Μαίνεται αδυσώπητος πόλεμος κυβερνοτρομοκρατίας - ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης

Αποστολή στο Δουβλίνο: Κωνσταντίνος Τσιντάς

Η ένταξη της τεχνητής νοημοσύνης στους οργανισμούς μαζικής ενημέρωσης συναφείς κίνδυνοι και η αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων που ενέχονται στην εγκληματική χρήση της AI, ήταν το αντικείμενο εκτενούς αποκαλυπτικής συζήτησης στο πλαίσιο του Συνεδρίου της Ευρωπαικής Ραδιοτηλεοπτικής Ενωσης και μια ευρύτερη θεματολογία για το μέλλον και την κατεύθυνση της σύγχρονης δημοσιογραφίας, με έμφαση στην πορεία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Υπό τον τίτλο ‘Η Ψηφιακή Πρώτη Γραμμή, οι ομιλητές, τόσο από την πλευρά της δημοσιογραφικής εξειδίκευσης στην Τεχνητή Νοημοσύνη αλλά και της βιομηχανίας, τόνισαν την ανάγκη ελέγχου της τεχνολογίας, υπογραμμίζοντας ότι η ανθρώπινη ρύθμιση συνιστά το κλειδί της σωστής χρήσης ώστε να αποτελεί επιπρόσθετη αξία στο ειδησειογραφικό υλικό.

‘Είμαστε και η φωτιά και οι πυρομανείς’, τόνισαν οι ομιλητές, αξιοποιώντας ένα παλιό Γαλλικό ρητό.

‘Είμαστε στην Αποκάλυψη της πληροφορίας που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη’, υπογράμμισαν, σημειώνοντας ότι το ανεξέλεγκτο στοιχείο της τεχνολογίας αντιμετωπίζεται με την εισαγωγή ασφαλών στοιχείων στο σύστημα.

Σταδιακά όλο και περισσότεροι δημοσιογραφικοί οργανισμοί δημιουργούν κώδικες και καταστατικά, ώστε να καθορίσουν σε ποιους τομείς είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί η Τεχνητή Νοημοσύνη και τους τρόπους ρύθμισης. Θα πρέπει να υπάρχει συλλογική αξιοπιστία επ αυτού, τονίστηκε, με τους πολίτες να αντιλαμβάνονται γιατί κάτι που δεν είναι πραγματικό, έχει ειδησειογραφική αξία.

‘Ενας πραγματικός πόλεμος διεξάγεται σε διαδικτυακό επίπεδο σε ότι αφορά τα προσωπικά δεδομένα πολιτών και κράτους’, ανέφεραν οι ομιλητές (και όπως ζήσαμε πρόσφατα με τις επιθέσεις και στο ΤΕΠΑΚ), δίνοντας παραδείγματα πρόσφατα κυβερνοεπιθέσεων στο σύστημα πληρωμών του BBC, το σύστημα αγωγών που μετέφεραν φυσικό αέριο για ηλεκτρισμό, καθώς και στη ψηφιοποιημένο αρχείο ασθενών μεγάλων νοσοκομείων στην Ιρλανδία.

Πρόκειται πλέον για ζητήματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα των ανθρώπων και οι δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις θα πρέπει, όπως σημειώνεται, να αυξήσουν την κάλύψη ανάλογων περιστατικών εκτενώς, οικοδομώντας και εξειδικευμένα τμήματα, ώστε να εξηγήσουν στο κοινό πως τους επηρεάζουν οι κυβερνοεπιθέσεις και πως να προστατευθούν από τους δολιοφθορείς και όσους διασπείρουν παραπληροφόρηση διαδικτυακά, καταφέρνοντας πολλές φορές να πείσουν ότι όλα αποτελούν θεωρίες συνωμοσίες.

Ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας τόνισε ότι η επιδεινούμενη αυτή εκστρατεία παραπληροφόρησης, ιδιαίτερα και την περίοδο της πανδημίας, καθιστά μια ανεξάρτητη δημόσια ραδιοτηλεόραση, ως αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης, με περιεχόμενο με πρότυπα, περισσότερο αναγκαία από ποτέ.

‘Η κυβερνοτρομοκρατία και οι εκστρατείες παραπληροφόρησης προς δυσφήμηση ειδησειογραφικών οργανισμών συνιστούν μια πραγματικότητα’, λέχθηκε, η οποία θα επιδεινωθεί και η δημόσια ραδιοτηλεόραση έχει το καθήκον να ενημερώνει τον κόσμο ποια είναι η αλήθεια και πως οι δολιοφθορείς των ειδήσεων τους ξεγελούν.

Η δημοσιογραφία θα συνεχιστεί ασφαλώς καθώς η δίψα για πληροφορία είναι μεγαλύτερη από ποτέ αλλά θα πρέπει να αλλάξει, από θεσμικό σύστημα σε προσωπική επαφή και σχέση με τους

επαγγελματίες του χώρου, στην οποία το νεώτερο κοινό, που λειτουργεί πλέον σε ένα άλλο επίπεδο, εμπιστεύεται όχι το σύστημα αλλά τον άνθρωπο, τον αντικειμενικό άνθρωπο.

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση χρειάζεται άμεσα ακόμη περισσότερη στήριξη, ήταν το συμπέρασμα της συζήτησης, και χρειάζεται να εξευρεθεί ο πιο αποτελεσματικός τρόπος από κάθε χώρα, ώστε οι οργανισμοί αυτοί να προστατευθούν ως δομές δημόσιας ωφελείας και την ίδια στιγμή να επαναπροσδιορίσουν τη δική τους σχέση με το κοινό.

‘Οι δημόσιες ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες χρειάζονται τώρα για να προστατεύσουν τον πολίτη, με ειλικρίνεια, σε ένα περίπλοκο κόσμο’.

Θα πρέπει να επενδύσουμε σε όσα μας κάνουν μοναδικούς και όλα τα εργαλεία, περιλαμβανομένης της Τεχνητής Νοημοσύνης, θα πρέπει να στηρίζουν θεμελιώδεις αρχές και αξίες. Ας κρατήσουμε επίπεδο.

Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιουνίου 2023 - 20:05

Τελευταιες Ειδησεις

21 Σεπτεμβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024
22:00
«Ναι» σε νέο ντιμπέιτ για τον Οκτώβρη, απάντησε η Κάμαλα Χάρις -«Όχι» από Τραμπ
21:25
Το Κυπριακό στη βαλίτσα Μητσοτάκη για Νέα Υόρκη -Συνάντηση και με Ερντογάν
21:16
Το Ισραήλ πλήττει εκατοντάδες θέσεις της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο
20:40
Ρωσία: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης -Βομβαρδισμός αποθήκης πυρομαχικών
20:12
Αδιάλλακτος Τατάρ και στις ΗΠΑ -Θα εξηγήσει, λέει, την άρνησή του σε τριμερή
20:06
Τον Οκτώβρη αρχίζει ο στρατηγικός διάλογος Κύπρου -ΗΠΑ, δηλώνει ο Κόμπος
19:00
Νέα κίτρινη προειδοποίηση για αύριο -Καταιγίδες, χαλάζι, ανέμοι...
18:24
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 21/09/24
17:48
Αναγνώριση του ψευδοκράτους θα ζητήσει ο Ταγίπ Ερντογάν στον ΟΗΕ
16:11
Επικίνδυνες οι τοποθετήσεις για το Κράτος Δικαίου, αναφέρει ο Δικηγορικός Σύλλογος
15:17
Τριμερής συνάντηση κορυφής Κύπρου - Ελλάδας - Γαλλίας, στη Νέα Υόρκη
14:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.