Νόελ Κάραν: "Η δημόσια ραδιοτηλεόραση παραμένει επίκαιρη, σημαντική και ισχυρή δύναμη στο σύγχρονο κόσμο της ψηφιακής τεχνολογίας"

"Η δημόσια ραδιοτηλεόραση παραμένει επίκαιρη, σημαντική και ισχυρή δύναμη στο σύγχρονο κόσμο της ψηφιακής τεχνολογίας", δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης Νόελ Κάραν, ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου ‘Στην Πρώτη Γραμμή των Ειδήσεων’ που φιλοξενείται φέτος στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας.

Ο Κάραν, Ιρλανδικής καταγωγής, γεννημένος στα σύνορα με τη Βόρειο Ιρλανδία στην πλέον δραματική ίσως περίοδο των διαθρησκευτικών ταραχών, τόνισε ότι από το πριν στο μετά και το τώρα της ιστορίας, όταν και ο ίδιος άκουγε στο ραδιόφωνο τα συγκλονιστικά γεγονότα, η δημόσια ραδιοτηλεόραση έχει την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσει την κοινωνική της θέση, ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις της εποχής και να δημιουργήσει το δικό της ανανεωμένο χώρο, ο οποίος να προσφέρει ποιοτικό υλικό, να αφουγκράζεται την καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών και να προσαρμόζεται στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα.

"Η ψηφιακή μετάβαση πέτυχε για κάποιους, για τους περισσότερους όμως παραμένει ένα έργο υπό κατασκευή", τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της EBU, σημειώνοντας την ανάγκη για συνέργειες, κοινή στάση και ενότητα μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης, ώστε να υπάρξει ανταλλαγή εμπειριών και προκλήσεων που θα πρέπει να επιλυθούν από κοινού μέσα από την πανευρωπαϊκή δημοσιογραφική πλατφόρμα.

"Χρειάζεται μεγαλύτερη συνεργασία με τα κράτη-μέλη, τι έχουν να αντιμετωπίσουν, με παράλληλη αξιοποίηση της πολυπολιτισμικότητας, ώστε να προχωρήσουμε μπροστά μαζί σε ένα ανανεωμένο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο δημόσιας προσφοράς", κατέληξε ο Νόελ Κάραν.

EBU ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΡΛΑΝΔΙΑ.jpg

Πολλές συζητήσεις και ενδιαφέρον κατά την 1η μέρα του Συνεδρίου προκάλεσε η συνέντευξη της πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Λιζ Τρας, η οποία είχε εξαναγκαστεί σε παραίτηση προ δύο ετών, λόγω των δραματικών επιπτώσεων της οικονομικής της πολιτικής. Αποτελεί την πιο βραχύβια ηγέτιδα της χώρας.

Η κυρία Τρας μίλησε για το άκρως επίκαιρο ζήτημα της συχνά ταραγμένης σχέσης μεταξύ δημοσιογράφων και πολιτικών, με αφορμή και τις προσωπικές επιθέσεις που είχε δεχθεί για τις τοποθετήσεις της, καθώς και τη σκληρή γραμμή που ακολούθησαν τα μέσα ενημέρωσης για το χειρισμό της οικονομίας και την γεγονότα που οδήγησαν στην παραίτηση της.

"Οι πολιτικοί αποτελούν συνήθως τo αλεξικέραυνο των γεγονότων γιατί συγκεντρώνουν την εξουσίας και εγγύτερα στη λογοδοσία", τόνισε η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, ενώ ερωτηθείς για το πολιτικό χαριτολόγημα ότι η σχέση δημοσιογράφων-πολιτικών προσομοιάζει το "σκύλο και τον πυλώνα της ηλεκτρικής", ανέφερε ότι έχει υποφέρει από την ειδησειογραφική κάλυψη, αλλά προτιμά να ζει σε μια χώρα ανοικτή στην ελεύθερη έκφραση με έντονες συζητήσεις.

Η Λιζ Τρας προειδοποίησε ότι η δυτική Ευρώπη αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη επιβράδυνση οικονομικής ανάπτυξης τα τελευταία 20 χρόνια, με αυξανόμενο κόστος ζωής και "παγωμένου" μισθούς, τονίζοντας ότι πολλές φορές οι δημοσιογράφοι ασχολούνται με το ενδιαφέρον που υπάρχει για πολιτικές προσωπικότητες και τη συμπεριφορά τους, όπως ο Μπόρις Τζόνσον, παρά για τα ουσιαστικά ζητήματα.

"Δεν κατάλαβαν ποτέ την οικονομική μου πολιτική, επικεντρώθηκαν στο πρόσωπο όχι την ουσία, καθώς προσπάθησα να αλλάξω το κατεστημένο, αλλά η ελίτ δεν το ήθελε", σημείωσε η κυρία Τρας, σημειώνοντας τις κοινωνικές ανισότητες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στη Βρετανία.

Σε ότι αφορά το Μπρέξιτ, υπογράμμισε ότι οι προφητείες περί πολιτικού Αρμαγεδδώνα δεν επαληθεύτηκαν.

Δεν βλέπω αυτή τη στιγμή να παρουσιάζονται λύσεις για την οικονομική δυσχέρεια που ταλανίζει την Ευρώπη, κατέληξε η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Ακολούθησε συζήτηση για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στην εκτέλεση των καθηκόντων τους, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις αποκαλύψεων και σύγκρουσης πολλές φορές με το πολιτικό κατεστημένο και στο πλαίσιο του ρόλου που θα πρέπει να διαδραματίζει η δημόσια ραδιοτηλεόραση.

"Αυτή είναι η δουλειά μας", ανέφεραν φιλοξενούμενοι δημοσιογράφοι που αντιμετώπισαν απειλές κατά της ζωής τους σε Βρετανία και Τσεχία μετά την κάλυψη του Brexit και των Προεδρικών εκλογών. Υπογράμμισαν πως ότι και να συμβαίνει, αυτή ήταν η επιλογή μας και δεν θα πρέπει να είμαστε εσωστρεφείς.

"Πάντα φυσάει περισσότερο στην κορυφή του λόφου", κατέληξαν οι ομιλητές.

EBU ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΡΛΑΝΔΙΑ 2.jpg

Στο διήμερο News Exchange της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης, το ΡΙΚ και την Κύπρο εκπροσωπουν ο Διευθυντής Ειδήσεων Γιάννης Νικολάου και ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Τσιντάς, συντάκτης ρεπορτάζ διεθνούς πολιτικής και διπλωματικής ειδησεογραφίας και μέλος της εξειδικευμένης ομάδας αποστολής ειδήσεων EBU.

Ακολούθησαν συζητήσεις για την κάλυψη της κλιματικής κρίσης από τις δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις και τη σημασία αναβάθμισης ανάλογων ειδήσεων μέσα από μεγαλύτερη επιμόρφωση και συντονισμό, καθώς και την ‘Πρώτη Γραμμή των Ειδήσεων στην Ιρλανδία’, μια αναδρομή στην κάλυψη ιστορικών γεγονότων από την Ιρλανδική τηλεόραση, αλλά και τις σύγχρονες προκλήσεις, που αφορούν τη δημιουργία της ‘Νέας Ιρλανδίας’, με την οικονομική μετανάστευση και κοινωνικά θέματα στο επίκεντρο.

ΑΤ

συντάκτης: Κωνσταντίνος Τσιντάς

Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιουνίου 2023 - 14:56

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

22 Ιουλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 22/07/24
16:24
Το ενδεχόμενο έναρξης απευθείας πτήσεων προς τα κατεχόμενα θέτει η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph
14:56
Πυρκαγιά μεταξύ κοινοτήτων Πάχνας και Πραστειού
14:54
Χριστοδουλίδης: Συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια συζητούνται με την Πρόεδρο της Κομισιόν
14:21
Υπουργός Εξωτερικών: Η Κύπρος αναμένει και από την Ουγγαρία πλήρη στήριξη για την αρχή του μη κατευνασμού του επιτιθέμενου
13:59
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνησή καλύτερα να επικεντρωθεί στην ολοκλήρωση του έργου του τερματικού στο Βασιλικό
13:56
Νέο φορέα για την ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων των Βρετανών ανακοίνωσε ο Στάρμερ
13:22
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024
13:00
Η σφαγή στο Παλαίκυθρο, οι πληγές και η δύναμη - 21 Ιουλίου 2024
12:49
[ΒΙΝΤΕΟ] Πρόεδρος: Δεν χαρίζουμε σπιθαμή κατεχόμενης γης
11:51
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 22/07/24
11:45
Απεβίωσε γυναίκα 64 ετών από θερμοπληξία
11:17
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.