Ανάγκη επαναξιολόγησης εφαρμογής Σχεδίου για τον Ακάμα

Φωτογραφία αρχείου

Η ανάγκη επαναξιολόγησης του τρόπου εφαρμογής του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, προκύπτει από τα ευρήματα της διοικητικής έρευνας που διεξήχθη μετά από οδηγίες του υπουργού Γεωργίας Πέτρου Ξενοφώντος.Επισημαίνεται παράλληλα πως βάσει των συμπερασμάτων φαίνεται ότι, υπάρχουν παρεκκλίσεις και εγείρονται κάποια ζητήματα τα οποία θα διερευνηθούν περαιτέρω ως προς τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και κατά πόσο αυτές ήταν σύννομες.

Με βάση την έρευνα προκύπει, μεταξύ άλλων ότι τα τελικά κατασκευαστικά σχέδια δεν παρουσιάστηκαν από την αρμόδια Αρχή ενώπιον της ad-hoc επιτροπής, η οποία αξιολόγησε τη μελέτη της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης.

Προκύπτει επίσης ότι η Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση εκπονήθηκε πριν να ολοκληρωθούν τα τελικά κατασκευαστικά σχέδια βελτίωσης του οδικού δικτύου.

Προστίθεται ότι στο πλαίσιο των συναντήσεων της ad-hoc επιτροπής μετά την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών σχεδίων θα μπορούσε να κληθεί είτε από την Αναθέτουσα Αρχή είτε από την αρμόδια Περιβαλλοντική Αρχή,  εμπειρογνώμονας για να εξηγήσει τις λεπτομέρειες των κατασκευαστικών σχεδίων, την πιθανή έκταση της απώλειας γης και την όχληση που θα μπορούσε να δημιουργηθεί.

Παράλληλα παρότι η έκθεση της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης, καλύπτει αρκετές πτυχές με αυστηρούς όρους, η Περιβαλλοντική Αρχή είχε την επιλογή, σε επίπεδο Έργου, να ζητήσει ξεχωριστή μελέτη Δέουσας Εκτίμησης, Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον ή να εγκρίνει το Έργο, μετά από την υποβολή εντύπου Έκθεσης Πληροφοριών. Στην προκειμένη περίπτωση, προστίθεται, το Τμήμα Περιβάλλοντος προχώρησε στην Περιβαλλοντική Έγκριση του Έργου στις 2 Δεκεμβρίου του '21, μετά την υποβολή του εντύπου Έκθεσης Πληροφοριών.

Επισημαίνεται επιπρόσθετα πως θα ήταν χρήσιμη η μόνιμη παρουσία Περιβαλλοντικού Επιτηρητή, ότι το Τμήμα Δασών, ω το αρμόδιο, με συνεχή παρουσία στον χώρο θα μπορούσε να παρέμβει και να απαιτήσει τη σταδιακή αποπεράτωση των εργασιών ενώ οι χωματουργικές και άλλες κατασκευαστικές εργασίες στο μεγαλύτερο εύρος του Έργου, δεν έγιναν σταδιακά, όπως προβλέπεται στη Σύμβαση.

Καταλήγοντας το Υπουργείο Γεωργίας αναφέρει ότι τα συμπεράσματα της διοικητικής έρευνας θα βοηθήσουν ουσιαστικά στην υλοποίηση δύο βασικών προτεραιοτήτων, που είναι η αποκατάσταση του περιβάλλοντος με την άρση των εργασιών που δεν έπρεπε να είχαν γίνει και η ολοκλήρωση των εργασιών, με σωστά σχεδιασμένα και σταδιακά βήματα, με διαφάνεια και με στόχο την προστασία της περιοχής και την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

ΕΥΑ/ΜΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Δεκεμβρίου 2023 - 05:33

Τελευταιες Ειδησεις

03 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Κυριακή 3 Μαρτίου 2024
21:51
Ελβετία: Οι Ελβετοί ψήφισαν υπέρ της καταβολής 13ης σύνταξης
21:32
Η φρεγάτα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού "Ύδρα" έφτασε στην Ερυθρά Θάλασσα
21:07
Βερολίνο: Ο Πούτιν επιδιώκει να αποσταθεροποιήσει τη Γερμανία με τη δημοσιοποίηση συνομιλιών Γερμανών αξιωματικών
20:34
Σύλληψη 26 αλλοδαπών για παράνομη διαμονή στη Δημοκρατία
20:17
Σύλληψη 21χρονου Σύρου για υπόθεση τραυματισμού και διάρρηξης κατοικίας
20:15
Μελέτη από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών για εγκατάσταση προστατευτικού εξοπλισμού στις τετράτροχες μοτοσικλέτες
19:43
Ελλάδα: Στη φυλακή οι 6 κατηγορούμενοι για συμμετοχή στη "Σύμπραξη Εκδίκησης"
19:40
Υεμένη: Οι αντάρτες Χούθι θα συνεχίσουν να βυθίζουν πλοία βρετανικών συμφερόντων
18:48
Το Ισράηλ μποϊκόταρε τις συνομιλίες στο Κάιρο λόγω της άρνησης της Χαμάς να δώσει κατάλογο ομήρων
18:37
Πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική συγκέντρωση της Δημοκρατικής Κίνησης Αλλαγής "Αιχμή"
17:43
Τελέστηκε στα Λαγουδερά η κηδεία του αγωνιστή της ΕΟΚΑ Αντρέα Στυλιανού
17:15
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.