Ανάγκη επαναξιολόγησης εφαρμογής Σχεδίου για τον Ακάμα

Φωτογραφία αρχείου

Η ανάγκη επαναξιολόγησης του τρόπου εφαρμογής του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, προκύπτει από τα ευρήματα της διοικητικής έρευνας που διεξήχθη μετά από οδηγίες του υπουργού Γεωργίας Πέτρου Ξενοφώντος.Επισημαίνεται παράλληλα πως βάσει των συμπερασμάτων φαίνεται ότι, υπάρχουν παρεκκλίσεις και εγείρονται κάποια ζητήματα τα οποία θα διερευνηθούν περαιτέρω ως προς τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και κατά πόσο αυτές ήταν σύννομες.

Με βάση την έρευνα προκύπει, μεταξύ άλλων ότι τα τελικά κατασκευαστικά σχέδια δεν παρουσιάστηκαν από την αρμόδια Αρχή ενώπιον της ad-hoc επιτροπής, η οποία αξιολόγησε τη μελέτη της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης.

Προκύπτει επίσης ότι η Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση εκπονήθηκε πριν να ολοκληρωθούν τα τελικά κατασκευαστικά σχέδια βελτίωσης του οδικού δικτύου.

Προστίθεται ότι στο πλαίσιο των συναντήσεων της ad-hoc επιτροπής μετά την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών σχεδίων θα μπορούσε να κληθεί είτε από την Αναθέτουσα Αρχή είτε από την αρμόδια Περιβαλλοντική Αρχή,  εμπειρογνώμονας για να εξηγήσει τις λεπτομέρειες των κατασκευαστικών σχεδίων, την πιθανή έκταση της απώλειας γης και την όχληση που θα μπορούσε να δημιουργηθεί.

Παράλληλα παρότι η έκθεση της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης, καλύπτει αρκετές πτυχές με αυστηρούς όρους, η Περιβαλλοντική Αρχή είχε την επιλογή, σε επίπεδο Έργου, να ζητήσει ξεχωριστή μελέτη Δέουσας Εκτίμησης, Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον ή να εγκρίνει το Έργο, μετά από την υποβολή εντύπου Έκθεσης Πληροφοριών. Στην προκειμένη περίπτωση, προστίθεται, το Τμήμα Περιβάλλοντος προχώρησε στην Περιβαλλοντική Έγκριση του Έργου στις 2 Δεκεμβρίου του '21, μετά την υποβολή του εντύπου Έκθεσης Πληροφοριών.

Επισημαίνεται επιπρόσθετα πως θα ήταν χρήσιμη η μόνιμη παρουσία Περιβαλλοντικού Επιτηρητή, ότι το Τμήμα Δασών, ω το αρμόδιο, με συνεχή παρουσία στον χώρο θα μπορούσε να παρέμβει και να απαιτήσει τη σταδιακή αποπεράτωση των εργασιών ενώ οι χωματουργικές και άλλες κατασκευαστικές εργασίες στο μεγαλύτερο εύρος του Έργου, δεν έγιναν σταδιακά, όπως προβλέπεται στη Σύμβαση.

Καταλήγοντας το Υπουργείο Γεωργίας αναφέρει ότι τα συμπεράσματα της διοικητικής έρευνας θα βοηθήσουν ουσιαστικά στην υλοποίηση δύο βασικών προτεραιοτήτων, που είναι η αποκατάσταση του περιβάλλοντος με την άρση των εργασιών που δεν έπρεπε να είχαν γίνει και η ολοκλήρωση των εργασιών, με σωστά σχεδιασμένα και σταδιακά βήματα, με διαφάνεια και με στόχο την προστασία της περιοχής και την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

ΕΥΑ/ΜΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Δεκεμβρίου 2023 - 05:33

Τελευταιες Ειδησεις

26 Ιουλίου
Αποχωρούν θεατές από την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω έντονης βροχής
22:32
Μειωμένη παροχή πόσιμου νερού σε περιοχές επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού
22:29
Δεξίωση Εμανουέλ Μακρόν σε ηγέτες -Παρόντες Νίκος Χριστοδουλίδης -Κυριάκος Μητσοτάκης
22:01
Όλα τα φώτα στραμμένα στην Πόλη του Φωτός... -Φαντασμαγορική τελετή έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων
20:37
"Ελεύθερη για μια ζωή..." -Στο φυσικό της περιβάλλον και πάλι η... χελώνα Λούση
20:04
Ικανοποιημένο το Υπουργείο Δικαιοσύνης από έκθεση Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου
18:46
Τέθηκε υπό έλεγχο πυρκαγιά στη Μοσφιλωτή -Επιχείρησαν 19 άτομα με 7 οχήματα
18:41
Τουρκία: Νέες έρευνες και γεωτρήσεις φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο
17:48
Παρίσι 2024: Δολιοφθορές και απειλή για βόμβα λίγο πριν από την Τελετή Έναρξης
16:05
Υπομονή για όσους θα διακινηθούν στον αυτοκινητόδρομο το Σ/Κ- Διήμερα έργα...
15:55
Οι κόκκινες γραμμές της Ελλάδας έναντι των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας
15:42
ΕΕ: Οι έρευνες για το Βασιλικό άρχισαν τον Μάρτιο -Έλεγχος για πιθανά ποινικά αδικήματα
15:34
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.