Κωνσταντίνος Κόμπος: Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σημαντικό ρόλο στην επίλυση Κυπριακού

Η επίλυση του Κυπριακού, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά μας και η ΕΕ έχει σημαντικό ρόλο να παίξει σε αυτό, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, μιλώντας την Πέμπτη το βράδυ σε δεξίωση της ιταλικής πρεσβείας, στη Λευκωσία, για τη Γιορτή της Δημοκρατίας στην Ιταλία (Εθνική Ημέρα,) που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Ιουνίου.

Και αυτός είναι ο λόγος που η νέα πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία είναι η μόνη πρωτοβουλία που βρίσκεται σε εξέλιξη, επικεντρώνεται στην ενεργή και καταλυτική εμπλοκή της ΕΕ, σημείωσε ο κ. Κόμπος.

Στην ομιλία του ο ΥΠΕΞ ευχαρίστησε την Ιταλία για τη συνεχή της στήριξη για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ανέφερε, επίσης, πως Κύπρος και Ιταλία συνδέονται μέσω της ιστορίας και του πολιτισμού τους, ενώ έχουν γεωγραφική εγγύτητα και κοινές αξίες.

Σημείωσε πως σήμερα οι δυο χώρες, που είναι δυο φίλοι εταίροι που γειτνιάζουν και μέλη της ΕΕ, έχουν επεκτείνει και εντείνει τον διάλογο και της συνεργασία τους σε ένα ευρύ φάσμα τομέων όπως η ενέργεια, το εμπόριο, η άμυνα και η ασφάλεια, ο τουρισμός, ο πολιτισμός και η εκπαίδευση.

Εκτός από αυτά, το επίπεδο των επαφών μεταξύ του κόσμου και η συνεργασία μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων βρίσκονται στην προμετωπίδα αυτής της σχέσης, ανέφερε.

Επιπρόσθετα και επειδή οι σχέσεις δεν είναι στατικές, είπε, οι πρόσφατες γεωπολιτικές προκλήσεις έχουν φέρει στην επιφάνεια την ανάγκη για επέκταση της συνεργασίας μας.

Σημείωσε πως στο πλαίσιο αυτό «πρέπει να συνεχίσουμε να ενώνουμε δυνάμεις για αποτελεσματική αντιμετώπιση περιφερειακών και παγκόσμιων θεμάτων, όπως η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή, η ενεργειακή διαφοροποίηση και η πράσινη μετάβαση».

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 02 Ιουνίου 2023 - 11:51

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

24 Ιουλίου
Πυρκαγιά στην περιοχή Λαπάτσας
14:35
Αντωνίου: Δεν μιλάμε για σχέδιο λύσης, αλλά για προγραμματισμό επόμενων βημάτων
14:33
Μέτρα πρόληψης για προστασία από τα κουνούπια στο Δήμο Λευκωσίας
14:25
Στο Παρίσι η Υπουργός Παιδείας
14:19
Η Σελίν Ντιόν επιστρέφει στη σκηνή
14:14
Μητσοτάκης: Τα 50 χρόνια από την επιστροφή της Δημοκρατίας να γίνουν αφετηρία για καλύτερη Ελλάδα
14:07
Κανονισμούς για ορθολογική διαχείριση αποβλήτων πλαστικών γεωργικής χρήσης ενέκρινε το Υπουργικό
13:55
Αυξάνονται οι φοιτητές από τρίτες χώρες με απόφαση Υπουργικού
13:50
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024
13:00
Υπουργικό Συμβούλιο: Θα ανεγερθούν 703 φοιτητικές κλίνες σε Λεμεσό και Πάφο
12:58
Ελλάδα: Μόνο με ψηφιακό εισιτήριο η είσοδος των φιλάθλων στα ποδοσφαιρικά γήπεδα
12:50
Η στεγαστική πολιτική, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση
11:50
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.