Η κουλτούρα κυβερνοασφάλειας ύψιστη προτεραιότητα λέει το Υφυπουργείο 'Ερευνας

Η επαναπροσέγγιση των αρχών και η δημιουργία κουλτούρας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας τους κράτους και του ιδιωτικού τομέα αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για το Υφυπουργείο 'Ερευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, ανέφερε ο Πάνος Παναγιώτου, Σύμβουλος του Υφυπουργείου, σε χαιρετισμό στο 5ο Συνέδριο για την Ψηφιακή Ασφάλεια InfoCom Security Cyprus 2023 “Cyber Resilience in the Age of AI”, εκπροσωπώντας τον Υφυπουργό.

Ο κ. Παναγιώτου είπε ότι η δημιουργία ενός σχεδιασμού, ο οποίος θα θεσπίζει την ασφάλεια του ψηφιακού χώρου και την προστασία των κρίσιμων υποδομών της Κύπρου, αποτελεί υπόθεση του Υφυπουργείου και εργάζεται καθημερινά γι' αυτό.

Υπενθύμισε ότι δεν υπάρχει πανάκεια για την απόλυτη κυβερνο-προστασία, καθώς οι αιτίες κάθε φορά διαφέρουν, αναλύσεις όμως έχουν δείξει πως τις περισσότερες φορές μια επίθεση στον ψηφιακό χώρο ή μια ψηφιακή απάτη οφείλεται στον τόσο αδύναμο παρά ποτέ ανθρώπινο παράγοντα.

"Μας δίνεται η ευκαιρία σήμερα να τονίσουμε πόσο απαραίτητο είναι για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και φυσικά για την Κύπρο, η οποία καλείται πέραν από βασικά ζητήματα να αντιμετωπίσει και τις τουρκικές προκλήσεις, να δημιουργήσουμε και να θεσπίσουμε την κυβερνοασφάλεια του κράτους", ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτου, μας παρέχονται πλέον εξαιρετικές δυνατότητες  όπως είναι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, που με τη σωστή ανθρώπινη καθοδήγηση μπορεί να εφαρμοστεί σε συστήματα κυβερνο-προστασίας και με αυτό τον τρόπο να ανεβάσουμε  τον πήχη ακόμη πιο ψηλά.

Ο κ. Παναγιώτου πρόσθεσε ότι η ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας σε μια χώρα είναι αδιαμφισβήτητα ζωτικής σημασίας, και οφείλουμε ως κράτος και ως αρμόδιοι φορείς να παρέχουμε την αναμενόμενη προστασία για όλα τα πληροφοριακά συστήματα, τα δίκτυα και φυσικά τα δεδομένα των πολιτών της χώρας.

"Με κριτήριο αυτό και τις τελευταίες επιθέσεις που έγιναν, με τη σοβαρή κρίση που δημιουργήθηκε από την επίθεση στο Κτηματολόγιο και τις αδυναμίες που αναγνώσαμε, για πρώτη φορά μετά την ίδρυση του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής έχουν εφαρμοστεί από το Υφυπουργείο μας και την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας, στα πλαίσια μιας εξαιρετικής συνεργασίας, μια σειρά από δράσεις που εξασφαλίζουν τη προστασία των κρίσιμων υποδομών της χώρας με σκοπό την επέκταση του και ευρύτερα", ανέφερε.

Ο κ. Παναγιώτου είπε ότι πρόκειται για μια ολοκληρωμένη στρατηγική δράση, η οποία έχει ως στόχο να κρατά ασφαλείς, στα πλαίσια του κατορθωτού, όλες τις κρίσιμες υποδομές του κράτους με ενίσχυση και αναβάθμισή τους όπου χρειάζεται, για να εξασφαλίσουμε ότι για τα επόμενα χρόνια η Κύπρος μπορεί να προστατευτεί από κακόβουλες επιθέσεις.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Δεκεμβρίου 2023 - 13:45

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

04 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024
22:00
Διάγγελμα στο λαό θα απευθήνει ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε απολογισμό του έργου του μετά από ένα χρόνο στην εξουσία
21:15
Υπουργός Εσωτερικών: Ανάγκη να επανεξεταστεί το καθεστώς της Συρίας
20:54
Ερντογάν: Η Άγκυρα θα σφίξει τον κλοιό γύρω από τους αντάρτες του PKK
19:46
Δικαίωμα στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών θα έχει ο Ντόναλντ Τραμπ
18:21
Νέα επίθεση των Χούθι σε εμπορικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα
18:06
Ουκρανός Πρωθυπουργός: Δεν έχουν επηρεαστεί οι παραδόσεις όπλων οι οποίες είναι κρίσιμης σημασίας
17:35
Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα στηρίξει την κυπριακή πρωτοβουλία για τη Λωρίδα της Γάζας
17:02
Πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Apple άνω των 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ
16:56
Υπουργός Οικονομικών: Σημαντικά οφέλη για τους καταναλωτές απέφερε η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα
16:22
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 04/03/24
16:11
Η άγνωστη ιστορία του Κάστρου Λα Κάβα - 3 Φεβρουαρίου 2024
15:56
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.