Αφιέρωμα στην Κυριακού Πελαγία

Στην συναυλία μαζί με το σχήμα του Μιχάλη Χατζημιχαήλ θα τραγουδήσουν οι Στέφανος Πελεκανής, Στέλλα Στυλιανού και Δήμητρα Χατζημιχαήλ. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί αύριο η ώρα 8 και 30 το βράδυ στον Πολυχώρο της Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής. Είσοδος Δωρεάν. Χορηγός επικοινωνίας ΡΙΚ.

Μια εκδήλωση που τιμά το παραδοσιακό τραγούδι - Ένα αφιέρωμα στην «Φωνή της Γής» όπως την χαρακτήρισαν, την μαστόρισσα του παραδοσιακού τραγουδιού Κυριακού Πελαγία θα πραγματοποιήσει η Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής συνεχίζοντας τον κύκλο των εκδηλώσεων «Πολιτιστικό καλοκαίρι 2023».

Το ηχόχρωμα της φωνής της είχε πολλά βυζαντινά και μικρασιάτικα μουσικά στοιχεία. Ελκυστική και αξιοπρόσεκτη. Με την ερμηνεία της, έδωσε άλλη διάσταση στο Κυπριακό Παραδοσιακό Τραγούδι. Από τη μια η αυθεντικότητα κι’ η καθαρότητα της κι’ από την άλλη τα ακούσματα και οι εμπειρίες που κουβαλούσε από μια άλλη εποχή, σε συνάρτηση με το ταλέντο και τον αυθορμητισμό της, την καθιέρωσαν στη συνείδηση του λαού σαν μια ξεχωριστή, αλλιώτικη και μοναδική παραδοσιακή ερμηνεύτρια.

Γυναίκα της αγροτιάς και του μόχθου

Παιδί του παραδοσιακού χωριού, γυναίκα της αγροτιάς και του μόχθου, κυπριώτισσα μάνα και γιαγιά, θεματοφύλακας των παραδοσιακών αξιών, ηθών και εθίμων έγινε αποδεκτή και παραδεκτή από όλους. Από τα εξήντα της χρόνια και μετά, με τις τέσσερις της δισκογραφικές δουλειές, με τραγούδια από το προσωπικό αρχείο του Μιχάλη Χατζημιχαήλ, κατάφερε να αγαπηθεί κυρίως από τους νέους και έγραψε το όνομα της με χρυσά γράμματα στο βιβλίο της Κυπριακής Μουσικής Παράδοσης.

Η Μαστόρισσα Κυριακού Πελαγία, ράντισε με ροδοπέταλα κι’ ανθόνερο το Κυπριακό Δημοτικό Τραγούδι.

Ο στενός της συνεργάτης Μιχάλης Χατζημιχαήλ, ο άνθρωπος που ήταν στο πλευρό της όλα αυτά τα χρόνια, επιμελήθηκε τη συναυλία που θα γίνει στον Πολιτιστικό χώρο της Μητρόπολης Ταμασού στις 16 Ιουνίου στις 20:30.

ΓΑ

Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιουνίου 2023 - 19:12

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

07 Σεπτεμβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024
21:48
Κόμπος: Η Λευκωσία επιδιώκει να βρεθεί λύση μακριά από κάθε ιδέα διχοτόμησης
21:11
Μέτρα αντιμετώπισης του δημογραφικού και στεγαστικού προβλήματος εξήγγειλε ο Μητσοτάκης
20:56
Έτοιμος ο Ζελένσκι να παρουσιάσει σε Μπάιντεν, Χάρις και Τραμπ το ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία
20:11
Τις επόμενες ημέρες η λεπτομερής πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα
20:08
Η Ελλάδα απαντά στις προκλήσεις μέσω της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων
20:06
Ερντογάν: Ζητά συσπείρωση των μουσουλμανικών χωρών
20:04
Έφυγε από τη ζωή ο εφοπλιστής Χαράλαμπος Μυλωνά
19:59
ΗΠΑ: 1ο κρούσμα γρίπης πτηνών χωρίς ο ασθενής να έχει καμία επαφή με ζώο
19:57
Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη
17:28
Ανησυχεί η Ουκρανία μετά τις πληροφορίες για μεταφορά ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία
16:31
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 7/9/24
16:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.