Το ΡΙΚ παρουσίασε το βιβλίο για τον αείμνηστο Γιώργο Κοτσώνη

Το ΡΙΚ παρουσίασε χθες βράδυ (14 Φεβρουαρίου 2023) το βιβλίο-αφιέρωμα στο έργο του αείμνηστου συνθέτη και στελέχους της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, Γιώργου Κοτσώνη.

Το βιβλίο με τίτλο "Γιώργος Κοτσώνης, (1937-2014), Ο ευτυχής επαναστάτης" συνέγραψαν ο Επιστημονικός Διευθυντής του Ιστορικού Αρχείου Λεμεσού, Μίμης Σοφοκλέους και ο συνθέτης Γιώργος Καλογήρου.

Γιώργος Κοτσώνης 3.jpg

Στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Πρόεδρος του Δ.Σ του ΡΙΚ, Μιχάλης Μιχαήλ ανέφερε ότι με την έκδοση από το ΡΙΚ αυτού του βιβλίου, το οποίο ενδιατρίβει στη φλογερή προσωπικότητα και το Κυπροκεντρικό μουσικό έργο του αείμνηστου Γιώργου Κοτσώνη, αισθανόμαστε ότι το ΡΙΚ εκπληρώνει ένα στοιχειώδες χρέος προς το έργο και τις παρακαταθήκες πολιτισμού που άφησε.

Σε ότι αφορά τη σχέση του με το ΡΙΚ, ο κύριος Μιχαήλ είπε ότι ο Γιώργος Κοτσώνης διετέλεσε Πρώτος Λειτουργός Προγραμμάτων Ραδιοφώνου ενώ υπήρξε ο καθοδηγητής και ιδρυτής του Τρίτου Προγράμματος. Tο 1964, προσελήφθη ως μουσικός παραγωγός. Παρέμεινε και εργάστηκε, προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες στα μουσικά δρώμενα του τόπου μέχρι την αφυπηρέτηση του το 1997.

Γιώργος Κοτσώνης 2.jpg

Στην ομιλία του ο εκ των συγγραφέων κύριος Σοφοκλέους ανέφερε ότι το βιβλίο πραγματεύεται την προσφορά του Γιώργου Κοτσώνη στην καλλιτεχνική και πολιτισμική ιστορία του τόπου έχοντας ως θεωρητική βάση τις εξής παραμέτρους:

- Ο Γιώργος Κοτσώνης ως άτομο που ό,τι μεταφέρει στην Τέχνη του αποτελεί βιωμένη εμπειρία και γνώση που απέκτησε ως επαναστάτης, ως σπουδαστής της Μουσικής, καθώς και ως μουσικός παραγωγός στο ΡΙΚ, με ιδιαίτερη στιγμή και αιχμή του δόρατος, την ίδρυση του Τρίτου Προγράμματος.

- Τη μελέτη του έργου του με βάση το δισκογραφημένο του έργο, καθώς και με βάση το πλούσιο υλικό στο Αρχείο του ΡΙΚ .

- Τη μελέτη του έργου του με βάση την Αρχή της «Εντοπιότητας» η οποία ως φιλοσοφικός όρος καλύπτει πλήρως το καλλιτεχνικό έργο του συνθέτη, καθότι στο σύνολο του έργου του η Κύπρος και ο κόσμος της αποτελούν βασικό στοιχείο που οδήγησε την έμπνευσή του.

- Ο Γιώργος Κοτσώνης ως «πολίτης» με την αρχαία σημασία που κουβαλά ο όρος, διότι ο συνθέτης υπήρξε ένας ακτιβιστής του πολιτισμού σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

- Με το έργο του ο Γιώργος Κοτσώνης βοήθησε το λαό μας να βρει μέσα από τις συνθέσεις του την έννοια του «ανήκειν», νιώθοντας περισσότερο την ίδια την αγωνία του συνθέτη για το μέλλον του νησιού μας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα, στο οποίο ο Γιώργος Καλογήρου έπαιξε στο πιάνο και ερμήνευσε εμβληματικά τραγούδια του αείμνηστου συνθέτη.

ΑΤ

Τελευταία Ενημέρωση: 15 Φεβρουαρίου 2023 - 14:39

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση ενός και πλέον εκατομμυρίου αμάχων από τη Ράφα
22:47
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
22:00
Μεγάλη επιτυχία για την τριήμερη Έκθεση Τουρισμού -Πέραν των 10.000 επισκεπτών
21:58
Τηλεφωνική επικοινωνία Νίκου Δένδια με Λόιντ Όστιν - Αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας
21:53
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δις δολάρια στις φτωχές χώρες για την κλιματική αλλαγή
21:27
Ο Ζοζέπ Μπορέλ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους αμάχους στη Γάζα
21:13
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού - Λάρνακας
20:37
Κοκτέιλ Αφρικανικής σκόνης και ψηλών θερμοκρασιών σε περιοχές της Ελλάδας
20:14
Νέα Υόρκη: Διαδηλώσεις φοιτητών υπέρ των Παλαιστινίων - 130 συλλήψεις
20:07
Φόρο τιμής στους αιχμαλώτους της εισβολής του '74, απέτισε ο Πρ. Χριστοδουλίδης
20:01
Νεκροί μαχητές της Χαμάς από πλήγματα ακριβείας του Ισραηλινού στρατού
18:34
«Χίτλερ της εποχής μας ο Νετανιάχου», επιμένει ο Ερντογάν
17:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.