Νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να αναγνωρίσει με ακρίβεια τον καρκίνο

Γιατροί, επιστήμονες και ερευνητές δημιούργησαν ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να αναγνωρίσει με ακρίβεια τον καρκίνο, σε μια εξέλιξη που, όπως σημειώνουν, θα μπορούσε να επιταχύνει τη διάγνωση της νόσου και να οδηγήσει τους ασθενείς σε ταχύτερη θεραπεία.

Ο καρκίνος αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως και προκαλεί περίπου 10 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο, η ασθένεια μπορεί να θεραπευτεί εάν εντοπιστεί έγκαιρα.

Το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που σχεδιάστηκε από εμπειρογνώμονες του "Royal Marsden NHS foundation trust, του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο" του Λονδίνου και του "Imperial College" του Λονδίνου μπορεί να εντοπίσει εάν οι όγκοι που εντοπίζονται σε αξονικές τομογραφίες είναι καρκινικοί.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «eBioMedicine» του Lancet, ο αλγόριθμος αποδίδει πιο αποτελεσματικά και αποδοτικά από τις τρέχουσες μεθόδους.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε αξονικές τομογραφίες περίπου 500 ασθενών με μεγάλους πνευμονικούς όζους, ώστε να αναπτύξει έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης, με τη χρήση της ακτινολογίας. Η τεχνική μπορεί να εξάγει σημαντικές πληροφορίες από ιατρικές εικόνες που δεν εντοπίζονται εύκολα από το ανθρώπινο μάτι. Στη συνέχεια, το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης δοκιμάστηκε για να διαπιστωθεί αν μπορούσε να εντοπίσει με ακρίβεια τους καρκινικούς όζους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης μπορούσε να προσδιορίσει τον κίνδυνο καρκίνου κάθε όζου με μεγάλη ακρίβεια (AUC 0,87).

Σύμφωνα με τη μελέτη, το σύστημα θα πρότεινε την έγκαιρη παρέμβαση για 18 από τους 22 (82%) όζους που στη συνέχεια επιβεβαιώθηκαν ως καρκινικοί.

Το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης μπορεί, επίσης, να βοηθήσει τους γιατρούς να λαμβάνουν ταχύτερες αποφάσεις για ασθενείς με όγκους που επί του παρόντος θεωρούνται μεσαίου κινδύνου.

Η ομάδα τόνισε ότι η μελέτη Libra βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και ότι θα χρειαστούν περισσότερες δοκιμές, προτού το μοντέλο εισαχθεί στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.



Μ.Β

Πηγή: Guardian


Τελευταία Ενημέρωση: 01 Μαΐου 2023 - 15:08

Τελευταιες Ειδησεις

23 Νοεμβρίου
Ινδία: 25χρονος βρήκε τις αισθήσεις του λίγες στιγμές πριν από την καύση του!
15:35
«Νετανιάχου και Γκάλαντ έπρεπε να είχαν συλληφθεί», λέει από τη Λευκωσία ο Μπορέλ
14:45
Λωρίδα της Γάζας: 19 νεκροί και 40 τραυματίες από νέα ισραηλινά πλήγματα
14:35
Λίβανος: Νεκροί και τραυματίες από ισραηλινές επιδρομές στη Βηρυτό
14:28
Τετ-α-τετ Ντόναλντ Τραμπ -Μαρκ Ρούτε στο Παλμ Μπιτς
14:17
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024
12:34
Υπουργός Εσωτερικών: Έχουμε δρομολογήσει διόρθωση αδυναμιών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
11:49
"Ες αύριον τα σπουδαία" για την απεργία στον κλάδο έτοιμου σκυροδέματος
11:35
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίο Καιρού 23/11/2024
11:13
Συνελήφθη άντρας από το Καμερούν για υπόθεση παραχάραξης χαρτονομισμάτων
10:42
Ικανοποίηση εκφράζει ο Υπουργός Οικονομικών για την διπλή αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας
09:49
Κίτρινη προειδοποίηση, για ισχυρές καταιγίδες και σφοδρούς άνεμους εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας
09:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.