Ουκρανία έχει ικανοποιήσει το 90% των αιτημάτων.

Αυτή συμπαρασύρει και τα Δυτικά Βαλκάνια, που όμως, μόνο η Βοσνία έχει ελπίδες να πάει στο επόμενο στάδιο.

Θετικές θα είναι οι εκθέσεις για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, αν και στην έκθεση της Αλβανίας θα αναφέρεται η υπόθεση Μπελέρη. Ωστόσο, δύσκολο να πάνε στο επόμενο στάδιο, διότι η Ελλάδα «μπλοκάρει» την Αλβανία και η Βουλγαρία τη Βόρεια Μακεδονία.

ΚΩΣ/ΣΤΣ

Τελευταία Ενημέρωση: 08 Νοεμβρίου 2023 - 08:00

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

20 Μαΐου
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 20 Μαΐου 2024
13:00
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 20/05/24
11:45
Ηνωμένο Βασίλειο: Σήμερα το πόρισμα για το σκάνδαλο μεταγγίσεων μολυσμένου αίματος
11:35
Το Ισραήλ δεν είχε ανάμιξη στον θάνατο του Ραΐσι, δηλώνει Ισραηλινός αξιωματούχος
11:13
Ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ιράν ο αντικαταστάτης του Ραΐσι
10:05
Υπουργός Εξωτερικών: Υπάρχει αποτέλεσμα από την κοινή επίσκεψη στον Λίβανο
09:30
Δεν αξιολογείται ως σοβαρό το απειλητικό μήνυμα που στάληκε στα σχολεία
09:27
Λίβανος: Μείωση της παράτυπης μετανάστευσης προς την Κύπρο
09:22
Υπουργός Ενέργειας: Υπάρχει υλοποιήσιμο σχέδιο βήτα
09:16
Συνάντηση Προέδρου Χριστοδουλίδη με Κινέζο πρέσβη το απόγευμα
09:12
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 20/05/24
09:07
Συλλυπητήρια Χαμάς και Χούθι στο Ιράν
08:56
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.