Γνωστοποίηση των νέων στοιχείων για τις αμερικανοβρετανικές κυρώσεις ζητά ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Χρίστος Κληρίδης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως απέστειλε σήμερα επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για το θέμα των αμερικανοβρετανικών κυρώσεων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα στην Κύπρο.

Ερωτηθείς για το περιεχόμενο της επιστολής, ο κ. Κληρίδης είπε πως σε αυτήν γίνεται αναφορά "στις δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι στάληκε ένα δεύτερο πακέτο με στοιχεία από τους Αμερικανούς και στο ότι γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι και οι Βρετανοί έχουν στείλει υλικό και ζητούμε αυτά να μας σταλούν".

Ο κ. Κληρίδης είπε, ακόμη, πως ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος δεν έχει λάβει επίσης τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, προς την Έφορο Εταιρειών Ειρήνη Μυλωνά – Χρυσοστόμου, υπό το φως των αιτημάτων προς το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών από εταιρείες που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από ΗΠΑ και Βρετανία.
"Εμείς ζητήσαμε από την κυβέρνηση να μας σταλούν όλα. Θέλουμε να τα βλέπουμε αυτά τα πράγματα διότι επηρεάζονται άμεσα τα μέλη μας και μπορεί να χρειάζονται και ενέργειες από δικής μας πλευράς", σημείωσε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

"Πρέπει να δούμε τα στοιχεία τα οποία δόθηκαν αν δικαιολογούσαν αυτό το οποίο έγινε. Διότι έχουμε μια μονομερή δίκη, χωρίς να ακουστούν καν οι ενδιαφερόμενοι", επεσήμανε.
Όπως ανέφερε, "εκείνο το οποίο δεν έχει γνωστοποιηθεί, αλλά το γνωρίζουμε από πρώτο χέρι, είναι ότι και η βρετανική κυβέρνηση έχει διαβιβάσει στοιχεία στην κυπριακή κυβέρνηση, αλλά όπως μας ελέχθη δεν είναι τόσο εκτενή και λεπτομερή όπως τα στοιχεία που έδωσε η αμερικανική κυβέρνηση".
"Έχουμε ζητήσει από τον Πρόεδρο και από τον Γενικό Εισαγγελέα να μας δώσουν όλα τα στοιχεία τόσο των Βρετανών όσο και των Αμερικανών. Επίσης περιμένουμε τη γνωμάτευση που στάληκε στην Έφορο Εταιρειών", πρόσθεσε.

Ο κ. Κληρίδης είπε πως τον ανησυχεί μια καθυστέρηση που παρατηρείται στη μελέτη αυτής της γνωμάτευσης. "Δεν νομίζω να χρειάζεται τόση μελέτη μια γνωμάτευση. Η γνωμάτευση, όπως έχει γίνει γνωστό, δόθηκε την Παρασκευή και ακόμη μελετάται.

Δηλαδή αν θα μελετούμε τις γνωματεύσεις για μια βδομάδα και καθυστερούν να γίνουν αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν, δεν πάμε καλά", ανέφερε. Πρόσθεσε πως "αυτά πρέπει να γίνονται αμέσως" , σημειώνοντας πως "ο χρόνος κυλά, άνθρωποι μένουν απλήρωτοι, δεν γίνονται οι καταχωρήσεις".

Ερωτηθείς αν διαπιστώνει δηλαδή κάποια κωλυσιεργία, ο κ. Κληρίδης είπε πως νομίζει «ότι υπάρχουν κάποιες πολιτικές σκοπιμότητες» και πως δεν μπορεί να το αποδώσει αυτό πουθενά αλλού.
Ανέφερε, ακόμη, πως αναμένουν να δουν τι θα γίνει την Παρασκευή, οπότε με βάση όσα έχουν δημοσιοποιηθεί, ΗΠΑ και Βρετανία θα ανακοινώσουν κυρώσεις για νέα φυσικά και νομικά πρόσωπα στην Κύπρο.

Σίγουρα ανάλογα και με το περιεχόμενο αυτών που θα ανακοινωθούν θα πρέπει να συναντηθούμε εκ νέου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως "είμαστε σε ένα στάδιο αναμονής". Αναμένουμε να δούμε τις εξελίξεις την Παρασκευή και θα τοποθετηθούμε, ανέφερε.
Είπε, επίσης, πως η ανησυχία του είναι "ότι υπάρχει μια υπέρ του δέοντος συμμόρφωση (over-compliance).

Υπάρχει η τάση να είμαστε βασιλικότεροι του βασιλέως, με την έννοια ότι οι κυρώσεις των Βρετανών και των Αμερικανών δεν είναι δεσμευτικές για την Κύπρο και όμως η εφαρμογή τους γίνεται με τέτοιο τρόπο που συνιστά συμμόρφωση υπέρ του δέοντος και αυτό πρέπει να σταματήσει», ανέφερε.

Ο κ. Κληρίδης επεσήμανε πως «αν είναι να καταστρέψουμε έναν τομέα, αυτό των υπηρεσιών, για να μην αμαυρωθεί τάχατες το όνομα της Κύπρου, τότε θα προκαλέσουμε μεγαλύτερη ζημιά στην Κύπρο από το δήθεν αμαύρωμα του ονόματος της Κύπρου», και διερωτήθηκε αν η προσπάθεια είναι να πληγεί ο τομέας παροχής υπηρεσιών στην Κύπρο.

Ανέφερε πως "πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία σε αυτά τα θέματα", σημειώνοντας πως το θεωρεί πρωτάκουστο "να καταδικάζεται κάποιος προτού δικαστεί, να καταπατάται το τεκμήριο της αθωότητας και να μην δίδεται το μαρτυρικό υλικό".
"Περιμένουμε να δούμε τα στοιχεία. Αν όντως στοιχειοθετείται παραβίαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων τότε η αρμοδιότητα είναι του Γενικού Εισαγγελέα να προχωρήσει, και βεβαίως και εμάς του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, ως εποπτικού οργάνου, για διοικητικές ποινές", επεσήμανε.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μαΐου 2023 - 12:59

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

16 Ιουνίου
Στη Σύνοδο υπουργών του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για θέματα Πολιτικής Συνοχής, ο Μάκης Κεραυνός
19:07
Η Ήλια Ηροδότου είναι η νέα Κοινοτάρχης Πέρα Πεδίου
19:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Κυριακή 16 Ιουνίου 2024
18:00
Την έξοδο στις αγορές το επόμενο διάστημα εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών
17:21
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, με εκλογικό αφανισμό κινδυνεύουν οι Τόρις
17:19
Στα €3,1δισ. υπολογίζονται να ανέλθουν οι συνολικές επενδύσεις για την πράσινη μετάβαση στην Κύπρο
17:10
Tμήμα Μετεωρολογίας -3ο Δελτίο Καιρού 16/6/2024
16:48
Χριστοδουλίδης: Ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να τελειώσει
16:28
Νέο θύμα της ασφάλτου 48 ετών γυναίκα από τη Ρωσία
14:56
Στις Βρυξέλλες για την άτυπη σύνοδο Αρχηγών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ
14:32
Επιχείρηση απελευθέρωσης ομήρων σε κέντρο κράτησης στην Ρωσία. Νεκροί οι δράστες
12:28
Έτοιμη η Κύπρος να παράσχει βοήθεια για απρόσκοπτη μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών
12:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.