Αύξηση ποσοστού κακοποίησης ηλικιωμένων στην Κύπρο

Φωτογραφία- Ελένη Μιχαήλ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα παρουσίαση έκθεσης για την κακοποίηση και την οικονομική εκμετάλλευση ηλικιωμένων από το Παρατηρητήριο Τρίτης ηλικίας.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που εξέδωσε το παρατηρητήριο από τον Ιανουάριο μέχρι τον Νοέμβριο 2023 παρουσιάστηκαν συνολικά 220 καταγγελίες.

Συγκεκριμένα το 91% των περιπτώσεων αφορούσαν την σωματική και συναισθηματική κακοποίηση, τον ηλικιακό ρατσισμό καθώς και την παραμέληση ή την οικονομική εκμετάλλευση.

Το 9% των περιπτώσεων αφορούσε την κακοποίηση και παραμέληση ηλικιωμένων σε ιδρύματα και νοσηλευτήρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις καταγγελίες που προέκυψαν μέχρι σήμερα το 85% των περιπτώσεων αφορά περιστατικά σωματικής κακοποίησης ηλικιωμένων γυναικών, στην πλειοψηφία τους ανώνυμων.

Οι λόγοι ανωνυμίας όπως ειπώθηκε από την ψυχολόγο του παρατηρητηρίου Κυριακή Σαρρή, προκύπτουν λόγω της ευαισθησίας των συγγενών των θυμάτων ώστε να μην εμπλακούν τα ηλικιωμένα αυτά άτομα σε νομικές περιπέτειες.

Σημαντικές είναι ακόμη οι αναφορές για την οικονομική εκμετάλλευση των ηλικιωμένων σε διάστημα μόλις 10 μηνών, με τις 18 των περιπτώσεων να αφορούν κλοπή χρημάτων, εξαναγκασμό μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων, πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς και διαδικτυακές απάτες.

Παράλληλα στην έκθεση παρουσιάστηκαν στατιστικά για τους θύτες. Συγκεκριμένα το 54% αφορά Κύπριους και το 46% αλλοδαπούς. Όπως τόνισε στην παρουσίαση ο πρόεδρος του παρατηρητηρίου Δήμος Αντωνίου, υπάρχει επιτακτική ανάγκη από το κράτος να δημιουργηθεί άμεσα χώρος φιλοξενίας ηλικιωμένων ατόμνων που υπέστησαν κακοποιήσεις.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ, Ελένη Μιχαήλ

ΜΧ

Τελευταία Ενημέρωση: 01 Δεκεμβρίου 2023 - 15:24

Τελευταιες Ειδησεις

03 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Κυριακή 3 Μαρτίου 2024
21:51
Ελβετία: Οι Ελβετοί ψήφισαν υπέρ της καταβολής 13ης σύνταξης
21:32
Η φρεγάτα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού "Ύδρα" έφτασε στην Ερυθρά Θάλασσα
21:07
Βερολίνο: Ο Πούτιν επιδιώκει να αποσταθεροποιήσει τη Γερμανία με τη δημοσιοποίηση συνομιλιών Γερμανών αξιωματικών
20:34
Σύλληψη 26 αλλοδαπών για παράνομη διαμονή στη Δημοκρατία
20:17
Σύλληψη 21χρονου Σύρου για υπόθεση τραυματισμού και διάρρηξης κατοικίας
20:15
Μελέτη από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών για εγκατάσταση προστατευτικού εξοπλισμού στις τετράτροχες μοτοσικλέτες
19:43
Ελλάδα: Στη φυλακή οι 6 κατηγορούμενοι για συμμετοχή στη "Σύμπραξη Εκδίκησης"
19:40
Υεμένη: Οι αντάρτες Χούθι θα συνεχίσουν να βυθίζουν πλοία βρετανικών συμφερόντων
18:48
Το Ισράηλ μποϊκόταρε τις συνομιλίες στο Κάιρο λόγω της άρνησης της Χαμάς να δώσει κατάλογο ομήρων
18:37
Πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική συγκέντρωση της Δημοκρατικής Κίνησης Αλλαγής "Αιχμή"
17:43
Τελέστηκε στα Λαγουδερά η κηδεία του αγωνιστή της ΕΟΚΑ Αντρέα Στυλιανού
17:15
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.