Ετοιμότητα του Βερολίνου για συμβολή στο Κυπριακό (Βίντεο)

Photos by John MACDOUGALL / AFP

Ετοιμότητα για συμβολή του Βερολίνου στις προσπάθειες να αποκτήσει νέα δυναμική η διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό, εξέφρασε ο Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, ο κύριος Σολτς τόνισε ότι η Γερμανία εξακολουθεί να υποστηρίζει την επίτευξη λύσης, στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Χριστοδουλίδης - Σολτς 2345256  Photo by John MACDOUGALL  AFP 443.jpg

Επεσήμανε, παράλληλα, ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες και προοπτικές συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο, κυρίως στον ενεργειακό τομέα, προς όφελος όλων των λαών της περιοχής. Την ίδια στιγμή, υπέδειξε ότι όλα τα ζητήματα που εγείρονται πρέπει να επιλύονται στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Ο Γερμανός Καγκελάριος είπε ότι με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη συζήτησαν και όλες τις άλλες προκλήσεις που έχει ενώπιόν της η Ευρωπαϊκή Ένωση, προσθέτοντας πως η Γερμανία και η Κυπριακή Δημοκρατία, μαζί με τους εταίρους τους, στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας και την στηρίζουν με κάθε τρόπο στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Ο Όλαφ Σολτς τόνισε και την ανάγκη εφαρμογής των κυρώσεων, σε βάρος της Μόσχας.

Για τις διμερείς σχέσεις, ο κύριος Σολτς ανέφερε ότι Κύπρος και Γερμανία διατηρούν στενούς δεσμούς, λέγοντας ότι προσβλέπει σε περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών.

Κυπριακό -  Χριστοδουλίδης - Σολτς 23Ρ246  Photo by John MACDOUGALL  AFP.jpg

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι επανέλαβε και στον Καγκελάριο Σολτς, την ετοιμότητά του για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, από το σημείο στο οποίο είχαν διακοπεί στο Κραν Μοντανά.

Πρόσθεσε ότι στο σημερινό γεωπολιτικό περιβάλλον, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συμβάλει στις προσπάθειες άρσης του αδιεξόδου και επανόδου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πάντοτε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Σημείωσε ότι η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό επηρεάζει άμεσα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία διαθέτει τα κίνητρα και τα εργαλεία για να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση. Επεσήμανε, ακόμη, ότι σε αυτό το πλαίσιο, η Γερμανία θα μπορούσε να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, ως μια από τις σημαντικότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κυπριακό -  Χριστοδουλίδης - Σολτς Photo by John MACDOUGALL  AFP  24Τ3464572346.jpg

Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι εκτός από το Κυπριακό, συζητήθηκαν ευρωπαϊκά, διμερή και περιφερειακά ζητήματα, περιλαμβανομένου του Ουκρανικού.

Ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας στο θέμα της Ουκρανίας, τονίζοντας πως πρέπει να διασφαλιστεί ότι όλοι εφαρμόζουν τις κυρώσεις, ώστε να είναι ισχυρή και η αποτελεσματικότητά τους.

Εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Καγκελάριο Σολτς για τη βοήθεια του Βερολίνου στην αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού.

Τόνισε, παράλληλα, πως το γεγονός ότι η επίσκεψη στο Βερολίνο είναι ένα από τα πρώτα ταξίδια του στο εξωτερικό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, συνιστά και ξεκάθαρη ένδειξη για την πρόθεση της Λευκωσίας προς περαιτέρω σύσφιγξη των διμερών σχέσεων.

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Γερμανία photo by John MACDOUGALL  AFP.jpg

Εξ' άλλου σε συνέντευξή του ενωρίτερα στη "Ντόϊτσε Βέλλε", ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι πρόθεσή του ήταν να συζητήσει και με τον γερμανό καγκελάριο συγκεκριμένα ονόματα πού θα μπορούσαν να αναλάβουν τον ρόλο του ευρωπαΐου διαμεσολαβητή στο κυπριακό.

Ο κύριος Χριστοδουλίδης απεκάλυψε ότι παρόμοια συζήτηση είχε τόσο με τον Γάλλο Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας, όσο και με κάποια στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ερωτηθείς συγκεκριμένα για την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι φυσικά και η κυρία Μέρκελ είναι μία προσωπικότητα η οποία μπορεί να συμβάλει, αλλά το κατά πόσον η ίδια το επιθυμεί ή κατά πόσον αυτή θα είναι η επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης,είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία.

Θα πρέπει να είναι μια πολιτική προσωπικότητα η οποία θα μπορεί να μιλήσει απευθείας με τον Τούρκο Πρόεδρο και αυτό είναι το βασικό ζητούμενο, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ, ΚΥΠΕ

ΣΤΣ/ ΠΠ / Μ.Χ

Τελευταία Ενημέρωση: 25 Μαΐου 2023 - 22:00

Τελευταιες Ειδησεις

28 Φεβρουαρίου
Αθήνα: Ολοκληρώθηκαν οι διαδηλώσεις για τις 57 ψυχές από το δυστύχημα στα Τέμπη
18:03
Ο Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι οι ένοχοι για την τραγωδία των Τεμπών θα τιμωρηθούν
18:01
Στο μικροσκόπιο ο διττός ρόλος του Γενικού Εισαγγελέα και το ανέλεγκτο των αποφάσεων του
16:01
Υπουργός Υγείας: Αναβάθμιση υπηρεσιών μέσω ΓεΣΥ σε ασθενείς με σπάνια νοσήματα
15:54
Στην Κύπρο για να ενθαρρύνει συμμετοχή στις Ευρωεκλογές, λέει η Μέτσολα
15:35
Κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις ένα χρόνο από τραγωδία στα Τέμπη. Επεισόδια στο Σύνταγμα
15:02
Γιουροβίζιον: Στη δημοσιότητα δίνεται αύριο (29/02) το επίσημο βίντεο κλιπ το τραγουδιού “Liar”
14:42
Σύλληψη οδηγού ταξί από την Τουρκία. Οπλοφορούσε ενώ φέρεται να εμπλέκεται σε υποθέσεις εμπορίας όπλων
14:19
Μάκης Κεραυνός: Όλοι θα έπρεπε να επιδιώκαμε την Ενιαία Εποπτική Αρχή
14:00
Με τον Βασιλιά και τον πρωθυπουργό  της Ολλανδίας συναντάται σήμερα ο  Πρόεδρος Χριστοδουλίδης
13:41
Τμήμα Μετεωρολογίας- 2ο Δελτίο Καιρού 28/2/24
13:25
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024
13:05
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.