Προσπάθεια ανάκαμψης στις αγορές. Παραμένει η αγωνία. Καθησυχάζει η Λαγκάρντ (Βίντεο)

ρεπορτάζ Μαρία Φεσά

Την ώρα που στις αγορές τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρώπη επικρατεί κλίμα αβεβαιότητας ύστερα από την κατάρρευση και την εξαγορά της δεύτερης μεγαλύτερης ελβετικής τράπεζας, "Credit Suisse" η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκαρντ εμφανίστηκε καθησυχαστική.

Ο τραπεζικός τομέας της ζώνης του ευρώ είναι ανθεκτικός με ισχυρή κεφαλαιακή θέση και ρευστότητα. Σε κάθε περίπτωση η εργαλειοθήκη πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι πλήρως εξοπλισμένη για να παρέχει στήριξη ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ζώνης του ευρώ, εάν χρειαστεί και για να διατηρήσει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.

Η κυρία Λαγκάρντ χαρακτήρισε την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, ως κομβική κίνηση για την αποκατάσταση των ομαλών συνθηκών λειτουργίας της αγοράς και για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Παρακολουθούν είπε στενά τις εξελίξεις της αγοράς και είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν όπως απαιτείται για τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ.

Η Κρέτι Suisse και η UBS διαχειρίζονταν μαζί περιουσιακά στοιχεεία ύψους ενός κόμμα έξι τρισεκατομμυρίων φράγκων, περίπου διπλάσια από το μέγεθος της Ελβετικής οικονομίας.

Οι σοσιαλδημοκράτες ζήτησαν τη σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής για να εξετάσει την κυβερνητικά οργανωμένη διάσωση της Credit Suisse.

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες βράδυ έξω από την έδρα της Credit Suisse. στη Ζυρίχη

Φώναζαν συνθήματα κατά της εξουσίας και του χρηματοπιστοπιστωτικού τομέα της Ελβετίας.

Πέταξαν αυγά στο κτήριο στην Παράντεπλάντς, την καρδιά της οικονομικής συνοικίας της πόλης.

Αυτά τα χρήματα πήγαν σε μια τράπεζα της οποίας οι διευθυντές απέτυχαν σε κάθε επίπεδο τα τελευταία χρόνια.

Η αξία της μετοχής της τράπεζας μειώθηκε κατά δέκα τοις εκατό της αξίας σε δέκα χρόνια και ταυτόχρονα 32 δισεκατομμύρια φράγκα καταβλήθηκαν ως μπόνους σε αυτή την τράπεζα.

Ο Οίκος αξιολόγησης DBRS σε ανακοίνωση αναφέρει ότι η πρόσφατη αστάθεια στο ελβετικό χρηματοπιστωτικό σύστημα εκθέτει ορισμένους από τους κινδύνους που απορρέουν από τον μεγάλο τραπεζικό τομέα της, που υπολογίζεται σε περίπου πεντακόσια - είκοσι τοις εκατό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Παράλληλα ο οίκος υπογραμμίζει ότι η συγχώνευση των δύο τραπεζών θα οδηγήσει σε μείωση του ΑΕΠ και σε απώλεια θέσεων εργασίας, ενώ τονίζει ότι ο αντίκτυπος στα δημόσια οικονομικά πιθανόν να είναι διαχειρίσιμος.

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στη νομισματική πολιτική καθώς πολλοί καθώς πολλοί θεωρούν τις συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων ως τη βασική αιτία για την τραπεζική κρίση.

Εν αναμονή αύριο της απόφασης της FED για τα επιτόκια το κλίμα προβληματισμού για τη σταθερότητα των τραπεζών παραμένει.

Κρίσιμος θα είναι ο επόμενος μήνας δήλωσε ο οικονομολόγος Μάνθος Ντελής στην εκπομπή ΑΠΟ Μέρα σε Μέρα.

Σύμφωνα με οικονομολόγους πολλοί είναι πλέον οι επενδυτές οι οποίοι αναζητούν χαμηλότερο ρίσκο όπως είναι τα κρατικά ομόλογα με αποτέλεσμα την άνοδο της τιμής τους και την πτώση των επιτοκίων.

Την ίδια ώρα καταβάλλονται προσπάθειες ανάκαμψης των αγορών.

Καθώς η κρίση καραδοκεί στον κόσμο των μετοχών και των ομολόγων το bitcoin έχει αυξηθεί κατά είκοσι ένα τοις εκατό αυτό το μήνα.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μαρτίου 2023 - 20:16

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

14 Ιουλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Κυριακή 14 Ιουλίου 2024
12:31
Νετανιάχου: Η συνέχιση επιχειρήσεων στη Γάζα θα φέρει καλύτερη συμφωνία εκεχειρίας
12:14
Γ.Γ. ΑΚΕΛ: "Χωρίς λύση του Κυπριακού οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι"
12:09
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: "Η Ελληνοκυπριακή πλευρά είναι πανέτοιμη να συμβάλει θετικά στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό"
12:05
Ρωσία: Η ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στη Γερμανία καθιστά τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πιθανό στόχο της Μόσχας
11:39
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 14/07/24
11:20
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και πρωθυπουργός Μητσοτάκης καταδικάζουν την επίθεση κατά του Τραμπ
10:42
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: "Η ελληνοτουρκική προσέγγιση βοηθά στο Κυπριακό"
09:53
Σε σοβαρή κατάσταση 23χρονος ο οποίος φέρει θλαστικά τραύματα - Συνελήφθη 42χρονος
08:24
Προβληματισμό στις Ελληνικές αρχές ασφαλείας προκαλούν τα χθεσινά επεισόδια οπαδικής βίας μεταξύ οπαδών του Παναθηναϊκού
07:54
Διακόπηκαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας
07:47
Συμπλοκή οργανωμένων οπαδών του Παναθηναϊκού - 3 τραυματίες
06:15
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.