Πρωτογενές αρχειακό υλικό και το ντοκιμαντέρ "Αιχμάλωτοι μιας προδοσίας" παρέδωσε στο ΡΙΚ ο Σύνδεσμος Αιχμαλώτων Πολέμου 1974

Πρωτογενές αρχειακό υλικό και το ντοκιμαντέρ "Αιχμάλωτοι μιας προδοσίας" παρέδωσε στο ΡΙΚ ο Σύνδεσμος Αιχμαλώτων Πολέμου 1974.

Εκστρατεία ενημέρωσης για το κυπριακό εξήγγειλε ο Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ

Ο Σύνδεσμος Αιχμαλώτων Πολέμου 1974 παρέδωσε σήμερα (Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2023) στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου το πρωτογενές οπτικοακουστικό υλικό από τις συνεντεύξεις 23 αιχμαλώτων πολέμου, συνολικής διάρκειας περίπου 45 ωρών, οι περισσότερες απο τις οποίες έχουν ληφθεί στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου εκεί όπου εκτυλίχθηκαν τα τραγικά γεγονότα της αιχμαλωσίας, ιδιαίτερα στην επαρχία της Κερύνειας και στον Πενταδάκτυλο.

Μέρος των συνεντεύξεων χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή του ντοκιμαντέρ του Συνδέσμου " Αιχμάλωτοι Μίας Προδοσίας ". Το ντοκιμαντέρ είναι μια παραγωγή του Παγκύπριου Συνδέσμου Αιχμαλώτων 1974 και της εταιρείας Michaelangelo Cinematographic Services Ltd, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Γεωργιάδη και έρευνα Χρύσανθου Χρυσάνθου. Το ντοκιμαντέρ μέσα από μια σειρά συγκλονιστικές μαρτυρίες παρουσιάζει τα δεινά που βίωσαν οι αιχμάλωτοι πολέμου στα χέρια του Αττίλα.

Ορισμένοι από τους αιχμαλώτους κάνοντας υπέρβαση των ψυχικών τους δυνάμεων πέρασαν για πρώτη φορά το κατοχικό οδόφραγμα για τον σκοπό αυτό και μίλησαν εκεί που έγινε η σύλληψη τους και σε τρεις περιπτώσεις αιχμάλωτοι που είχαν αποδράσει από το εκτελεστικό απόσπασμα ενώ είδαν δίπλα τους να πέφτουν νεκροί οι συμπολεμιστές τους .

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιχμαλώτων Πολέμου 1974, Βάσος Χρίστου ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος παραδίδει το αρχειακό υλικό και το ντοκιμαντέρ μας " Αιχμάλωτοι Μίας Προδοσίας " μήκους 93 λεπτών στο ΡΙΚ, ως θεματοφύλακα για να το αξιοποιήσει με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί τώρα και στο μέλλον όταν δεν θα βρίσκονται στη ζωή οι αιχμάλωτοι , ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές για να γνωρίζουν και αυτό το μέρος της ιστορίας με τη βαρβαρότητα του Τούρκου εισβολέα σε βάρος των Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων καθώς και να θυμίζει τη μεγάλη προδοσία εις βάρος του κυπριακού ελληνισμού.

Παραλαμβάνοντας το υλικό, ο Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ, Θανάσης Τσώκος ευχαρίστησε τον Σύνδεσμο για τη σημαντική δωρεά και ανακοίνωσε ότι το ΡΙΚ θα αξιοποιήσει το πρωτογενές υλικό για την παραγωγή τριών σημαντικών ντοκιμαντέρ. Ο κύριος Τσώκος ανακοίνωσε ότι το ΡΙΚ ενόψει της συμπλήρωσης το 2024, 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή,τα εν λόγω τρία ντοκιμαντέρ θα χρησιμοποιηθούν ως βάση πάνω στην οποία η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση θα υλοποιήσει εντός του 2024 εκστρατεία ενημέρωσης για το κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής και παραβίασης του διεθνούς δικαίου.

Ευελπιστούμε, κατέληξε ο Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ, ότι σε αυτή την προσπάθεια ενημέρωσης για το κυπριακό θα έχουμε τη συνεργασία τόσο των ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης στην Κύπρο όσο και των ομογενειακών μέσων ενημέρωσης της Διασποράς.

Μ.Χ

Τελευταία Ενημέρωση: 27 Μαρτίου 2023 - 13:07

Τελευταιες Ειδησεις

15 Απριλίου
Στο Λονδίνο το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
12:16
Διεθνής σύνοδος για το Σουδάν αρχίζει σήμερα στο Παρίσι
12:06
Πυροβολισμοί κατά οικίας σε κοινότητα της επαρχίας Αμμοχώστου
11:47
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίο Καιρού 15/4/24
11:27
Επαναλειτουργούν τα αεροδρόμια του Ιράν
10:46
Παγκύπριον Νάμα - 14 Απριλίου 2024
10:17
''À la carte'' προσέγγιση της Τουρκίας στα ψηφίσματα ΟΗΕ
09:57
Έκρηξη σε παραλιακό ξενοδοχείο στην περιοχή της Πύλας
09:10
Χωρίς νερό σήμερα περιοχές στη Λεμεσό λόγω βλάβης
08:58
Υπουργός Εσωτερικών: Νομότυπες οι αποφάσεις για το μεταναστευτικό
08:47
Πτωτικά κινείται η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές
08:22
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 15 Απριλίου 2024
06:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.