Έδωσε στοιχεία στην Επιτροπή Προσφύγων ο Οδυσσέας για τις καταγγελίες για τις τουρκοκυπριακές περιουσίες

Η Ελεγκτική Υπηρεσία αποκάλυψε ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής προκαταρκτικά στοιχεία για τα κακώς έχοντα στην διαχείριση τουρκοκυπριακών υποστατικών.

Η Μαρίνα Δράκου, λειτουργός της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ανέφερε:

  • Υπάρχουν συνολικά 120 χιλιάδες συμβάσεις ακινήτων
  • Οι 8,800 αφορούν συμβάσεις υποστατικών
  • Από αυτές το 35% είναι σε μη πρόσφυγες
  • Και το 65% σε πρόσφυγες
  • Παραχωρούνται υποστατικά χωρίς δημοσιοποίηση για υποβολή αιτήσεων
  • Τα ενοίκια είναι προβληματικά. Κάποια είναι συμβολικά. Σε μερικές περιπτώσεις δεν καταβάλλονται ενοίκια.
  • Υπάρχουν περιπτώσεις παράνομων υπενοικιάσεων, δύο ή και τρεις φορές, με την καταβολή μαύρων χρημάτων.

Φαινόμενο υποενοικιάσεων

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, στάθηκε ιδιαίτερα στο φαινόμενο υπενοικιάσεων επαγγελματικών υποστατικών, καταγγέλλοντας το φαινόμενο, ένας ενοικιαστής να υποδεικνύει νέο ενοικιαστή να αναλάβει την επιχείρηση, αντί να δημοσιοποιούνται τα υποστατικά σε όλους τους ενδιαφερόμενους. Υπάρχει η υποψία ότι για την μεταβίβαση καταβλήθηκαν μαύρα χρήματα, δηλαδή έγιναν μαύρες συναλλαγές. Αν μια επιχείρηση δεν πήγαινε καλά, τότε ο ενοικιαστής θα επέστρεφε το υποστατικό στην Υπηρεσία Διαχείρισης τουρκοκυπριακών περιουσιών.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία ετοιμάζει και δεύτερη έκθεση για όλα τα υποστατικά.

Η έκθεση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί εντός Μάϊου.

Δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Νίκος Κέττηρος Πρόεδρος Επιτροπής Προσφύγων, δήλωσε ότι δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες της Επιτροπής.

Σημείωσε ότι υπάρχει πρόβλημα με το μηχανογραφικό σύστημα, αφού κάποιος σήμερα μπορεί να μπει να αλλοιώσει ή και να διαγράψει στοιχεία.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας ζήτησε να τερματιστεί το φαινόμενο παραχώρησης τεράστιων περιοχών σε τοπικές αρχές οι οποίες τις εκμεταλλεύονται, ως χώρους στάθμευσης ή άλλως πως, χωρίς να προσφέρουν οτιδήποτε στους πρόσφυγες.

Ανέφερε ότι οι διαθέσιμες τουρκοκυπριακές περιουσίες αναρτώνται στα γραφεία των κατά επαρχία υπηρεσιών για 30 μέρες και μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν γραπτώς αιτήσεις. Σημείωσε ότι οι ενδιαφερόμενοι είναι κυρίως μεγαλύτεροι στην ηλικία και δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Έκθεση υπ. Εσωτερικών

Το Υπουργείο Εσωτερικών ετοίμασε έκθεση για την διαχείριση των τουρκοκυπριών περιουσιών και ειδικότερα για παραχώρηση ακινήτων σε μέλη ή συγγενικά πρόσωπα, των υπηρεσιών διαχείρισης τουρκοκυπριών περιουσιών και μέλη τοπικών αρχών. Από την έκθεση ενδεχομένως να προκύπτουν και ποινικά αδικήματα.

Η Νομική Υπηρεσία με επιστολή, προς την Επιτροπή Προσφύγων, αναφέρει ότι συστάθηκε ομάδα λειτουργών, η οποία μελετά την έκθεση του Υπουργείου Εσωτερικών.

Στην Επιτροπή Προσφύγων ανακοινώθηκε ότι εκκρεμούν στην υπηρεσία μέριμνας 2509 αιτήσεις για βοήθεια με στόχο την αγορά ή ανέγερση οικίας.

Εντός Μάρτιου θα εξεταστούν 1040 αιτήσεις σε όλη την Κύπρο.

Τελευταία Ενημέρωση: 24 Φεβρουαρίου 2023 - 12:15

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

30 Σεπτεμβρίου
Η Σακελλαροπούλου αρχίζει σήμερα επίσημη διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο
09:48
Με ρίψη κανονιοβολισμών η παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου στη Λευκωσία
09:44
Αναμένει οδικό χάρτη για εκσυγχρονισμό και αναδιάρθρωση της Αστυνομίας ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης
09:05
Επίσημη ενημέρωση από ΟΗΕ για την τριμερή αναμένει η κυβέρνηση
08:37
Επιστρέφει στις Κεντρικές Φυλακές ο ισοβίτης
08:03
Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στην Κορινθία. Εντοπίστηκαν δύο νεκροί
06:58
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024
06:30
Αυστρία: Συντριπτική νίκη της ακροδεξιάς στις εκλογές
06:02
ΗΠΑ: Βαρύς ο απολογισμός των θυμάτων από το πέρασμα του κυκλώνα Έλεν
05:59
Το Ισραήλ έπληξε δεκάδες στόχους στην κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου
05:54
Ρωσικές επιδρομές με drones εναντίον του Κιέβου
05:47
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 30/09/24
05:42
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.