Mέχρι το τέλος του 2024 η λειτουργία αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από Ισραήλ προς Κύπρο

Ορατό και εφικτό είναι πλέον το ενδεχόμενο να λειτουργήσει αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Κύπρο, μέχρι το τέλος του 2024 - αρχές του 2025.

Αυτό προκύπτει από όσα ανέφερε στο ΡΙΚ ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, μετά την ολοκλήρωση του Εργαστηρίου για το φυσικό αέριο στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή εκπροσώπων μεγάλων εταιρειών στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Επί της ουσίας, ο αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα ισραηλινά κοιτάσματα, για τις εσωτερικές ανάγκες της Κύπρου, ώστε να μειωθεί το κόστος του ηλεκτρισμού.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο ΡΙΚ ο κύριος Παπαναστασίου, εντός των επόμενων δύο μηνών, θα αποφασισθεί κατά πόσον ο συγκεκριμένος αγωγός θα κατασκευαστεί για να μεταφέρει μεγαλύτερες ποσότητες, ώστε να αξιοποιηθεί και για σκοπούς εξαγωγής.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, η απόφαση θα καθοριστεί στον εν εξελίξει διάλογο Λευκωσίας - Τελ Αβίβ, για το νέο πλάνο, το οποίο συμπεριλαμβάνει την κατασκευή τερματικού υγροποίησης στην Κύπρο και ακολούθως εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Καθοριστικό σημείο στην απόφαση, αποτελούν οι ποσότητες που είναι διατεθειμένο το Ισραήλ να στείλει μέσω του αγωγού στην Κύπρο, για εξαγωγή.

Το σκηνικό αναμένεται να ξεκαθαρίσει κατά τις κρίσιμες συναντήσεις που θα έχει στο Ισραήλ, ο υπουργός Ενέργειας, στις 14 και 15 Ιουνίου.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του σταθμού μας, κατά τη διάρκεια του Εργαστηρίου για το φυσικό αέριο, καταγράφηκε επενδυτικό ενδιαφέρον από τις εταιρείες ενέργειας, για την κατασκευή του αγωγού.

Ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε στο ΡΙΚ ότι ορισμένες εταιρείες εξεδήλωσαν ενδιαφέρον για υπογραφή με την Κύπρο συμφωνίας εμπιστευτικότητας, ώστε να γίνει περαιτέρω διαβούλευση για τον ενεργειακό σχεδιασμό.

Σε μια άλλη εξέλιξη, αύριο αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις στο Χρηματιστήριο του Ισραήλ από τις εταιρείες που είναι αδειοδοτημένες στο τεμάχιο "Αφροδίτη", αναφορικά με το πλάνο ανάπτυξης, το οποίο παρουσίασαν στην κυβέρνηση.Χ.Π / Μ.Β


Τελευταία Ενημέρωση: 30 Μαΐου 2023 - 21:11

Πηγή: Τηλεόραση ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

12 Ιουλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024
13:19
Μη παραδοχή στις κατηγορίες απάντησε ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας
12:30
Στεφάνου: Ο Γκουτέρες μας θεωρεί εδώ και χρόνια συνυπεύθυνους για το αδιέξοδο
12:02
Συνάντηση Στάρμερ-Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ
12:00
Δεύτερο πρόσωπο αναζητεί η αστυνομία για την υπόθεση MetaMax
11:16
Αφαιρείται το συρματόπλεγμα στην πράσινη γραμμή
11:09
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 12/07/24
11:06
Σειρήνες θα ηχήσουν σε όλες τις πόλεις στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τις μαύρες επετείους
10:33
Πυροβολισμοί εναντίον διαφημιστικής εταιρείας στη Λεμεσό
10:29
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση Κυβέρνησης - ΔΗΣΥ
10:02
Αποσύρεται η τεχνητή προβλήτα των ΗΠΑ στη Γάζα
10:00
Σεισμός μεγέθους 4 Ρίχτερ ελαφρά αισθητός στην επαρχία Λεμεσού
08:50
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.