Κορονοϊός: Βρέθηκε ο ασθενής μηδέν; Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν δείχνει νέα έρευνα

Τρεις επιστήμονες που μελετούσαν νέους κορονοϊούς στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που μολύνθηκαν από τον COVID-19, υποστηρίζει νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ενημερωτικό δελτίο Public της πλατφόρμας Substack.

Όπως αναφέρει η New York Post, οι «ασθενείς μηδέν», δηλαδή αυτοί που μολύνθηκαν πρώτοι με τον ιό SARS-CoV-2, είναι οι Μπεν Χου, Πινγκ Γιου και Γιαν Ζου – επιστήμονες που ερευνούσαν ιούς τύπου SARS.

Οι τρεις επιστήμονες διεξήγαγαν πειράματα κέρδους-λειτουργίας («Gain-of-Function») – που στοχεύουν στην αύξηση της μολυσματικότητας και την ενίσχυση των παθογόνων οργανισμών- προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τους κινδύνους τους. Και οι τρεις ερευνητές νόσησαν το φθινόπωρο του 2019.

Οι νέες λεπτομέρειες αποκαλύφθηκαν περίπου τέσσερις μήνες αφότου ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι δήλωσε ότι η υπηρεσία του πιστεύει πως ο ιός που προκάλεσε την πανδημία COVID-19 που ευθύνεται για εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, πιθανότατα προήλθε από διαρροή σε κινεζικό εργαστήριο.

αιμα εργαστηριο.jpg

Το 2019, δύο από τους επιστήμονες που πιστεύεται ότι μολύνθηκαν από τον ιό, ο Χου και ο Γιου, συνέγραψαν μια μελέτη σχετικά με τη γενετική προέλευση ενός κορονοϊού που σχετίζεται με τον SARS και προσβάλλει νυχτερίδες σε όλη την Κίνα.

Ο Χου μαθήτευσε δίπλα στη διακεκριμένη ιολόγο Σι Ζενγκλί, η οποία είναι γνωστή ως «η γυναίκα νυχτερίδα της Κίνας» λόγω της πολυετούς έρευνάς της σχετικά με τους κορονοϊούς τύπου SARS που προέρχονται από νυχτερίδες.

«Ο Μπεν Χου είναι ουσιαστικά ο συνεχιστής της Σι Ζενγκλί», δήλωσε στο Public η Αλίνα Τσαν, μοριακή βιολόγος στο Broad Institute του MIT και του Harvard. «Ήταν ο καλύτερος μαθητής της. Κατασκεύαζε χιμαιρικούς ιούς τύπου SARS και τους δοκίμαζε σε ποντίκια. Αν έπρεπε να μαντέψω ποιος θα αναλάμβανε αυτή την επικίνδυνη έρευνα με ιούς και θα κινδύνευε περισσότερο να μολυνθεί κατά λάθος, θα έλεγα ότι ήταν αυτός».

Ένα βίντεο του 2017 που προβλήθηκε από την κινεζική κρατική τηλεόραση φέρεται να δείχνει τον Χου να παρακολουθεί έναν εργαζόμενο στο εργαστήριο να χειρίζεται δείγματα, ενώ κανένας από τους δύο δεν φοράει προστατευτικό εξοπλισμό, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Public.

Η Τσαν πρόσθεσε ότι οι επιστήμονες στο Ινστιτούτο Ιολογίας του Γουχάν διεξήγαγαν την έρευνά τους σε εργαστήριο επιπέδου βιοασφάλειας BSL-2 «όταν πλέον γνωρίζουμε ότι ο ιός είναι ικανός να διαφύγει ακόμη και από ένα εργαστήριο επιπέδου βιοασφαλείας BSL-3 και να μολύνει πλήρως εμβολιασμένους νεαρούς εργαστηριακούς εργαζόμενους».

1681318280_Laboratory-Scientist_meta_photo

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει προηγουμένως αναφερθεί επίσημα στη θεωρία πως η πανδημία του COVID-19 μπορεί να προήλθε από διαρροή σε εργαστήριο.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει λόγους να πιστεύει πως αρκετοί ερευνητές μέσα στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν αρρώστησαν το φθινόπωρο του 2019, πριν από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της επιδημίας, με συμπτώματα που συνάδουν τόσο με τον COVID-19 όσο και με κοινές εποχικές ασθένειες», ανέφερε το υπουργείο σε ένα πλέον αρχειοθετημένο ενημερωτικό δελτίο που δημοσιεύθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2021.

Το υπουργείο Ενέργειας, στα τέλη Φεβρουαρίου, αποφάνθηκε με «χαμηλό βαθμό βεβαιότητας» ότι ο ιός που ευθύνεται για την πανδημία προήλθε από κινεζικό εργαστήριο.

Ο Ντέιβιντ Άσερ, πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ, ο οποίος ηγήθηκε μιας ομάδας εργασίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την προέλευση του ιού δήλωσε σε σεμινάριο του Ινστιτούτου Hudson τον Μάρτιο του 2021 ότι αμφιβάλλει πως οι ερευνητές του εργαστηρίου νόσησαν με γρίπη.

«Αμφιβάλλω πολύ ότι τρεις άνθρωποι που εργάζονταν πάνω σε κορονοϊούς σε ιδιαίτερα προστατευμένες συνθήκες σε ένα εργαστήριο επιπέδου βιοασφαλείας 3 θα αρρώστησαν όλοι από γρίπη, όλοι την ίδια εβδομάδα, και αυτό δεν είχε καμία σχέση με τον κορονοϊό», είπε ο Άσερ.

Πάντως, η δρ Ζενγκλί έχει επανειλημμένα αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι η έρευνα της ίδιας ή των φοιτητών της προκάλεσε την καταστροφική πανδημία λόγω διαρροής στο εργαστήριο. Χαρακτήρισε αβάσιμους τους ισχυρισμούς ότι πολλοί συνάδελφοί της είχαν αρρωστήσει με παρόμοια συμπτώματα με αυτά του COVID-19 πριν από την εμφάνιση της επιδημίας.

Η Κίνα έχει επίσης αρνηθεί τη θεωρία της διαρροής και έχει κατηγορήσει το FBI ότι πολιτικοποιεί το θέμα.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιουνίου 2023 - 13:57

Πηγή: ΕΡΤ

Τελευταιες Ειδησεις

20 Σεπτεμβρίου
Καθοριστικές αποφάσεις ΡΑΕΚ για το μέλλον της συμφωνίας ηλεκτρικής διασύνδεσης
09:49
Σε άμεση εφαρμογή οι συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις
09:45
Στο Κίεβο η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν
09:38
Σύλληψη 25χρονης για υπόθεση ληστείας στην Ορόκλινη
09:22
Προβληματισμός Υπουργείου Υγείας για το φαινόμενο εγγραφής γιατρών σε συστήματα υγείας δύο χωρών
09:15
Ανδρέας Παναγίδης - ''Εις την Αθανασία'' - 1956
08:56
Κατηγορίες Καντίροφ κατά Ίλον Μασκ για απενεργοποίηση του Tesla Cybertruck
06:44
Ισραήλ: Σφυροκόπημα θέσεων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο
06:35
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024
06:22
ΗΠΑ: Δύσκολη η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς πριν τον Ιανουάριο 2025
06:16
Ένας νεκρός και ένας τραυματίας από επίθεση με μαχαίρι στην Ολλανδία
06:00
Παράταση αναστολής πτήσεων προς Τελ Αβίβ και Βηρυτό
05:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.