Έξι περιστατικά τύφου το τελευταίο 6μηνο στην Κύπρο. Τι απαντά το Υπ. Υγείας

Έξι περιστατικά ενδημικού τύφου κατέγραψε η Κύπρος το τελευταίο εξάμηνο, τα οποία νοσηλεύτηκαν σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια, με τα δύο εξ’ αυτών στην Εντατική Μονάδα Θεραπείας, πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Ωστόσο, το Υπουργείο Υγείας καθησυχάζει, ξεκαθαρίζοντας ότι από το 2011, που ξεκίνησαν να καταγράφονται περιστατικά δεν καταγράφηκε θάνατος.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πέντε περιστατικά το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και ένα το πρώτο τρίμηνο του 2023, το οποίο νοσηλεύτηκε για μία εβδομάδα σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο της Λευκωσίας και πήρε εξιτήριο την περασμένη Δευτέρα.

Πλήρως ιάσιμος

----------------

Το ΚΥΠΕ επικοινώνησε με το αρμόδιο Υπουργείο, το οποίο καθησυχάζει τους πολίτες, αφού όπως διαβεβαιώνει ο ενδημικός τύφος «είναι πλήρως ιάσιμος».

Το πλέον, ωστόσο, καθησυχαστικό -σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας- είναι ότι από το 2011, που ξεκίνησαν να καταγράφονται δια της επίσημης οδού περιστατικά, δεν καταγράφηκε κάποιος θάνατος στην Κύπρο.

Εξάλλου, όπως αναφέρθηκε στο Πρακτορείο, στην Κυπριακή Δημοκρατία δηλώνονται σποραδικά μεμονωμένα κρούσματα κάθε χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ενδημικός τύφος δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, ενώ αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση αντιβιοτικών φαρμάκων, τα οποία είναι διαθέσιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Κανένας θάνατος από τύφο στην Κύπρο από το 2011

-----------------------

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Κωνσταντίνου, διαβεβαίωσε ότι από το 2011, που ξεκίνησαν να καταγράφονται δια της επίσημης οδού περιστατικά ενδημικού τύφου, δεν έχει σημειωθεί θάνατος.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου στην Κυπριακή Δημοκρατία δηλώνονται σποραδικά μεμονωμένα κρούσματα κάθε χρόνο.

Ερωτηθείς αν ο αριθμός των κρουσμάτων είναι τέτοιος, που προκαλεί ανησυχία στο Υπουργείο Υγείας, ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε πως «ο τύφος είναι ιάσιμος» και ότι «με τη χορήγηση αντιβίωσης θεραπεύεται πλήρως».

Δεν ξεπερνά τα 30 περιστατικά η Κύπρος από το 2011

---------------------

Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων εξασφάλισε τα επίσημα στοιχεία των επιβεβαιωμένων περιστατικών τύφου από το 2011, σύμφωνα με τα οποία διαπιστώνεται ότι ο αριθμός τους ετησίως δεν ξεπερνά τα 30.

Συγκεκριμένα, ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία καταγράφηκε το 2012 με 30 περιστατικά, ενώ ο μικρότερος καταγράφεται το 2020 και το 2022 με 5 περιστατικά.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του ΚΥΠΕ, το μοναδικό μέχρι στιγμής περιστατικό, που καταγράφηκε το 2023, νοσηλεύτηκε την περασμένη εβδομάδα σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο της Λευκωσίας.

Τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν, επίσης, ότι το 2011 καταγράφηκαν 21 περιστατικά, το 2013 καταγράφηκαν 10 περιστατικά, το 2014 σημειώθηκαν 9 περιστατικά, ενώ 6 περιστατικά καταγράφηκαν το 2015.

Επιπλέον, το 2016  έχουν καταγραφεί 20 περιστατικά, το 2017 άλλα 8 περιστατικά, το 2018 σημειώθηκαν 14 περιστατικά, ενώ 17 περιστατικά καταγράφηκαν το 2019 και 10 περιστατικά το 2021.

Πώς μεταδίδεται ο ενδημικός τύφος

-----------------

Μεταδίδεται μέσω τσιμπήματος ή μολυσματικών υγρών (όπως περιττωμάτων) που ενοφθαλμίζονται διά του δέρματος από εκτοπαράσιτα, όπως κρότωνες, ψύλλους, φθείρες και ακάρεα που βρίσκονται σε διάφορα ζώα (αρουραίους, αιγοπρόβατα και αγελάδες).

Η εισπνοή βακτηρίων ή η επαφή του επιπεφυκότα με μολυσματικό υλικό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε λοίμωξη.

Συμπτώματα

--------------

Οι κλινικές εκδηλώσεις ποικίλλουν ανάλογα με τον αιτιολογικό παράγοντα και τον ασθενή. Τα συμπτώματα εκδηλώνονται τυπικά μέσα σε 1-2 εβδομάδες.

Θεραπεία και ατομικά μέτρα προστασίας

----------------

Ο ενδημικός τύφος αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση αντιβιοτικών. Τα φάρμακα αυτά είναι διαθέσιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Το Υπουργείο Υγείας προβαίνει σε συστάσεις σε σχέση με τα ατομικά μέτρα προστασίας, όπως καλή υγιεινή των χεριών, τήρηση μέτρων ατομικής υγιεινής, ασφάλεια τροφίμων και καλό πλύσιμο/ψήσιμο πριν την κατανάλωση τους και  αποφυγή των τσιμπημάτων κροτώνων και της επαφής με κρότωνες και η σωστή και έγκαιρη απομάκρυνση των προσκολλημένων κροτώνων.

Επίσης, συστήνεται προσοχή κατά τη διαμονή στην ύπαιθρο και χρήση κατάλληλου ρουχισμού, χρήση εντομοαπωθητικού, προσεκτικό και συχνό έλεγχο του σώματος και των ρούχων για κρότωνες κατά τη διαμονή στην ύπαιθρο και μετά την επιστροφή στο σπίτι και προστασία των κατοικίδιων και οικόσιτων ζώων από κρότωνες.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 30 Μαρτίου 2023 - 14:09

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

21 Ιουνίου
Συμμετοχή Κύπρου σε διεθνή έκθεση αμυντικού υλικού στο Παρίσι
09:07
Γιώργος Χατζηγεωργίου: Προς όφελος των ασθενών η δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών
08:41
Μεγάλος αριθμός τηλεθεατών παρακολουθεί το EURO2024 από το ΡΙΚ
07:14
Τρεις αγώνες διεξάγονται σήμερα για το Euro2024
06:39
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν drones των Χούθι - Απαιτούν να απελευθερωθούν εργαζόμενοι ανθρωπιστικών οργανισμών
06:15
Ο Πούτιν απειλεί τη Νότια Κορέα: Η αποστολή όπλων στην Ουκρανία θα ήταν μεγάλο λάθος
06:11
Ελληνικό ΥΠΕΞ: Παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ οι απειλές κατά Κύπρου
05:45
Γάζα: Επαναλειτουργεί η αμερικανική προβλήτα
05:40
ΗΠΑ: Εξαιρετικά αντιπαραγωγικές οι απειλές τις Χεσμπολάχ
05:31
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 21/06/24
05:17
20 Ιουνίου
Λίβανος: Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές
20:53
Oικονομία, ψηφιακό μετασχηματισμό, διάλογο με ΗΠΑ, συζήτησαν Πρόεδρος - Σύνδεσμος Τραπεζών
20:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.