Ο ΟOΣA αναβάθμισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία, παραμένουν οι ευπάθειες

O Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αναβάθμισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία το 2023, καθώς παρατηρείται αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και η Κίνα εξέρχεται από τους περιορισμούς του κορωνοϊού, αλλά προειδοποιεί για ευπάθειες όπως αυτές που καταγράφονται τον αμερικανικό τραπεζικό τομέα.

Έπειτα από την αρχική πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,2% τον περασμένο Νοέμβριο, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα ανέλθει στο 2,6%.  Αναβάθμισε επίσης και την εκτίμηση για το 2024 η οποία ανέρχεται πλέον στο 2,9%, από το 2,7% της προηγούμενης πρόβλεψης.

Ωστόσο, ο ρυθμός αυτός παραμένει χαμηλότερος από τον περσινό ρυθμό ανάπτυξης του 3,2%, λέει ο ΟΟΣΑ στην ενδιάμεση έκθεση για τις οικονομικές προοπτικές με τίτλο «Εύθραυστη ανάκαμψη».

«Άρχισαν να καταγράφονται περισσότερες θετικές ενδείξεις, με τις επιχειρήσεις και το αίσθημα των καταναλωτών να αρχίζει να βελτιώνεται, οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας υποχωρούν και την Κίνα επανανοίγει», αναφέρει ο ΟΟΣΑ.

Ωστόσο, ο οργανισμός προειδοποιεί πως «η βελτίωση στις προοπτικές παραμένει ακόμη εύθραυστη», προσθέτοντας ότι «οι κίνδυνοι έχουν καταστεί κάπως πιο ισοζυγισμένοι, αλλά παραμένουν καθοδικοί»

Ο ΟΟΣΑ επικαλείται την αβεβαιότητα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, τον κίνδυνο νέας πίεσης στις ενεργειακές αγορές και τον αντίκτυπο των αυξανόμενων επιτοκίων.

«Οι ενδείξεις για τον αντίκτυπο της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής έχουν αρχίζει να διαφαίνονται σε μέρη του τραπεζικού τομέα, περιλαμβανομένων των περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ», αναφέρει ο ΟΟΣΑ.

Σημειώνει επίσης ότι «τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν επίσης να έχουν ισχυρότερες επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη απ’ ότι αναμένεται, ιδιαίτερα αν αποκαλύψουν χρηματοοικονομικές ευπάθειες».

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων έχει διασυνδεθεί με την κατάρρευση της αμερικανικής Silicon Valley Bank η οποία κατέγραψε απώλειες $1,8 δις λόγω της απώλειας της αξίας των ομολόγων που είχε στον ισολογισμό της συνεπεία της αύξησης των επιτοκίων. Μια δεύτερη τράπεζα, η Signature Bank κατέρρευσε το Σαββατοκύριακο, ενώ η First Republic Bank, διασώθηκε την Πέμπτη όταν ένας συνασπισμός άλλων τραπεζών κατέθεσε στην τράπεζα ρευστότητα ύψους $30 δισ.

Εξάλλου, ο ΟΟΣΑ μείωσε οριακά (0,1%) την εκτίμηση του για τον πληθωρισμό στο 5,9% το 2023, αν και προχώρησε σε αύξηση του δομικού πληθωρισμού (εξαιρουμένων των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας) στο 4%.

Η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει περιοριστική, μέχρι οι πληθωριστικές πιέσεις να οδηγηθούν ξεκάθαρα προς τα κάτω με διατηρήσιμο τρόπο, καθώς οι πιέσεις στις αγορές της ενέργειας μπορεί να επανεμφανιστούν, λέει ο ΟΟΣΑ.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 17 Μαρτίου 2023 - 16:50

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις των Αν. Πηγών Ενέργειας στην Ευρώπη
17:03
Η Άγκυρα δεν αποδέχεται τη διασύνδεση του Κυπριακού με τις ευρωτουρκικές σχέσεις
16:14
Η Ελλάδα χαιρέτισε τα συμπεράσματα της ΕΕ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις
14:58
Η Τεχνητή Νοημοσύνη σε Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης
14:53
Νέες μόνιμες θέσεις εργασίας στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου
13:33
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
13:05
Σταθμό φόρτισης στις θέσεις στάθμευσης θα πρέπει να έχουν τα νέα κτίρια
12:55
Αλλαγές στις αναφορές σε ευρωτουρκικά στο πιο πρόσφατο προσχέδιο συμπερασμάτων
12:48
Συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις αναμένει ο Υπουργός Οικονομικών (Βίντεο)
12:38
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
11:17
Πρόεδρος: Ενδεχόμενη πρόοδος στο Κυπριακό θα έχει θετικές εξελίξεις στα ευρωτουρκικά (Βίντεο)
11:14
Η Παλαιστίνη επιδιώκει να ενταχθεί στον ΟΗΕ ως πλήρες κράτος-μέλος
10:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.