Η απόφαση των θεσμών της ΕΕ να συμπεριλάβουν αναφορά στο Κυπριακό στα Συμπεράσματα του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι μια θετική εξέλιξη που στέλνει μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε δηλώσεις του στο περιθώριο εκδήλωσης της Πρώτης Κυρίας, στο Προεδρικό Μέγαρο, με την ευκαιρία της Ημέρας του Παιδιού, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ερωτηθείς για το προσχέδιο Συμπερασμάτων του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είπε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι το πρώτο από τα τρία ορόσημα που έχουν έμμεσα καθοριστεί στην προσπάθεια μας για επανέναρξη των συνομιλιών. Είναι, επίσης, η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία και ακολούθως, εκεί που κορυφώνονται όλα, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Να εκφράσω την ικανοποίηση μου για το γεγονός ότι υπάρχει στο προσχέδιο αναφορά για το Κυπριακό, γιατί το Κυπριακό δεν είναι στα θέματα συζήτησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ακριβώς λόγω της δικής μας πρωτοβουλίας, της κινητικότητας που μέσα από τις δικές μας προσπάθειες επιχειρούμε να δημιουργηθεί, οι εταίροι μας έχουν συμπεριλάβει στο προσχέδιο συγκεκριμένη αναφορά για το Κυπριακό η οποία κάθε φορά ενισχύεται.
Αντιλαμβάνεστε ότι η Σύνοδος είναι την Πέμπτη και την Παρασκευή, άρα, συνεχίζονται οι διεργασίες. Υπάρχουν επαφές σε τεχνοκρατικό επίπεδο, θα έχω και εγώ στο δικό μου επίπεδο με ηγέτες άλλων κρατών πριν τη Σύνοδο, έτσι ώστε να βγει ένα θετικό μήνυμα για την ετοιμότητα της ΕΕ.
Στόχος μας είναι το σπάσιμο του αδιεξόδου και η επανέναρξη των συνομιλιών. Και αυτό που γίνεται στην ΕΕ, η ανταπόκριση που βλέπουμε από τους εταίρους μας, η απόφαση και των θεσμών για να συμπεριλάβουν αναφορά στο Κυπριακό θεωρώ ότι είναι μια θετική εξέλιξη που στέλνει μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις.
Από κει και πέρα η Σύνοδος του ΝΑΤΟ είναι η πρώτη Σύνοδος που θα παραστεί ο Τούρκος Πρόεδρος μετά την επανεκλογή του και μέσα στο πλαίσιο της εκεί παρουσίας του θα υπάρξουν αρκετές συναντήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες, με ηγέτες κρατών μελών της ΕΕ οι οποίοι στις συζητήσεις αυτές θα αναφερθούν και στο Κυπριακό, στην ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών, στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ σε συνάρτηση και με την επιθυμία που έχει εκφράσει ο Τούρκος Πρόεδρος για πρόοδο στις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Άρα, με την Σύνοδο του Ευρωπαϊκό Συμβουλίου την ερχόμενη βδομάδα ξεκινά, πλέον, επίσημα να αποτυπώνονται τα αποτελέσματα της δικής μας πρωτοβουλίας που ελπίζουμε να κορυφωθούν με την επανέναρξη των συνομιλιών».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι, είναι θετικό βήμα διότι πρώτη φορά περιλαμβάνεται αναφορά στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος είπε «δεν είναι η πρώτη φορά που περιλαμβάνεται στα Συμπεράσματα αναφορά στο Κυπριακό, αλλά δεν είναι θέμα συζήτησης. Και η αναφορά προκύπτει μέσα από τις δικές μας πρωτοβουλίες, η δική μας πρωτοβουλία αναγνωρίστηκε από τους εταίρους μας στην ΕΕ που είναι μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια. Θεωρώ ότι ξεκινά πλέον επίσημα η προσπάθεια μας να φέρνει αποτελέσματα. Ο στόχος και εκεί είναι που αποσκοπούμε, σε τίποτε άλλο, είναι πώς σπάζει το αδιέξοδο και επαναρχίζουν οι συνομιλίες».
Ερωτηθείς ο Πρόεδρος είπε ότι «σίγουρα πριν την κατάληξη των διαβουλεύσεων δεν θα ήταν σοφό εκ μέρους μου δημόσια να πω ότι με ικανοποιεί το προσχέδιο. Είμαστε στο τρίτο προσχέδιο αυτή τη στιγμή και μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σίγουρα θα υπάρξουν και άλλα προσχέδια και είμαστε σε διαβούλευση τόσο σε τεχνοκρατικό, σε διπλωματικό επίπεδο όσο και στο δικό μου επίπεδο, θα έχω αριθμό τηλεφωνικών επικοινωνιών με Ευρωπαίους ηγέτες».
Σε ερώτηση με ποιους Ευρωπαίους ηγέτες έχει ήδη μιλήσει, ο Πρόεδρος είπε «με αυτούς, οι οποίοι μπορούν μέσα από τις σχέσεις που διατηρούν και με την Τουρκία να μας βοηθήσουν τον στόχο επανέναρξης των συνομιλιών.
Για τις συζητήσεις που γίνονται σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες θέλω να πω ότι όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ βλέπουν την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών και όλα τα κράτη μέλη, δεν υπάρχει κάποιος που να είπε δεν πρέπει να επαναρχίσουν οι συνομιλίες ή ότι η ΕΕ δεν πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Όλοι βλέπουν αυτή την προστιθέμενη αξία της δικής μας πρότασης, της δικής μας πρωτοβουλίας και εκεί που επικεντρώνονται οι συζητήσεις είναι πώς μπορούμε καλύτερα να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα».
Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος, ο Πρόεδρος είπε «είμαι αισιόδοξος και θα πράξω ό,τι είναι δυνατόν για να φτάσουμε σε αυτό τον στόχο. Πλέον, ξεκινά να αποτυπώνεται σε επίσημα κείμενα αυτή η προσπάθεια μας για την ανάγκη σπασίματος του αδιεξόδου. Είναι το πρώτο ορόσημο. Έχουμε τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που θεωρώ είναι πάρα πολύ σημαντική και κορυφώνεται με τη Γενική Συνέλευση των ΗΕ. Μάλιστα θα υπάρξει και συνάντηση από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον ΓΓ των ΗΕ, ακριβώς, από τη μια για να μεταφερθούν και κατ΄ιδίαν τα δικά μας μηνύματα, οι προσπάθειες μας, αλλά και για να δούμε πώς μαζί σε συνεργασία πετυχαίνουμε αυτό τον στόχο».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε πως γίνονται ενέργειες για να ανοίξει το οδόφραγμα στη Μια Μηλιά, και ερωτηθείς αν γίνονται συζητήσεις επ αυτού, ο Πρόεδρος είπε ότι «όχι, δεν υπάρχει θέμα συζήτησης για άνοιγμα οδοφραγμάτων στη Μια Μηλιά. Δεν υπάρχει ενώπιον μας ένα τέτοιο αίτημα προς εξέταση».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι είναι συνεχιζόμενες οι μεταναστευτικές ροές και ερωτηθείς αν υπό το φως του συμβάντος στα ανοικτά της Πύλου, προβληματίζεται η Κυβέρνηση για τις κινήσεις της ώστε να αποφευχθεί τέτοιο συμβάν στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «φυσικά, και αυτό που έγινε πρόσφατα είναι μια τραγική εξέλιξη και στη δική μας περίπτωση πάντα, παρόλο που έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα με την παράτυπη μετανάστευση και όντως τις τελευταίες μέρες βλέπουμε αυξημένες ροές, πάντα κινούμαστε μέσα στο πλαίσιο να προστατεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους και από κει και πέρα πάντα στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας να ακολουθηθούν όλες οι σχετικές διαδικασίες.
Για την Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα από τα πιο μεγάλα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα, για αυτό την πρώτη μέρα μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες, είτε ενίσχυσης των ατόμων που εξετάζουν τις αιτήσεις είτε μέσα από ενοποίηση διαδικασιών είτε μέσα από την πρόταση μας για τη σύσταση του Υφυπουργείου Μετανάστευσης είτε προς την ΕΕ της οποίας χρειαζόμαστε τη βοήθεια για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, υπάρχουν κάποια πρώτα αποτελέσματα. Είμαστε ικανοποιημένοι; Όχι. Αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να είναι συνεχής, ειδικότερα τα επόμενα δύο με τρία χρόνια να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Υπουργός Εσωτερικών είχε πρόσφατα συνάντηση με τους Ευρωπαίους ομολόγους του για το Μεταναστευτικό και υπήρξαν κάποιες δεσμεύσεις και ερωτηθείς αν αυτές οι δεσμεύσεις μπορούν να γίνουν πράξεις, ο Πρόεδρος είπε «από μόνες τους όχι. Θεωρώ σημαντικό ένα πρώτο βήμα τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο επίπεδο των Υπουργών Εσωτερικών για το Σύμφωνο Μετανάστευσης. Είναι ένα πρώτο βήμα μετά από τόσα χρόνια διαπραγματεύσεων.
Δεν μπορώ να μη χαιρετίσω το γεγονός ότι κράτη μέλη της ΕΕ έχουν εθελούσια αποδεχθεί να αποστείλουν μετανάστες στις χώρες τους, είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά χωρίς τη συνεργασία με την ΕΕ δεν μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας».
Κληθείς να αναφερθεί στις εξελίξεις στη Ρωσία, ο Πρόεδρος είπε ότι «παρακολουθώ με πολλή προσοχή τις εξελίξεις στη Ρωσία, έχω ενημερωθεί και πιο συγκεκριμένα, πέραν όσων βλέπουν το φως της δημοσιότητας, και είμαι σίγουρος βλέποντας όλα αυτά, ότι θα είναι και ένα θέμα που θα απασχολήσει τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την προσεχή Πέμπτη».
Ερωτηθείς τι να αναμένουμε από τη νέα Κυβέρνησης της Ελλάδας σε σχέση με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αναμένουμε το αποτέλεσμα των εκλογών. Είμαι σίγουρος ότι ο νέος Έλληνας Πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί από μόνος του. Εγώ να ευχηθώ καλή ψήφο, να εκφράσω την ελπίδα να υπάρξει μια σταθερή Κυβέρνηση στην Ελλάδα, αυτό είναι το βασικό ζητούμενο, και να είστε βέβαιοι ότι η πρώτη επαφή μετά τις εκλογές θα είναι ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία».
Δ.Κ.
Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιουνίου 2023 - 13:15
Πηγή: ΓΤΠhttps://news.rik.cy/article/2023/6/24/ikanopoiese-gia-ten-anaphora-se-kupriako-sta-sumperasmata-tou-europaikou-sumbouliou-1632670/