Π. Προδρόμου: Υποχρέωση μας να συνδέεται η Ελευθερία με την Παιδεία

Αποτελεί υποχρέωσή μας και ιδίως στον τόπο μας, να συνδέεται η Ελευθερία με την Παιδεία προσθέτοντας ότι εμείς εδώ στην Κύπρο είμαστε τυχεροί, ως κομμάτι του Ελληνισμού, να είμαστε οι σύγχρονοι συνεχιστές της ελληνικής γλώσσας, είπε ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, στα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Χειρόγραφα Παιδείας και Ελευθερίας στην Κύπρο 15ος-19ος αιώνας».

«Αυτό μαρτυρούν, συμπλήρωσε, τα χειρόγραφα κείμενα, επιλεγμένες φωτογραφίες των οποίων εκτίθενται στην Έκθεση, κείμενα των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων και των Πατέρων της Εκκλησίας, και όχι μόνον αυτών αλλά και των νεότερων, που συντροφευμένα συνυπάρχουν και στις κυπριακές βιβλιοθήκες, αλλά και σε όλες τις βιβλιοθήκες του Ελληνισμού», ανάφερε ο Υπουργός, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας.

Τα εγκαίνια έγιναν την Παρασκευή από την Συμβουλευτική Επιτροπή για τη Δημιουργία Αρχείου Εκπαιδευτικής Ιστορίας στην Κύπρο του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών.

Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της συγκεκριμένης πρωτοποριακής έκθεσης είχε η Νάσα Παταπίου, Ποιήτρια, Ιστορικός, Ερευνήτρια, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής και η οποία ορίζει το ιστορικό πλαίσιο της περιόδου στην οποία εντάσσονται τα Χειρόγραφα Παιδείας και Ελευθερίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα χειρόγραφα που φυλάσσονται στη Βιβλιοθήκη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και στη Βιβλιοθήκη της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου, και τα οποία αποτελούν ένα μόνο μέρος από αυτά που υπάρχουν και σε άλλες εκκλησιαστικές βιβλιοθήκες της Μεγαλονήσου, φωτογραφήθηκαν από τον κύριο Αγαμέμνονα Τσελίκα, Φιλόλογο-Παλαιογράφο, ο οποίος έχει την επιστημονική ευθύνη και επιμέλεια της Έκθεσης.

Σε χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος είπε ότι η Εκκλησία ανέκαθεν είχε ως βασικό στόχο την ανάδειξη και τη διαφύλαξη της Παιδείας και πάντοτε θα εργάζεται προς την επίτευξή του. Επισήμανε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως η διοργάνωση της συγκεκριμένης έκθεσης, βοηθούν σημαντικά στη διατήρηση του ελληνικού Έθνους.

Ο Αγαμέμνονας Τσελίκας, Φιλόλογος-Παλαιογράφος, ο οποίος έχει την επιστημονική ευθύνη και επιμέλεια της Έκθεσης επεσήμανε στον χαιρετισμό του ότι στα χειρόγραφα Μαθηματάρια υπάρχουν τα διπλά κείμενα, το νεότερο πάνω από το αρχαίο.

Η έκθεση, η οποία θα λειτουργήσει από τις 3 μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 η ώρα το απόγευμα άνοιξε για το κοινό και τους/τις μαθητές/μαθήτριες και φιλοξενείται στη μεσαιωνική αίθουσα Καστελιώτισσα. Τα σχολεία και το κοινό έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν την έκθεση, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία στο τηλέφωνο 22800749.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 04 Φεβρουαρίου 2023 - 15:58

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

13 Απριλίου
Ξεκίνησε, με πυραύλους και drones, η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ
00:06
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Αναστέλλεται η εξέταση αιτήσεων ασύλου σε πρόσωπα συριακής καταγωγής
21:13
Ισραηλινός στρατός: Βρισκόμαστε σε κατάσταση συναγερμού
20:59
Επιστρέφει στην Ουάσιγκτον ο Μπάιντεν - Επικοινωνία Υπουργών Άμυνας ΗΠΑ-Ισραήλ
20:37
Αστυνομία: Ούτε παραβίαση εισόδου, ούτε άσκηση βίας πρίν απο τον θάνατο του 24χρονου στη Λεμεσό
20:01
Σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας στέλνει στο Κίεβο η Γερμανία
18:54
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 13 Απριλίου 2024
18:00
O υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ κατήγγειλε την ιρανική κυβέρνηση ότι διαπράττει πειρατεία
17:57
Απάντησε στις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας ο ΑΔΜΗΕ
17:45
Δένδιας: Δεν ξεχνούμε και δεν συγχωρούμε την 50χρονη κατοχή
17:28
Κόμπος: Η Κύπρος προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, σε σχέση με πιθανή επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ
17:05
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 13/4/24
16:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.