ΟΗΕ: Για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Λευκορωσία, κάνει λόγο έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας

Ο ΟΗΕ έκανε σήμερα λόγο για ενδεχόμενα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξαν οι αρχές της Λευκορωσίας εναντίον των αντιπάλων του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «φαίνεται να αποτελούν μέρος μιας εκστρατείας βίας και καταστολής που κατευθύνεται εσκεμμένα εναντίον εκείνων που αντιτίθενται --ή θεωρούνται ως τέτοιοι-- στην κυβέρνηση ή έχουν εκφράσει επικριτικές απόψεις», αναφέρει η έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Η Ύπατη Αρμοστεία θεωρεί πως «ορισμένες από τις παραβιάσεις αυτές μπορεί να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», συνεχίζει το έγγραφο.

Η έκθεση --που καλύπτει την περίοδο 1η Μαΐου έως 31 Δεκεμβρίου 2022-- στηρίζεται σε συνεντεύξεις με 207 θύματα και μάρτυρες και σε ανάλυση άνω των 2.500 αποδεικτικών στοιχείων, κυρίως φωτογραφιών, βίντεο, ιατρικών και δικαστικών φακέλων.

Τεκμηριώνει «γενικευμένες και συστηματικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, περιλαμβανομένης της παράνομης στέρησης της ζωής και πολλών περιπτώσεων αυθαίρετης στέρησης της ελευθερίας, βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης, καθώς και σεξουαλικής και σεξιστικής βίας, παραβιάσεων των δικαιωμάτων στην ελευθερία της έκφρασης, του συνέρχεσθαι ειρηνικώς και του συνεταιρίζεσθαι, και την άρνηση κανονικής διαδικασίας και ίσης προστασίας του νόμου», δήλωσε η Ελίζαμπετ Τρόσελ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, στην τακτική συνέντευξη Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

«Η έκθεσή μας αποτυπώνει μια απαράδεκτη εικόνα της ατιμωρησίας και της σχεδόν πλήρους καταστροφής του πολιτικού χώρου και των βασικών ελευθεριών στη Λευκορωσία», δήλωσε ο Φόλκερ Τουρκ, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Η κυβέρνηση οφείλει στον λαό της να θέσει τέλος σε αυτή τη μαζική καταστολή και να διεξαγάγει αμερόληπτες και διαφανείς έρευνες προκειμένου να διασφαλίσει πως οι υπεύθυνοι σοβαρών παραβιάσεων θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους», υπογράμμισε ο Τουρκ.

Η καταστολή ακολούθησε το ιστορικό κίνημα διαμαρτυρίας που ξέσπασε το 2022 μετά την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του Λουκασένκο σε μια ψηφοφορία που σημαδεύτηκε από μαζική νοθεία, σύμφωνα με τους παρατηρητές.

Αυτές οι πράξεις διαμαρτυρίας οδήγησαν σε χιλιάδες συλλήψεις, περιπτώσεις βασανιστηρίων, πολλούς θανάτους διαδηλωτών, βαριές ποινές και αναγκαστικές εξορίες.
«Αν και η πρώτη ευθύνη για την καταπολέμηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανήκει στη Λευκορωσία, η έκθεση απευθύνει έκκληση στις χώρες μέλη του ΟΗΕ να σκεφθούν να εργαστούν για την απόδοση ευθυνών μέσω εθνικών διαδικασιών στη βάση αποδεκτών αρχών εξωχώριας και καθολικής αρμοδιότητας», επιμένει η Ύπατη Αρμοστεία.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 17 Μαρτίου 2023 - 14:47

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Φεβρουαρίου
Σχεδόν 300 εκατ. άνθρωποι στον κόσμο ζουν με μία σπάνια ασθένεια
18:31
Έξαρση κρουσμάτων κοκκύτη στην Ευρώπη - 34 περιστατικά στην Ελλάδα
18:20
Αθήνα: Ολοκληρώθηκαν οι διαδηλώσεις για τις 57 ψυχές από το δυστύχημα στα Τέμπη
18:03
Ο Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι οι ένοχοι για την τραγωδία των Τεμπών θα τιμωρηθούν
18:01
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024
18:00
Στο μικροσκόπιο ο διττός ρόλος του Γενικού Εισαγγελέα και το ανέλεγκτο των αποφάσεων του
16:01
Υπουργός Υγείας: Αναβάθμιση υπηρεσιών μέσω ΓεΣΥ σε ασθενείς με σπάνια νοσήματα
15:54
Στην Κύπρο για να ενθαρρύνει συμμετοχή στις Ευρωεκλογές, λέει η Μέτσολα
15:35
Κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις ένα χρόνο από τραγωδία στα Τέμπη. Επεισόδια στο Σύνταγμα
15:02
Γιουροβίζιον: Στη δημοσιότητα δίνεται αύριο (29/02) το επίσημο βίντεο κλιπ το τραγουδιού “Liar”
14:42
Σύλληψη οδηγού ταξί από την Τουρκία. Οπλοφορούσε ενώ φέρεται να εμπλέκεται σε υποθέσεις εμπορίας όπλων
14:19
Μάκης Κεραυνός: Όλοι θα έπρεπε να επιδιώκαμε την Ενιαία Εποπτική Αρχή
14:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.