Σχέδιο απόφασης για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ-Kριτική Γκουτέρες εναντίον του Ισραήλ

"Ανεπαρκές" ως προς την κάλυψη των αναγκών στη Λωρίδα της Γάζας, κρίνει η Χαμάς το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για παροχή ανεμπόδιστης και μεγαλύτερης βοήθειας προς τον παλαιστινιακό θύλακα.

Υπογραμμίζει ότι το ψήφισμα αψηφά τη βούληση της διεθνούς κοινότητας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟHE για τερματισμό της επίθεσης του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού.

Υποστηρίζει ακόμη, πως η αμερικανική κυβέρνηση εργάστηκε σκληρά για να αφαιρέσει από το ψήφισμα την ουσία του και να παρουσιάσει αυτή την αδύναμη εκδοχή του.

Την ίδια στιγμή, ο πρεσβευτής της Παλαιστινιακής Αρχής στα Ηνωμένα Έθνη, έκαμε λόγο για "βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση", επιμένοντας, ωστόσο, ότι είναι αναγκαία η ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Σχολιάζοντας το ψήφισμα, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Έλι Κοέν, είπε ότι το Τελ Αβίβ θα εξακολουθήσει να ενεργεί με βάση το διεθνές δίκαιο και να ελέγχει κάθε ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχεται στον παλαιστινιακό θύλακα.

Επί της ουσίας, το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ζητεί την ανεμπόδιστη και σε ευρεία κλίμακα είσοδος, ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, χωρίς, ωστόσο, να κάνει έκκληση για κατάπαυση του πυρός, εξαιτίας του βέτο που άσκησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η απόφαση υιοθετήθηκε με δεκατρείς ψήφους υπέρ και δύο αποχές, από πλευράς Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Στο κείμενο, απαιτείται από όλες τις πλευρές να επιτρέψουν και να διευκολύνουν αμέσως την ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Ζητείται, ακόμη, όπως χρησιμοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες δίοδοι πρόσβασης και κυκλοφορίας σε ολόκληρο τον παλαιστινιακό θύλακα, για τη μεταφορά καυσίμων, τροφίμων και ιατροφαρμακευτικού υλικού.

Στο μεταξύ, έντονη κριτική κατά του Ισραήλ άσκησε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, κατηγορώντας το ότι εμποδίζει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες κατήγγειλε ότι το "πραγματικό πρόβλημα" για την παράδοση της βοήθειας, είναι ο τρόπος με τον οποίο το Ισραήλ διεξάγει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Χαμάς.

Παράλληλα, επανέλαβε πως η κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους, είναι ο μόνος τρόπος για να αρχίσει η διεθνής κοινότητα να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κατοίκων της Γάζας, ώστε να τελειώσει ο εφιάλτης που βιώνουν.

ΜΒ

Τελευταία Ενημέρωση: 23 Δεκεμβρίου 2023 - 06:31

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

21 Μαΐου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 21 Μαΐου 2024
22:07
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Διαχρονικό στήριγμα μας η Ελλάδα
21:13
Δεύτερη σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία για την υπόθεση Μονής Αββακούμ
21:09
Αμερικανικό ενδιαφέρον για το Great Sea Interconnector
20:49
Θα απαντήσουμε από κοινού με το Κογκρέσο, λέει ο Μπλίνκεν σε σχέση με τα εντάλματα του ΔΠΔ εναντίον του Νετανιάχου
19:56
Ερντογάν: Πρότυπο για τις χώρες της περιοχής οι ελληνοτουρκικές σχέσεις
19:54
Ικανοποίηση για τη βελτίωση του κράτους δικαίου στη Κύπρο, εξέφρασε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν για θέματα Αξιών και Διαφάνειας
18:13
Ανησυχίες για το τερματικό εκφράζει και το ΑΚΕΛ - Επιρρίπτει ευθύνες στον ΔΗΣΥ
17:53
Αντίδραση Ισραήλ μετά το αίτημα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου
17:47
Ο διάλογος έχει μόνο θετικά για τις δύο χώρες τόνισε για τα ελληνοτουρκικά ο Π. Μαρινάκης
17:36
Θανατηφόρο στην Κοκκινοτριμιθιά: Κατηγορίες για ανθρωποκτονία αντιμετωπίζει ο 23χρονος
16:24
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 21/05/24
16:09
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.