Θ. Τσώκος: Εξαιρετικά σημαντική η διαφύλαξη και ψηφιοποίηση ιδιωτικών αρχείων προς όφελος της κοινωνίας

Ο Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ Θανάσης Τσώκος τόνισε ότι είναι πολλά τα ιδιωτικά Αρχεία που πρέπει να διασωθούν, αρχειοθετηθούν, καταγραφούν και ψηφιοποιηθούν και για αυτό τον λόγο, εξέπεμψε σήμα κινδύνου για τα αρχεία και συλλογές μεγάλης σημασίας για τον τόπο και τις μελλοντικές γενεές, που χάνονται. Τόνισε επίσης, ότι αποτελεί χρέος της πολιτείας να τα προστατεύσει ως κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας.

Μιλώντας σήμερα στο 2ο Επιστημονικό Συνέδριο Κρατικού Αρχείου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία με θέμα «Ο ρόλος των ιδιωτικών και δημόσιων αρχείων και η συμβολή του Αρχείου του ΡΙΚ στη διάσωση και αξιοποίηση τους» ο κύριος Τσώκος ανέφερε ότι εντός του 2023 άνθρωποι του Τύπου και της τηλεόρασης παραχώρησαν στο ΡΙΚ το δικό τους αρχείο για να διαφυλαχθεί και να διασωθεί ενώ ανακοίνωσε ότι η διακεκριμένη φωτογράφος Κάτια Χριστοδούλου θα παραχωρήσει στο Αρχείο ΡΙΚ, το φωτογραφικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την έκδοση του Λευκώματος «Δια Χειρός Αττίλα».

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΩΚΟΣ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ 3.jpg

Οι 56 φωτογραφίες τραβήχτηκαν σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, αυτή του 1996 – 1997. Αποτυπώνουν την πράσινη γραμμή από τον Πύργο Τηλλυρίας μέχρι τη Δερύνεια. Το πολύτιμο αυτό φωτογραφικό υλικό, πρόσθεσε ο κύριος Τσώκος, θα αναρτηθεί στον Ψηφιακό Ηρόδοτο τις επόμενες ημέρες για να γίνει προσβάσιμο στην κοινωνία και τους ερευνητές. Αποτελεί, σημείωσε, ένα σημαντικό κομμάτι της δουλειάς της Κάτιας αφού οι φωτογραφίες αυτές, αποτελούν την πρώτη της προσωπική φωτογραφική έκθεση που διοργανώθηκε το 1997.

Ο κύριος Τσώκος τόνισε ότι μέσα από μια νέα, πρωτοποριακή αντίληψη για το Αρχείο του αλλά και τις συνέργειες με Ιδιωτικά και Δημόσια Αρχεία, το ΡΙΚ πορεύεται στη νέα εποχή. Μοναδικός στόχος και σκοπός, κατέληξε, η διαφύλαξη των Αρχείων αυτών και η αξιοποίηση τους προς όφελος της κοινωνίας.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΩΚΟΣ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ.jpg

Σημείωσε επίσης ότι το 2023, υπήρξε σημαντική χρονιά για το αρχείο του ΡΙΚ. Και εξήγησε: «Η προσπάθεια αλλαγής της δημόσιας εικόνας του ιδρύματος και της κουλτούρας του είχε αποτέλεσμα. Μέσα από δράσεις όπως την οργάνωση εκδηλώσεων, ημερίδων, την επαναλειτουργία του Θεάτρου ΡΙΚ, την καθιέρωση των Βραβείων ΡΙΚ, την εκδοτική παρουσία, την προσπάθεια δημιουργίας συνεργειών με ιδρύματα και φορείς όπως το Telethon, τον Ραδιομαραθώνιο αλλά και την υπογραφή πρωτοκόλλων συνεργασίας με ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όπως το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, αυξήσαμε περισσότερο το σχεσιακό μας κεφάλαιο και τον δείκτη εμπιστοσύνης της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης την οποία επανατοποθέτησε η κοινωνία, στον πολιτιστικό και σχεσιακό χάρτη του τόπου. Σημείο αναφοράς για το Αρχείο ΡΙΚ, υπήρξε η προσφορά του προς τον Πανίκο Χρυσάνθου. Μετά από την καταστροφική πυρκαγιά στο σπίτι του στην Πελαθούσα το ΡΙΚ έθεσε στη διάθεση του, το Αρχείο του. Γεγονός που προβλημάτισε πολλούς κατόχους Αρχείων.»

ΑΤ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Ιουνίου 2023 - 16:00

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

20 Ιουνίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024
21:30
Λίβανος: Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές
20:53
Oικονομία, ψηφιακό μετασχηματισμό, διάλογο με ΗΠΑ, συζήτησαν Πρόεδρος - Σύνδεσμος Τραπεζών
20:22
Yπερψηφίστηκε η πρόταση νόμου για μείωση του εξωδίκου σε παραβιάσεις της δεύτερης άσπρης γραμμής σε διασταυρώσεις
19:45
Μαρκ Ρούτε: Θα είναι ο επόμενος ΓΓ του ΝΑΤΟ
18:18
Υπό κράτηση μέχρι την έναρξη της διαδικασίας εναντίον του το Σεπτέμβριο ο Αϊκούτ
17:46
Tηλεφωνική επικοινωνία Λιβάνιου Πρωθυπουργού με Πρόεδρο Χριστοδουλίδη
17:08
ΟΕΛΜΕΚ: Προειδοποιεί με απεργιακά μέτρα εάν δεν εγκατασταθούν αμέσως κλιματιστικά στα σχολεία
16:46
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 20/06/24
16:19
Τηλεφωνική επικοινωνία Υπουργού Εξωτερικών με τον Λιβάνιο ομόλογό του
15:49
Ισχυρή στήριξη προς την Κυπριακή Δημοκρατία εκφράζει η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τις αναφορές Νασράλα
14:55
[ΒΙΝΤΕΟ] Στο τελικό στάδιο νομοσχέδιο για λειτουργία Πανεπιστημιακών Κλινικών στην Κύπρο
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.