Η δημόσια τηλεόραση πιο αναγκαία από ποτέ το κοινό συμπέρασμα του συνεδρίου της EBU, στο Δουβλίνο

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση είναι πιο αναγκαία από ποτέ σε ένα σύγχρονο κόσμο με φρενήρεις ρυθμούς και πολλαπλές προκλήσεις όπως για παράδειγμα η ψηφιακή μετάβαση, κινδύνους, όπως η λανθασμένη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και η κυβερνοτρομοκρατία καθώς και ανάγκες, με επίκεντρο τη ριζική αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και περισσότερες συνέργειες μεταξύ των κρατών μελών, ήταν το ισχυρό, κοινό συμπέρασμα του διήμερου ετήσιου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης, EBU, στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, στις 19 και 20 Ιουνίου.

ΔΟΥΒΛΙΝΟ 4.jpg

Υπάρχουν όμως πολλά ακόμη που πρέπει να αλλάξουν. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση, ως φορέας πολύτιμης υπηρεσίας στο κοινό, θα πρέπει να απομακρυνθεί από το αυστηρά θεσμικό, εσωστρεφές μοντέλο και να ανοίξει πύλες σε πολυμερείς συνεργασίες που θα οδηγήσουν σε νέους ραδιοτηλεοπτικούς ορίζοντες, επιστρέφοντας στην κοινωνική πραγματικότητα των πολιτών και τη μοναδικότητα της ως πηγή σοβαρής ειδησειογραφίας με συνέπεια και αξιοπιστία.

ΔΟΥΒΛΙΝΟ 3.jpg

Aρχές και αξίες που σαφώς και δεν έχουν χαθεί, αλλά θα πρέπει να ανανεωθούν και προσαρμοστούν μέσα από ποιοτικό περιεχόμενο, μακριά από λαϊκισμούς και φτηνή επικέντρωση σε ατάκες και πολιτική επιφάνεια, υλικό το οποίο να στηρίζει και να προστατεύει τον κόσμο σε ένα περίπλοκο κοινωνικο-πολιτικό γιγνεσθαι.

Όπως ανέφερε στην καταληκτική ομιλία του συνεδρίου η Διευθύντρια Ειδήσεων της EBU Λιζ Κόρμπιν, αυτό θα γίνει μέσα από την πίστη στις δυνατότητες, ικανότητες, εμπειρία και γνωστική αξία των ανθρώπων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης σε όλη την Ευρώπη, γιατί ‘οι πολίτες σας χρειάζονται’, καθώς και το άνοιγμα της στον ιδιωτικό τομέα.ΔΟΥΒΛΙΝΟ 4.jpg

Οι ιδιώτες δεν είναι η σκοτεινή πλευρά του πεδίου, αλλά μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά και να κάνουμε τη διαφορά’, είπε χαρακτηριστικά η κυρία Κόρμπιν, δανειζόμενη την θρυλική φράση από τον Πόλεμο των Άστρων.

Το μήνυμα της είναι ότι το μέλλον θα πρέπει να βασιστεί σε κάτι ευρύτερο, όχι το εύκολο, εκφράζοντας την πίστη ότι όλοι έχουν τη δύναμη και το υπόβαθρο να συνεισφέρουν σε αυτό.

Μεγάλο μέρος της 2ης μέρας του συνεδρίου ήταν αφιερωμένο στις επιπτώσεις της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και πως αυτό έχει διαφοροποιήσει και τον τρόπο με τον οποίο οι δημοσιογράφοι καλούνται να ανταποκριθούν στην καθημερινότητα της σωστής είδησης, και τη σημασία, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, του δύσκολου έργου της πληροφορίας σε ανάλογες περιπτώσεις.

Η τέως διευθύντρια ειδήσεων της Ουκρανικής τηλεόρασης Αγγελίνα Καριάκινα μετέφερε τη φρικτή αλήθεια του πολέμου και πως έχει συντρίψει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, με 10 χιλιάδες δημοσιογράφους να καλύπτουν ένα πόλεμο που ακόμη συνεχίζεται, χωρίς ορατό τέλος, αντιμετωπίζοντας πολλαπλούς κινδύνους στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Έμπειροι ανταποκριτές όπως ο Nτέιβιντ Ροζενμπεργκ του BBC στη Μόσχα, έδωσαν το στίγμα των δεδομένων και στη Ρωσική πλευρά, καθώς και την απρόβλεπτη φύση των εξελίξεων μέσα στους επόμενους μήνες.

Το Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συνολικής αντίληψης ότι οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να βγουν μπροστά και να φροντίσουν, ιδιαίτερα στην περίπτωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, για την μετάδοση ενός προϊόντος που συμβάλλει στη

βελτίωση των ανθρώπων και πρόσβαση τους στην αλήθεια. Χωρίς οι ίδιοι να αποτελούν μέρος της ιστορίας.

Το ΡΙΚ αντιπροσώπευσαν στο Δουβλίνο ο διευθυντής ειδήσεων Γιάννης Νικολάου και ο δημοσιογράφος διεθνούς ρεπορτάζ και μέλος της τριμελούς ομάδας της EBU Kωνσταντίνος Τσιντάς.

Επόμενο μεγάλο γεγονός το συνέδριο των Διευθυντών Ειδήσεων της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης, τον ερχόμενο Νοέμβριο, στην Τιφλίδα της Γεωργίας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΔΟΥΒΛΙΝΟ Κωνσταντίνος Τσιντάς

Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιουνίου 2023 - 08:07

Τελευταιες Ειδησεις

21 Σεπτεμβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024
22:00
«Ναι» σε νέο ντιμπέιτ για τον Οκτώβρη, απάντησε η Κάμαλα Χάρις -«Όχι» από Τραμπ
21:25
Το Κυπριακό στη βαλίτσα Μητσοτάκη για Νέα Υόρκη -Συνάντηση και με Ερντογάν
21:16
Το Ισραήλ πλήττει εκατοντάδες θέσεις της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο
20:40
Ρωσία: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης -Βομβαρδισμός αποθήκης πυρομαχικών
20:12
Αδιάλλακτος Τατάρ και στις ΗΠΑ -Θα εξηγήσει, λέει, την άρνησή του σε τριμερή
20:06
Τον Οκτώβρη αρχίζει ο στρατηγικός διάλογος Κύπρου -ΗΠΑ, δηλώνει ο Κόμπος
19:00
Νέα κίτρινη προειδοποίηση για αύριο -Καταιγίδες, χαλάζι, ανέμοι...
18:24
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 21/09/24
17:48
Αναγνώριση του ψευδοκράτους θα ζητήσει ο Ταγίπ Ερντογάν στον ΟΗΕ
16:11
Επικίνδυνες οι τοποθετήσεις για το Κράτος Δικαίου, αναφέρει ο Δικηγορικός Σύλλογος
15:17
Τριμερής συνάντηση κορυφής Κύπρου - Ελλάδας - Γαλλίας, στη Νέα Υόρκη
14:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.