Χάθηκε η εμπιστοσύνη παρά την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS. Στο κόκκινο οι αγορές (Βίντεο)

ρεπορτάζ Κωνσταντίνος Τσιντάς

Ποιος θα πίστευε ποτέ ότι η Ελβετία-πάλαι ποτέ παγκόσμιο σύμβολο χρηματοπιστωτικής ισχύος και ακλόνητη τραπεζική εγγύηση, θα έχανε-οπως εξελίσσονται τα δεδομένα- την μακραίωνη αξιοπιστία της, μαζί με την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Και ομως έγινε, σε πορεία που μόνο δυσοίωνες προοπτικές προδιαγράφει. Οι δονήσεις στην Credit Suisse των 50 χιλιάδων προσωπικού, και η προσπάθεια απορρόφησης των κραδασμών, με εξαγορά της από της UBS μέσω κρατικών εγγυήσεων, πρωτοφανής ενέργεια στη σύγχρονη Ελβετική ιστορία, είχαν το αντίθετο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα καθώς το πρόβλημα είναι πιο συστημικό από ότι αρχικά εκτιμάτο και οι ανησυχίες μεγαλύτερες.

H UBS θα πληρώσει 3.23 δισεκατομμύρια δολλάρια για την Credit, κληρονομώντας 5.4 δισεκατομμύρια σε χρέος, με ένεση ρευστότητας 108 δισεκατομμυρίων από την Ελβετία, στις μεγαλύτερες εγγυήσεις από το 2008.

Για ιστορική μέρα έκανε λόγο ο Πρόεδρος της UBS. Παρόλα αυτά οι φόβοι δεν καθησυχάστηκαν-οι τραπεζικές μετοχές κατρακυλούσαν το πρωί στα διεθνή χρηματιστήρια, με την HSBC σε χαμηλό δύο και πλέον μηνών, καθώς-1ον ή εμπιστοσύνη που χάθηκε φαίνεται αυτή τη στιγμή δύσκολο να ανακτηθεί πλήρως, 2ον-πολλοί κάτοχοι ομολόγων της Credit Suisse θα υποστούν μεγάλες απώλειες συντηρώντας κινδύνους μετάδοσης-3ον-η ευθραυστη κατάσταση των Αμερικανικών τραπεζών-και ολα αυτά-στο καζάνι των προκλήσεων για τις Κεντρικές Τράπεζες καθώς παλεύουν με τον πληθωρισμό.

Αυτό φαίνεται να εκμηδένισε την αισιοδοξία, με ειδικούς να δηλώνουν ότι το πρόβλημα απλά μεταφέρθηκε από τη μία τράπεζα στην άλλη.

Την ίδια ώρα, αναλυτές επισημαίνουν το γεγονός ότι η Ελβετία είναι τώρα εκτεθειμένη και εξαρτημένη από ένα και μόνο δανειστή και διαθέτει πλέον μια και μόνο διεθνή τράπεζα-η οποία έχει διογκωθεί υπερβολικά για ένα κράτος του μεγέθους της Ελβετίας. Τόσο, που δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν απολύσεις, σύμφωνα με σχετικό memo στο προσωπικό της Credit Suisse.

Η παρούσα κινητοποίηση του συστήματος, θεωρείται η μεγαλύτερη παγκόσμια παρέμβαση από καιρό πανδημίας, για στήριξη του οικοδομήματος και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, χαρακτηρίζοντας ζωτικής σημασίας την εξαγορά από τη UBS, σημειώνει ότι θα ενισχύσει τις τράπεζες της Ευρωζώνης με δάνεια αν χρειαστεί. Και αυτό, καθώς κορυφώνεται ο συντονισμός Ευρώπης, Ελβετίας, Βρετανίας, Ιαπωνίας, Ηνωμένων Πολιτειών και Καναδά-χρηματοπιστωτικών υπερδυνάμεων-για δημιουργία επαρκούς ρευστότητας.

Την ίδια ώρα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, η First Republic μπήκε σε αξιολόγηση σκουπιδιών από τους Standard and Poors με την ενίσχυση των 30 δις να αποδεικνύεται ανεπαρκής. Γενικότερα, οπως συζητείται, η στάση των μεγαλοκαταθετών θα κρίνει πολλά για τη συνέχεια-τόσο της Credit Suisse, όσο και των τραπεζών ως πηγές συντήρησης και επένδυσης πλούτου.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μαρτίου 2023 - 20:26

Πηγή: Τηλεόραση ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

30 Μαΐου
Λετυμπιώτης: Η πρωτοβουλία "Αμάλθεια" συνεχίζεται κανονικά (Βίντεο)
12:08
Επίσημη διάλυση της Βουλής των Κοινοτήτων ενόψει των εκλογών της 4ης Ιουλίου
11:42
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 30/05/24
11:04
Στις 3 Ιουνίου η υποβολή αιτήσεων για τα νέα αναθεωρημένα Στεγαστικά Σχέδια
10:49
Λαβρόφ: Η Κίνα θα μπορούσε να φιλοξενήσει ειρηνευτική διάσκεψη για την Ουκρανία
10:29
Υπουργός Εργασίας: Συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του το Λιμάνι Λάρνακας
09:50
Καθυστερήσεις μέχρι και τα 3 χρόνια στην εξέταση ενστάσεων
08:45
Νέα υπόθεση διαδικτυακής απάτης: Απόσπαση χρηματικού ποσού πέραν των 135.000 ευρώ
06:50
Ινδία: Θερμοκρασία ρεκόρ 52,9 βαθμών Κελσίου καταγράφηκε χθες
06:50
Εκλογές στη Βρετανία: Το κοινοβούλιο διαλύθηκε επισήμως
06:12
ΟΗΕ: Νέα έκκληση Γουένσλαντ για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για ειρήνη στη Μέση Ανατολή
06:04
Μάρκα: Μεντιλίμπαρ ο θεός του Ολύμπου
05:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.