Απεγκλωβίζονται εταιρείες που επηρεάστηκαν από κυρώσεις

Το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών βρίσκεται στη διαδικασία απεγκλωβισμού εταιρειών, που επηρεάστηκαν από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και τη Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε η Έφορος Εταιρειών στο ΚΥΠΕ, προσθέτοντας πως ήδη το Τμήμα μελετά επίσης και τον επικαιροποιημένο κατάλογο κυρώσεων που εξέδωσαν οι δύο χώρες για να δουλέψει με τον ίδιο τρόπο σε σχέση με εταιρείες που τυχόν επηρεάζονται.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, η Ειρήνη Μυλωνά – Χρυσοστόμου είπε πως το Τμήμα αμέσως μετά τις οδηγίες που δόθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών την περασμένη Πέμπτη, κατήρτισε ειδική ομάδα με ανώτερη εξετάστρια στα θέματα εγγράφων και μερικούς λειτουργούς για τη διεκπεραίωση των περίπου 600 αιτημάτων, τα οποία είχαν συγκεντρωθεί.

«Τα είχαμε ήδη συγκεντρώσει και έχουμε μελετήσει περίπου 300 αιτήματα, τα 100 έχουν υλοποιηθεί και τα άλλα βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης», είπε η κ. Μυλωνά – Χρυσοστόμου.

Όπως εξήγησε, το Τμήμα του Εφόρου Εταιρειών πρώτα μελετά το αίτημα και ακολούθως το κάνει αποδεκτό, εκδίδοντας το πιστοποιημένο αντίγραφο, που ζητά ο αιτητής, το οποίο θα το υποβάλει στην τράπεζα «για να μπορέσει να απεγκλωβιστεί από τη διοίκηση αυτής της εταιρείας».

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη δημοσιοποίηση του πρώτου καταλόγου κυρώσεων, δημιουργήθηκε πρόβλημα στον τομέα της παροχής υπηρεσιών, καθώς εταιρείες που είχαν στη διοικητική τους δομή άτομα, που βρέθηκαν σε κατάλογο κυρώσεων, αντιμετώπισαν πρόβλημα στη διεξαγωγή των δραστηριοτήτων τους.

«Σε μεγάλο βαθμό αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί, διότι βλέπουμε εμείς ότι αν ο πραγματικός δικαιούχος της εταιρείας δεν είναι σε κυρώσεις, η εταιρεία απεγκλωβίζεται»», είπε ερωτηθείσα σχετικά η κ. Μυλωνά - Χρυσοστόμου.

Εξήγησε πως το πιστοποιημένο αντίγραφο παρουσιάζει τους διευθυντές της εταιρείας, τους μετόχους, το εγγεγραμμένο γραφείο και τον γραμματέα κατά την ημερομηνία έκδοσης.

«Από τον Έφορο εταιρειών αυτό απαιτούν. Οι τράπεζες κάνουν πάρα πολλούς ελέγχους και ήταν οι πρώτες που εφάρμοσαν τις αμερικανικές και βρετανικές κυρώσεις και, ανάμεσα στους άλλους ελέγχους που κάνουν, ζητούν πιστοποιητικό από τον Έφορο για το ποιος είναι ο Διευθυντής, ποιος ο γραμματέας και ποιος ο μέτοχος», εξήγησε η Έφορος Εταιρειών.

Έλεγχος ενόψει των επικαιροοποιημένων καταλόγων

--------------

Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Μυλωνά – Χρυσοστόμου είπε πως είπε πως έπειτα από τη δημοσιοποίηση της διευθέτησης αυτής, μετά τη δημοσιοποίηση της πρώτης λίστας στις 12 Απριλίου, είχαν έλθει και άλλα αιτήματα, για τα οποία θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία.

Είπε τέλος πως το Γραφείο της Εφόρου μελετά και τον επικαιροποιημένο κατάλογο των κυρώσεων από τις ΗΠΑ και το ΗΒ «για να δούμε ποιες κυπριακές εταιρείες και με πιο τρόπο εμπλέκονται σε σχέση με τον Έφορο Εταιρειών για να δουλέψουμε με τον ίδιο τρόπο και με αυτές».   

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μαΐου 2023 - 15:50

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

26 Μαΐου
Τίτλοι Ειδήσεων: Κυριακή 26 Μαΐου 2024
22:00
Την έντονη αντίδραση της Κυπριακής ομοσπονδίας στίβου έφεραν οι τουρκικές προκλήσεις στο βαλκανικό πρωτάθλημα στίβου
21:40
Βαφεάδης: Το υπουργείο θα συνεχίσει τις δράσεις του με στόχο τον περιορισμό των δυστυχημάτων
21:34
Εισαγγελέας Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου: Σε κανέναν δεν επιτρέπεται να διαπράττει εγκλήματα πολέμου
21:31
Μπορέλ: Η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους δεν αποτελεί δώρο στη Χαμάς» και δεν σημαίνει στήριξη της τρομοκρατίας
21:28
Πυρκαγιά στη Μουταγιάκκα - σε κινητοποίηση επίγεια και εναέρια μέσα
20:52
Συνεχίστηκαν σήμερα οι αστυνομικές επιχειρήσεις για εντοπισμό υπηκόων τρίτων χωρών
20:49
Διεθνή Σύνοδο για Ειρήνη στην Ουκρανία τον ερχόμενο  μήνα εξήγγειλε ο Ζελένσκι
20:41
Βερολίνο: Δεν υπάρχουν τραυματισμένοι ή συλληφθέντες Έλληνες
17:15
Δώδεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια πτήσης από τη Ντόχα προς το Δουβλίνο
16:54
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 26/05/24
16:29
Πρόεδρος: Η  Κυβέρνηση δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την προσπάθεια απελευθέρωσης
16:14
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.