Ιράν: Νέες ποινές για γυναίκες που δεν φορούν μαντίλα σε δημόσιους χώρους

Νομοσχέδιο στο Ιράν που θα προνοεί νέες ποινές για γυναίκες που δεν φορούν μαντίλα σε δημόσιους χώρους έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση εντός της ηγεσίας του Ιράν καθώς ολοένα και περισσότερες γυναίκες αγνοούν τον αυστηρό κώδικα ενδυμασίας της χώρας.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979 οι γυναίκες έπρεπε να καλύπτουν τα μαλλιά και το λαιμό τους δημοσίως, με τις παραβάτιδες να αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και δύο μηνών. 

Αλλά ολοένα και περισσότερες γυναίκες αψηφούν το νόμο και εμφανίζονται χωρίς μαντίλα στους δρόμους.

Η τάση αυτή επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που ξέσπασαν σε ολόκληρη την χώρα μετά το θάνατο τον περασμένο Σεπτέμβριο της 22χρονης Ιρανής Κούρδισσας Μαχσά Αμινί, η οποία είχε συλληφθεί με την καταγγελία ότι είχε παραβιάσει τη νομοθεσία.

Το κείμενο προνοεί αυξημένα πρόστιμα «για οποιοδήποτε άτομο αφαιρεί την μαντήλα του σε δημόσιους χώρους ή στο διαδίκτυο», αλλά αποσύρει την απειλή της ποινής φυλάκισης. 

«Αυτό το νομοσχέδιο υποβαθμίζει την αφαίρεση της χιτζάμπ από κακούργημα σε πταίσμα, παρόμοιο με μια τροχαία παράβαση αλλά με πιο ψηλά πρόστιμα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κοινωνιολόγος Αμπάς Αμπντί. 

Τις τελευταίες ημέρες, τουλάχιστον τρεις αξιωματούχοι έχουν απολυθεί ή συλληφθεί γιατί δεν απέτρεψαν γυναίκες χωρίς μαντίλα να εισέλθουν σε ιστορικά μνημεία. 

ΑΤ

πηγή: ΚΥΠΕ/AFP

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Ιουνίου 2023 - 12:12

Τελευταιες Ειδησεις

12 Ιουλίου
Μείωση οδικών παραβάσεων λόγω συστημάτων φωτοεπισήμανσης ανακοινώνει το Υπουργείο Μεταφορών
13:57
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024
13:19
Μη παραδοχή στις κατηγορίες απάντησε ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας
12:30
Στεφάνου: Ο Γκουτέρες μας θεωρεί εδώ και χρόνια συνυπεύθυνους για το αδιέξοδο
12:02
Συνάντηση Στάρμερ-Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ
12:00
Δεύτερο πρόσωπο αναζητεί η αστυνομία για την υπόθεση MetaMax
11:16
Αφαιρείται το συρματόπλεγμα στην πράσινη γραμμή
11:09
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 12/07/24
11:06
Σειρήνες θα ηχήσουν σε όλες τις πόλεις στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τις μαύρες επετείους
10:33
Πυροβολισμοί εναντίον διαφημιστικής εταιρείας στη Λεμεσό
10:29
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση Κυβέρνησης - ΔΗΣΥ
10:02
Αποσύρεται η τεχνητή προβλήτα των ΗΠΑ στη Γάζα
10:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.