Ο Χαμπής Τσαγγάρης εκ των νικητών των Ευρωπαϊκών Βραβείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Ο Κύπριος χαράκτης Χαμπής Τσαγγάρης, είναι μεταξύ των φετινών νικητών των Ευρωπαϊκών Βραβείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς/ Βραβεία Europa Nostra 2023, τα οποία ανακοινώθηκαν την Τρίτη.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου από την Europa Nostra, φέτος, 30 «εξαιρετικά επιτεύγματα πολιτιστικής κληρονομιάς» από 21 χώρες έχουν βραβευτεί με την κορυφαία διάκριση της Ευρώπης στον τομέα αυτό. Σημειώνεται ότι μεταξύ των φετινών νικητών είναι ο Χαμπής Τσαγγάρης, «ο οποίος βραβεύτηκε για τα αξιοσημείωτα επιτεύγματά του σχετικά με την ενίσχυση των συνδέσεων και της κατανόησης μεταξύ των κοινοτήτων και των πολιτισμών στην διακοινοτική Κύπρο μέσω της δουλειάς του με την άυλη κληρονομιά και πιο συγκεκριμένα την χαρακτική».

Όπως αναφέρεται, μέσα από την τέχνη της χαρακτικής, ο Χαμπής Τσαγγάρης και η κοινότητα των χαρακτών που έχει δημιουργήσει «έχουν διαφυλάξει αποτελεσματικά αυτό το ανεκτίμητο κομμάτι της άυλης κληρονομιάς της Κύπρου». Σημειώνεται ότι ταξίδεψε σε όλη την Κύπρο, επισκεπτόμενος πολλά χωριά, σε κάθε περιοχή, για να δώσει δωρεάν μαθήματα χαρακτικής και να μοιραστεί παράλληλα λαϊκές παραδόσεις. «Με αυτόν τον τρόπο, καταδείκνυε ότι η τέχνη είναι μια αξιοσημείωτη πηγή για την ανάδειξη και τη διατήρηση του κοινού πολιτισμού στην Ευρώπη», αναφέρεται.

Αμέτρητοι δάσκαλοι και παιδαγωγοί έχουν μάθει από αυτόν και, με τη σειρά τους, μετέδωσαν αυτή τη γνώση στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα, σημειώνεται, ενώ προστίθεται ότι το 2008, επέκτεινε περαιτέρω την εμβέλεια αυτής της κληρονομιάς ιδρύοντας το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στην ύπαιθρο και το 2019 εγκαινιάστηκε το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στη Λευκωσία. «Αυτά τα ορόσημα αντιπροσωπεύουν την αδιάκοπη επιδίωξη του Χαμπή να διευρύνει τους ορίζοντες των μαθητών του και να τους μυήσει σε διαφορετικούς πολιτισμούς μέσω του εκφραστικού μέσου της χαρακτικής, ενισχύοντας έτσι τον διαπολιτισμικό διάλογο και την πολιτιστική πολυμορφία», αναφέρεται.

Στον πυρήνα των δραστηριοτήτων του βρίσκεται η πεποίθηση ότι ο πολιτισμός, η κληρονομιά και η τέχνη πρέπει να είναι προσβάσιμες σε όλους, ανεξάρτητα από το υπόβαθρό τους, αναφέρεται στο δελτίο Τύπου. Αναφορά γίνεται και στον «σημαντικό ρόλο» που διαδραμάτισε, στην προώθηση της διακοινοτικής ειρήνης και συνύπαρξης στην Κύπρο, καθώς όπως σημειώνεται, στο μουσείο, έχει οργανώσει κοινές εκθέσεις, σφυρηλατώντας δεσμούς μεταξύ Ελληνοκύπριων και Τουρκοκυπρίων καλλιτεχνών και έχει επίσης διευκολύνει επισκέψεις ανταλλαγής σε ελληνοκυπριακά και τουρκοκυπριακά εργαστήρια, για την περαιτέρω οικοδόμηση κατανόησης και ειρηνικής συνύπαρξης αυτών των δύο κοινοτήτων.

«Μέσα από το έργο του, αναδεικνύει τη δύναμη της τέχνης και της εκπαίδευσης στην αναζωογόνηση διαφορετικών πτυχών του συλλογικού μας παρελθόντος και στην εξασφάλιση της συνέχειας με το συλλογικό μας παρελθόν», δήλωσε η κριτική επιτροπή των βραβείων.

Μετά την ανακοίνωση των νικητών του 2023, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος Προώθησης του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, και επί του παρόντος υπεύθυνος Πολιτισμού, δήλωσε ότι, κάθε νικητήριο επίτευγμα των φετινών Ευρωπαϊκών Βραβείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς / Βραβείων Europa Nostra «είναι το αποτέλεσμα εξαιρετικών δεξιοτήτων και αφοσίωσης, συλλογικής και ατομικής, που καλύπτουν μέρη και παραδόσεις πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλη την Ευρώπη». «Τιμώντας αυτά τα επιτεύγματα, επαναλαμβάνουμε επίσης τη σταθερή δέσμευσή μας για την προστασία της κοινής μας πολιτιστικής κληρονομιάς, επειδή είναι ζωτικής σημασίας για την αίσθηση της συνύπαρξής μας ως πολίτες και κοινότητες της Ευρώπης», ανέφερε, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου.

Η μη κερδοσκοπική εταιρεία Σχολή-Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή, σε ανακοίνωση, «χαιρετίζει με ενθουσιασμό και βαθιά ικανοποίηση» την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Europa Nostra να βραβεύσουν τον ιδρυτή της χαράκτη Χαμπή με το Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2023. 

«Η αναγνώριση από την Europa Nostra και η βράβευση αυξάνει τις ευθύνες όλων μας, στελεχών της ομάδας του Χαμπή, μαθητών και φίλων γιατί πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες ώστε να μην επιτρέψουμε στο κύμα της αδιαφορίας και της διαφθοράς που ταλανίζει τον τόπο μας να μεγαλώσει», σημειώνει. «Ο Χαμπής με τη ζωή, το έργο και την ανθρωπιά του μας έδειξε τον δρόμο της προσφοράς στην τέχνη, τον πολιτισμό και την παράδοση. Εκεί είναι οι ρίζες μας εκεί πρέπει να προσανατολιστούμε», αναφέρει.

Σε δική του ανακοίνωση, ο Δήμος Λευκωσίας, αναφέρει ότι «είναι μεγάλη η συγκίνησή» τους που βλέπουν μεταξύ των βραβευθέντων τον αξιόλογο χαράκτη της Κύπρου Χαμπή Τσαγγάρη στενό συνεργάτη του Δήμου στον τομέα των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της πρωτεύουσας.

«Ο χαράκτης Χαμπής είναι ένα φωτεινό παράδειγμα ανθρώπου που με δική του πρωτοβουλία και αδιάκοπη προσπάθεια και προσωπικό ενθουσιασμό δημιούργησε μια ροή τέχνης σε μεγάλη μερίδα  του λαού χωρίς να διαχωρίζει τους μαθητές του με βάση το μορφωτικό τους επίπεδο η την κοινότητα από την οποία προέρχονται», αναφέρει ο Δήμος.

Οι νικητές θα τιμηθούν στην τελετή των Ευρωπαϊκών Βραβείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς στις 28 Σεπτεμβρίου στο Palazzo del Cinema στη Βενετία. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της τελετής, θα ανακοινωθούν οι νικητές του «Grand Prix» και ο νικητής του Βραβείου «Public Choice»/ Επιλογής του κοινού, που επιλέχθηκαν μεταξύ των φετινών νικητών και θα λάβουν 10.000 ευρώ ο καθένας. Η τελετή θα είναι το επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά 2023, που διοργανώνεται από την Europa Nostra με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 27-30 Σεπτεμβρίου στην Πόλη Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Βενετίας.

Το κοινό μπορεί να ψηφίσει διαδικτυακά για το ποιος θα κερδίσει το βραβείο Public Choice 2023/ Βραβείο Κοινού 2023, που θα λάβει χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ.

ΑΤ

Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιουνίου 2023 - 18:35

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

23 Ιουνίου
Μέκκα: Περισσότεροι από 1.000 οι νεκροί από τον καύσωνα -Σχεδόν 700 ήταν Αιγύπτιοι
18:22
Γάζα: Πέραν των 37.000 οι νεκροί και περισσότεροι από 86.000 οι τραυματίες
18:16
Μάντσεστερ: Διακοπή ρεύματος στο αεροδρόμιο -Επηρεάστηκαν τρεις πτήσεις για Κύπρο
17:57
Συνελήφθη ο 40χρονος για την υπόθεση απόπειρας φόνου εναντίον Αστυνομικού
17:53
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 23/06/24
17:49
Η Τουρκία πρέπει να επιδείξει γενναία στάση και στο Κυπριακό, λέει ο Δένδιας
16:06
Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας: Χαμηλοσυνταξιούχοι δεν ανάβουν κλιματιστικά!
15:25
Σημαντικές επαφές στις ΗΠΑ θα έχει ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ
15:15
Μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων σε Ρωσία και Ουκρανία -Δύο νεκροί, δύο τραυματίες
15:09
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 23 Ιουνίου 2024
12:20
Γαλλία - βουλευτικές: 36% για το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν, σε ελεύθερη πτώση ο Μακρόν
11:42
Ραγδαία ανάπτυξη παρουσιάζει ο τομέας της εκπαιδευτικής ρομποτικής στην Κύπρο
11:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.