Αύξηση ποσοστού κακοποίησης ηλικιωμένων στην Κύπρο

Φωτογραφία- Ελένη Μιχαήλ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα παρουσίαση έκθεσης για την κακοποίηση και την οικονομική εκμετάλλευση ηλικιωμένων από το Παρατηρητήριο Τρίτης ηλικίας.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που εξέδωσε το παρατηρητήριο από τον Ιανουάριο μέχρι τον Νοέμβριο 2023 παρουσιάστηκαν συνολικά 220 καταγγελίες.

Συγκεκριμένα το 91% των περιπτώσεων αφορούσαν την σωματική και συναισθηματική κακοποίηση, τον ηλικιακό ρατσισμό καθώς και την παραμέληση ή την οικονομική εκμετάλλευση.

Το 9% των περιπτώσεων αφορούσε την κακοποίηση και παραμέληση ηλικιωμένων σε ιδρύματα και νοσηλευτήρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις καταγγελίες που προέκυψαν μέχρι σήμερα το 85% των περιπτώσεων αφορά περιστατικά σωματικής κακοποίησης ηλικιωμένων γυναικών, στην πλειοψηφία τους ανώνυμων.

Οι λόγοι ανωνυμίας όπως ειπώθηκε από την ψυχολόγο του παρατηρητηρίου Κυριακή Σαρρή, προκύπτουν λόγω της ευαισθησίας των συγγενών των θυμάτων ώστε να μην εμπλακούν τα ηλικιωμένα αυτά άτομα σε νομικές περιπέτειες.

Σημαντικές είναι ακόμη οι αναφορές για την οικονομική εκμετάλλευση των ηλικιωμένων σε διάστημα μόλις 10 μηνών, με τις 18 των περιπτώσεων να αφορούν κλοπή χρημάτων, εξαναγκασμό μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων, πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς και διαδικτυακές απάτες.

Παράλληλα στην έκθεση παρουσιάστηκαν στατιστικά για τους θύτες. Συγκεκριμένα το 54% αφορά Κύπριους και το 46% αλλοδαπούς. Όπως τόνισε στην παρουσίαση ο πρόεδρος του παρατηρητηρίου Δήμος Αντωνίου, υπάρχει επιτακτική ανάγκη από το κράτος να δημιουργηθεί άμεσα χώρος φιλοξενίας ηλικιωμένων ατόμνων που υπέστησαν κακοποιήσεις.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ, Ελένη Μιχαήλ

ΜΧ

Τελευταία Ενημέρωση: 01 Δεκεμβρίου 2023 - 15:24

Τελευταιες Ειδησεις

26 Ιουλίου
Αποχωρούν θεατές από την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω έντονης βροχής
22:32
Μειωμένη παροχή πόσιμου νερού σε περιοχές επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού
22:29
Δεξίωση Εμανουέλ Μακρόν σε ηγέτες -Παρόντες Νίκος Χριστοδουλίδης -Κυριάκος Μητσοτάκης
22:01
Όλα τα φώτα στραμμένα στην Πόλη του Φωτός... -Φαντασμαγορική τελετή έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων
20:37
"Ελεύθερη για μια ζωή..." -Στο φυσικό της περιβάλλον και πάλι η... χελώνα Λούση
20:04
Ικανοποιημένο το Υπουργείο Δικαιοσύνης από έκθεση Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου
18:46
Τέθηκε υπό έλεγχο πυρκαγιά στη Μοσφιλωτή -Επιχείρησαν 19 άτομα με 7 οχήματα
18:41
Τουρκία: Νέες έρευνες και γεωτρήσεις φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο
17:48
Παρίσι 2024: Δολιοφθορές και απειλή για βόμβα λίγο πριν από την Τελετή Έναρξης
16:05
Υπομονή για όσους θα διακινηθούν στον αυτοκινητόδρομο το Σ/Κ- Διήμερα έργα...
15:55
Οι κόκκινες γραμμές της Ελλάδας έναντι των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας
15:42
ΕΕ: Οι έρευνες για το Βασιλικό άρχισαν τον Μάρτιο -Έλεγχος για πιθανά ποινικά αδικήματα
15:34
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.