Στη χρήση καπνού αποδίδεται το 27% όλων των καρκίνων, σύμφωνα με την ΑΑΕΚ

Η χρήση καπνού εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια αιτία καρκίνου που μπορεί να προληφθεί, με το 27% όλων των καρκίνων να αποδίδεται στη χρήση καπνού, αναφέρουν επίσημα στοιχεία, τα οποία δίδει στη δημοσιότητα η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η ΑΑΕΚ επικαλούμενη τα στοιχεία αναφέρει ότι υπάρχουν πάνω από 60 καρκινογόνες ουσίες στον καπνό του τσιγάρου, που οδηγούν στην ανάπτυξη καρκίνου στον πνεύμονα και σε τουλάχιστον 16 άλλα μέρη του ανθρώπινου σώματος.

Σύμφωνα με την ΑΑΕΚ «δυστυχώς επικρατεί η εσφαλμένη αντίληψη ότι η άτμιση είναι λιγότερο επικίνδυνη από την καύση», ωστόσο, προσθέτει πως «τα προϊόντα ατμίσματος είναι επίσης βλαβερά για την υγεία, αφού περιέχουν υψηλά ποσοστά νικοτίνης, και η χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική δόση, ειδικότερα εάν συνδυάζονται και με παράλληλη χρήση συμβατικού τσιγάρου».

«Έφηβοι οι οποίοι καπνίζουν ή ατμίζουν, βρέθηκαν να έχουν αυξημένα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης, ενώ δυσκολεύονται στη διαχείριση των συναισθημάτων τους (θυμός, ένταση). Τέτοια προϊόντα ατμίσματος, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, περιέχουν πολλές χημικές ουσίες και η εισπνοή τους στους πνεύμονες δεν είναι ασφαλής», τονίζει η Αρχή.

Επίσης, αναφέρει πως «εσφαλμένη είναι και η εντύπωση ότι η χρήση ναργιλέ είναι λιγότερο βλαβερή από το συμβατικό τσιγάρο», για να σημειώσει ότι «ο  καπνός που χρησιμοποιείται σε προϊόντα, όπως ο ναργιλές δεν είναι λιγότερο τοξικός από εκείνον του τσιγάρου και το νερό στο εσωτερικό του δεν φιλτράρει τα τοξικά συστατικά του». 

«Ο καπνός του ναργιλέ», αναφέρει, «περιέχει υψηλά επίπεδα τοξικών ουσιών, όπως πίσσα, μονοξείδιο του άνθρακα, βαρέα μέταλλα και καρκινογόνα χημικά. Ο καπνός του ναργιλέ στους μη-καπνιστές ενέχει τους ίδιους κινδύνους με το παθητικό κάπνισμα από συμβατικά τσιγάρα».

Η Κύπρος συμμετέχει σε πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την απαλλαγή από την χρήση καπνού

Όπως αναφέρει η ΑΑΕΚ σε ευθυγράμμιση με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών «Περιβάλλον χωρίς καπνό και η πρώτη Ευρωπαϊκή γενιά χωρίς καπνό μέχρι το 2030», ξεκίνησε στις 26 Ιανουαρίου 2023, δίνοντας τη δυνατότητα  στους πολίτες να συμμετάσχουν στη χάραξη ευρωπαϊκής πολιτικής.

Η ΑΑΕΚ, σε συνεργασία με περισσότερες από 20 άλλες πανευρωπαϊκές οργανώσεις, συμμετέχει ως συντονιστής της πρωτοβουλίας συλλογής υπογραφών στην Κύπρο.

Η Αρχή ζητά ένα καλύτερο επίπεδο υγείας και ένα καλύτερο περιβάλλον απαλλαγμένο από τους κινδύνους από τη χρήση καπνού και στόχος είναι η συλλογή ενός εκατομμυρίου υπογραφών εντός ενός χρόνου (Ιανουάριο 2023-Ιανουάριο 2024).

Για την Κύπρο, ο στόχος είναι η συλλογή 4.230 υπογραφών και μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανταποκριθεί και να αναλάβει δράση, προτείνοντας νομοθεσία για την εξάρτηση από τον καπνό, να δράσει κατά των σχετικών περιβαλλοντικών κινδύνων και κατά του καπνίσματος.

Καλεί το κοινό να υπογράψει την πρωτοβουλία και να συμβάλει ενεργά σε ένα υγιή πληθυσμό, ένα υγιές περιβάλλον, μια υγιή Ευρώπη.

Προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής πολιτικής

Η επίτευξη μιας Ευρώπης απαλλαγμένης από το κάπνισμα αποτελεί μια από τις κύριες προτεραιότητες του σχεδίου «Η Ευρώπη νικά τον καρκίνο», όπως περιγράφεται στον πυλώνα «Σώζοντας ζωές μέσω της βιώσιμης πρόληψης του καρκίνου».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αποφασισμένη να προωθήσει και να υποστηρίξει δράσεις για την επίτευξη μιας «γενιάς χωρίς καπνό», όπου λιγότερο από το 5% του πληθυσμού θα κάνει χρήση καπνού έως το 2040.

Παράλληλα, στοχεύει στο να μειώσει την επιβάρυνση από ασθένειες που προκαλούνται από τον καπνό, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της αυστηρής εφαρμογής/αναθεώρησης της νομοθεσίας της ΕΕ για τον έλεγχο του καπνού και της προσαρμογής της στις νέες εξελίξεις και τάσεις της αγοράς.

ΑΤ

Τελευταία Ενημέρωση: 03 Φεβρουαρίου 2023 - 15:05

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση ενός και πλέον εκατομμυρίου αμάχων από τη Ράφα
22:47
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
22:00
Μεγάλη επιτυχία για την τριήμερη Έκθεση Τουρισμού -Πέραν των 10.000 επισκεπτών
21:58
Τηλεφωνική επικοινωνία Νίκου Δένδια με Λόιντ Όστιν - Αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας
21:53
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δις δολάρια στις φτωχές χώρες για την κλιματική αλλαγή
21:27
Ο Ζοζέπ Μπορέλ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους αμάχους στη Γάζα
21:13
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού - Λάρνακας
20:37
Κοκτέιλ Αφρικανικής σκόνης και ψηλών θερμοκρασιών σε περιοχές της Ελλάδας
20:14
Νέα Υόρκη: Διαδηλώσεις φοιτητών υπέρ των Παλαιστινίων - 130 συλλήψεις
20:07
Φόρο τιμής στους αιχμαλώτους της εισβολής του '74, απέτισε ο Πρ. Χριστοδουλίδης
20:01
Νεκροί μαχητές της Χαμάς από πλήγματα ακριβείας του Ισραηλινού στρατού
18:34
«Χίτλερ της εποχής μας ο Νετανιάχου», επιμένει ο Ερντογάν
17:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.