Κοινή Διακήρυξη Φιλίας και Καλής Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας: Συμφώνησαν ωστόσο ότι διαφωνούν στο Κυπριακό Ερντογάν-Μητσοτάκης

Photo by Angelos Tzortzinis / AFP

Μηνύματα ενότητας και φιλίας έστειλαν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν το μεσημέρι στην Αθήνα.

Μητσοτάκης - Ερντογάν Photo by Angelos Tzortzinis  AFP.jpg

Ωστόσο, σε κοινές δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κύριος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία διαφωνούν στο Κυπριακό. Είπε ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχει λύση στο Κυπριακό πέραν αυτής των Ηνωμένων Εθνών, τονίζοντας ότι ο διάλογος πρέπει να αρχίσει από το σημείο που είχε σταματήσει το 2017.

Επεσήμανε ότι η επόμενη φάση του πολιτικού διαλόγου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν, μπορεί να είναι η προσέγγιση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, η οποία, όπως είπε, συνιστά τη μόνη διαφορά που θα μπορούσε να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας, με πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο και ειδικά το Δίκαιο της Θάλασσας.

Μητσοτάκης Ερντογάν 457597 Photo by Aris MESSINIS  AFP.jpg

Από πλευράς του, ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η επίτευξη δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, με βάση τις πραγματικότητες στο νησί, θα είναι προς όφελος ολόκληρης της περιοχής.

Ανέφερε πως η Τουρκία και η Ελλάδα μοιράζονται την ίδια θάλασσα, προσθέτοντας πως είναι φυσικό να υπάρχουν προβλήματα ανάμεσα σε δύο χώρες, πόσο μάλλον σε δύο αδέλφια.

“Θέλουμε", είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, "να κάνουμε το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης", προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει τόσο μεγάλο πρόβλημα που να μην μπορεί να λυθεί.

Μητσοτάκης Ερντογάν 1234 Photo by Aris MESSINIS  AFP.jpg

Μετά τη συνάντηση υπεγράφη Κοινή Διακήρυξη Φιλίας και Καλής Συνεργασίας Ελλάδα - Τουρκίας, η οποία όμως δεν είναι νομικά δεσμευτική για τις δύο χώρες. Η Διακήρυξη αναφέρεται σε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας, αποτροπή εχθρικών ενεργειών και ενεργειών που υπονομεύουν το καλό κλίμα. Γίνεται επίσης αναφορά στις αξίες και τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών για καλές σχέσεις, ενώ προβλέπει εκατέρωθεν επισκέψεις για συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.  

Στην Αθήνα, κυβερνητικές πηγές χαρακτήρισαν ως ιδιαίτερα σημαντικό κείμενο τη "Διακήρυξη Φιλίας και Καλής Γειτονίας των Αθηνών", που υπεγράφη από τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον Τούρκο Πρόεδρο.

Οι ελληνικές κυβερνητικές πηγές σημείωσαν ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα και η Τουρκία "δεσμεύονται σε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και σε ήρεμα νερά".

Στην Διακήρυξη υπογραμμίζεται, συγκεκριμένα, η σημασία αποτελεσματικών διαύλων επικοινωνίας σε κάθε επίπεδο και δίνεται έμφαση στην αποφυγή συγκρουσιακών καταστάσεων και δυνητικής κλιμάκωσης.

Στο κείμενο της Διακήρυξης καθορίζονται οι αρχές και τα ορόσημα του ελληνοτουρκικού διαλόγου στη βάση τριών αξόνων:

- Του πολιτικού διαλόγου, στον οποίο εντάσσονται θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως οι διερευνητικές επαφές,

- Της θετικής ατζέντας, η οποία διαρκώς θα εμπλουτίζεται,

και, τέλος, των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και μέτρα μείωση των πηγών έντασης.

Η Αθήνα χαρακτηρίζει το κείμενο μια «δήλωση προθέσεων στην οποία και η Τουρκία δεσμεύεται για στους στόχους του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της φιλικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών».   

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, μετά την ολοκλήρωση του Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας - Τουρκίας και την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα.

Οπως ανέφερε, σε ανάρτηση στο Χ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις και συζήτησαν για τα επόμενα βήματα στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων προς επίλυση του Κυπριακού, από το σημείο που έχουν διακοπεί.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

NΠ/ΜΒ /ΜΧ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Δεκεμβρίου 2023 - 18:42

Τελευταιες Ειδησεις

27 Ιουλίου
Ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών κατηγορεί το Ιράν για τη δολιοφθορά στα γαλλικά τρένα
06:43
Στο Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης με τη σύζυγό του
06:39
Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
06:28
[ΒΙΝΤΕΟ] Διήμερα έργα στον αυτοκινητόδρομο το Σαββατοκυρίακο
06:27
Σαμποτάζ στα γαλλικά τρένα πριν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων
06:00
Θεατές και αθλητές αναγκάστηκαν να φύγουν από την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω έντονης βροχής
05:44
Φαντασμαγορική η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι
05:36
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 27/07/24
05:04
26 Ιουλίου
Μειωμένη παροχή πόσιμου νερού σε περιοχές επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού
22:29
Δεξίωση Εμανουέλ Μακρόν σε ηγέτες -Παρόντες Νίκος Χριστοδουλίδης -Κυριάκος Μητσοτάκης
22:01
"Ελεύθερη για μια ζωή..." -Στο φυσικό της περιβάλλον και πάλι η... χελώνα Λούση
20:04
Ικανοποιημένο το Υπουργείο Δικαιοσύνης από έκθεση Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου
18:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.