G7: Διαφοροποιούν τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες. Στόχος να μειωθεί η εξάρτησή τους από την Κίνα

Οι χώρες της G7 αποφάσισαν το Σάββατο να θέσουν σε εφαρμογή ως το τέλος του έτους «το αργότερο» έναν νέο μηχανισμό προκειμένου να διαφοροποιήσουν τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, ένα μέσο ώστε να μειωθεί η εξάρτησή τους από την Κίνα.

Το σύστημα αυτό θα συνδυάζει την παροχή οικονομικής βοήθειας, την ανταλλαγή γνώσεων και τη συνεργασία και θα αφορά χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα με στόχο να τις βοηθήσει να διαδραματίσουν έναν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αυτή, κλειδί για την παγκόσμια βιομηχανία, όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι Υπουργοί Οικονομικών της G7 έπειτα από συνάντησή τους στη Νιιγκάτα, στην κεντρική Ιαπωνία.

Με την ονομασία RISE (Resilient and Inclusive Supply-chain Enhancement - ενίσχυση μιας ανθεκτικής και συμπεριληπτικής εφοδιαστικής αλυσίδας), ο μηχανισμός αυτός, τα βασικά στοιχεία του οποίου είχαν παρουσιαστεί τον Απρίλιο, θα εφαρμοστεί σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς.

«Η διαφοροποίηση των εφοδιαστικών αλυσίδων μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση της ενεργειακής ασφάλειας και να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε τη μακροοικονομική σταθερότητα», εξήγησαν οι Υπουργοί.

Το RISE δεν παρουσιάστηκε ως ένα αντικινεζικό εργαλείο και η Κίνα δεν αναφέρεται πουθενά στην ανακοίνωση.

Οι χώρες της G7 (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Καναδάς) επανέλαβαν εξάλλου την «ακλόνητη» στήριξή τους στην Ουκρανία και την καταδίκη τους του «παράνομου και αδικαιολόγητου επιθετικού πολέμου» της Ρωσίας.

Η στήριξη που έχουν προσφέρει οι χώρες της G7 στην Ουκρανία ανέρχεται σε 40 δισεκ. ευρώ για το 2023 και τις αρχές του 2024.

Επίσης υπενθύμισαν ότι είναι αποφασισμένες «να αντισταθούν σε οποιαδήποτε απόπειρα» παράκαμψης των κυρώσεων που έχει επιβάλει η G7 στη Ρωσία.

Στη σύνοδο στη Νιιγκάτα, στην οποία συμμετείχαν κεντρικοί τραπεζίτες της G7 και αξιωματούχοι μεγάλων οργανισμών όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα, συζητήθηκαν και πολλά άλλα θέματα, από τις ανησυχίες για το τραπεζικό τομέα ως την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 13 Μαΐου 2023 - 11:58

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

03 Μαΐου
150.000 οι νεκροί Ρώσοι στρατιώτες
14:35
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 3 Μαΐου 2024
12:46
Υπ.Εξωτερικών: Δεν είναι αποδεκτή μια Σολομώντεια λύση στο κυπριακό
12:28
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 03/05/24
11:16
Απο σήμερα ανάβουν φλας άλλες έξι κάμερες στη Λευκωσία
10:37
Σύλληψη άνδρα για παράνομη κατοχή και μεταφορά επιθετικών οργάνων και εκρηκτικών υλών
10:27
Στην Κύπρο 7-14 Μαΐου η Ολγκίν
09:27
Έξι συλλήψεις για υποθέσεις εμπορίας ναρκωτικών
08:17
Ισραήλ: Νεκρός ισραηλινός όμηρος της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας
07:27
Λευκός Οίκος: Έτοιμη εντός των επόμενων ημερών η προβλήτα στη Γάζα
07:21
Συνεχίζεται η αναταραχή στα αμερικανικά πανεπιστήμια - Εκατοντάδες συλλήψεις φιλοπαλαιστίνιων φοιτητών
06:39
Μεγάλη Παρασκευή σήμερα: Ημέρα κατάνυξης και θρήνου
06:17
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.