Διαβεβαιώσεις ότι οι βελτιωτικές κινήσεις που προωθεί το Υπουργείο Υγείας, για την αποσυμφόρηση των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ), θα φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, δίνει η Υπουργός Υγείας, Δρ Πόπη Κανάρη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξηγώντας ότι ειδικός εμπειρογνώμονας από το εξωτερικό, που κλήθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο, εισηγήθηκε επιπλέον βελτιώσεις, οι οποίες σύμφωνα με την ίδια θα δρομολογηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.
Η Δρ Πόπη Κανάρη αναλύει στο ΚΥΠΕ τους τρόπους με τους οποίους θα αποσυμφορηθούν τα ΤΑΕΠ, δίδοντας έμφαση στο θέμα των λιστών αναμονής και στους τρόπους επίλυσης των προκλήσεων.
Για το επίμαχο θέμα με τις λίστες αναμονής λέει πως το Υπουργείο της επικεντρώνεται στη βάση της ρίζας των προβλημάτων και «όχι σε προσωρινές λύσεις».
Εκτιμά ότι η εφαρμογή των όσων έχουν περιληφθεί στους οδικούς χάρτες, που παρέδωσαν το προηγούμενο διάστημα ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με στόχο την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων και καταχρήσεων, θα συμβάλει τα μέγιστα στην αναβάθμιση του ΓεΣΥ, στην προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών και στην αντιμετώπιση των στρεβλώσεων, που έχουν παρουσιαστεί στα τέσσερα χρόνια της λειτουργίας του συστήματος.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ, η κ. Κανάρη αναφέρει, επίσης, για πρώτη φορά τι περιλαμβάνει ο οδικός χάρτης, που παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο ΟΚΥπΥ.
Σε σχέση με την προθεσμία για την αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων, που εκπνέει τον Ιούνιο του 2024, η Υπουργός Υγείας εκτιμά πως ο ΟΚΥπΥ θα ζητήσει παράταση ενώ για τις ενέργειες του Υπουργείου της σχετικά με τις παρατυπίες στο σύστημα υγείας λέει πως όταν υποβάλλονται καταγγελίες τις αντιμετωπίζουν με τη δέουσα αυστηρότητα.
Εξάλλου, όπως ανακοινώνει, εντός της προσεχούς εβδομάδας θα υποβληθεί προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο το πολύαναμενόμενο νομοσχέδιο, που θα ρυθμίζει την Άδεια Λειτουργίας, τον Έλεγχο και την Εποπτεία των Ασθενοφόρων.
Αλλαγές στο τοπίο για ποιοτικότερες υπηρεσίες προς τους ασθενείς
--------------------
Σε σχέση με περιεχόμενο των οδικών χαρτών που παραδόθηκαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με στόχο την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων και καταχρήσεων, η Υπουργός Υγείας αναφέρει πως στον οδικό χάρτη του ΟΑΥ περιλαμβάνεται η επέκταση του ωραρίου των εφημερευόντων ιατρείων, η ένταξη πρόσθετων ομάδων επαγγελματιών υγείας εντός ΓεΣΥ, η εισαγωγή ποιοτικών κριτηρίων, η επικαιροποίηση πρωτοκόλλων και η ανάπτυξη νέων, η ένταξη νέων καινοτόμων φαρμάκων στον κατάλογο των φαρμακευτικών προϊόντων του ΓεΣΥ και ο εξορθολογισμός των αποζημιώσεων των παρόχων.
Εξάλλου, για πρώτη φορά αναφέρεται στον Οδικό χάρτη που παρέδωσε ο ΟΚΥπΥ, λέγοντας πως περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη συστηματική παρακολούθηση των έργων κτηριακής αναβάθμισης που εντάσσονται στο σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την άμεση υλοποίηση των αποφάσεων, που αφορούν στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρουν ΤΑΕΠ, την κάλυψη των εξωτερικών ιατρείων με πρόσθετες ειδικότητες, για να μειωθούν οι λίστες αναμονής και το θέμα της Διοικητικής Αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, όπως η περαιτέρω αξιοποίηση των υφιστάμενων υπηρεσιών.
Εκτιμά ότι η εφαρμογή όσων έχουν περιληφθεί στους οδικούς χάρτες «θα συμβάλει τα μέγιστα στην αναβάθμιση του ΓεΣΥ, στην προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών και στην αντιμετώπιση των στρεβλώσεων που έχουν παρουσιαστεί στα 4 χρόνια της λειτουργίας του».
Άμεση εξέταση των καταγγελιών για παρατυπίες
----------------
Κληθείσα να αναφέρει εάν γίνονται οποιεσδήποτε ενέργειες εκ μέρους του Υπουργείου της, ώστε να εξαλειφθούν οι ενδεχόμενες παρατυπίες στο σύστημα υγείας, για να υπάρχει πλήρης διαφάνεια, η Δρ Κανάρη εξήγησε πως όταν φθάσουν στο Υπουργείο -με επίσημο τρόπο- καταγγελίες, η εξέταση τους γίνεται άμεσα και αποτελεσματικά, για να σημειώσει ότι «όταν οι πολίτες, επίσημα και επώνυμα, χωρίς να φοβούνται, υποβάλουν καταγγελίες, τις αντιμετωπίζουμε με τη δέουσα αυστηρότητα».
Επισήμανε πως η διερεύνηση οποιωνδήποτε πληροφοριών, είτε υπό μορφή καταγγελίας, επώνυμης ή ανώνυμης, αποτελεί σημαντικό εργαλείο στα χέρια του Υπουργείου Υγείας, υπογραμμίζοντας ότι «όταν υπάρχουν στοιχεία μας δίδεται η δυνατότητα, είτε να προχωρήσουμε σε πλήρη διερεύνηση (το Υπουργείο Υγείας διαθέτει επιθεωρητές για διάφορα θέματα παροχής υπηρεσιών), είτε μετά από συνεννόηση με άλλους επηρεαζόμενους φορείς, όπως ο ΟΑΥ και το Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου, να λάβουμε τα απαραίτητα και ενδεικνυόμενα μέτρα ή να δοθούν αυτά τα στοιχεία στην αστυνομία για τις δικές της ενέργειες».
Αναφερόμενη, περαιτέρω, στο θέμα είπε ότι ο Επίτροπος Εποπτείας του ΓεΣΥ, ο οποίος λαμβάνει καταγγελίες από πολίτες, είναι συνεργάτης του Υπουργείου της σε αυτή την προσπάθεια, για την προάσπιση της ποιότητας στον τομέα της υγείας και την παροχή των βέλτιστών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.
Υπέρ παραπομπές δημιουργούν λίστες αναμονής
-------------------
Σε παρατήρηση ότι η Κύπρος έχει μια από τις μεγαλύτερες αναλογίες γιατρών σε σχέση με τον πληθυσμό της στην ΕΕ, αλλά παρ’ όλα αυτά υπάρχουν σχεδόν παντού λίστες αναμονής, η κ. Κανάρη είπε ότι οι λίστες αναμονής για παροχή υπηρεσιών από ειδικούς ιατρούς στα πλαίσια του ΓεΣΥ παρατηρούνται είτε στις περιπτώσεις ιατρικών ειδικοτήτων, που ο αριθμός των ιατρών είναι περιορισμένος (πχ αλλεργιολόγοι, ενδοκρινολόγοι), είτε στις περιπτώσεις που ο αριθμός με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα είναι επαρκής και οι λίστες αναμονής οφείλονται σε αυξημένες παραπομπές από τους Προσωπικούς Ιατρούς.
Σύμφωνα με την Υπουργό Υγείας «η αντιμετώπιση του θέματος των λιστών αναμονής βασίζεται σε μια πολυεπίπεδη προσέγγιση», επισημαίνοντας ότι «στο κομμάτι που αφορά στην συνεισφορά του ΟΚΥπΥ στην αντιμετώπιση του ζητήματος των λιστών αναμονής σε συγκεκριμένες ειδικότητες, θα πρέπει να προωθηθεί άμεσα η εξυπηρέτηση ασθενών μέσω των εξωτερικών ιατρείων, κάτι που θα δώσει ταυτόχρονα τη δυνατότητα στον Οργανισμό να αυξήσει τα έσοδα του».
Αναλύοντας τους τρόπους, με τους οποίους θα αντιμετωπιστούν οι λίστες αναμονής, η Υπουργός Υγείας είπε πως Ο ΟΑΥ έχει δημοσιοποιήσει τις ελλείψεις ιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων, στο πλαίσιο προσπάθειας κάλυψης της ανάγκης από τον ελλαδικό χώρο.
Όσον αφορά στις λίστες αναμονής, που παρατηρούνται στις υπόλοιπες ειδικότητες, η Δρ Κανάρη είπε ότι αυτές εκτιμάται πως οφείλονται σε υπέρ παραπομπές, όπως και στο γεγονός ότι οι ασθενείς δεν αξιοποιούν στο μέγιστο τις υπηρεσίες, που προσφέρουν οι προσωπικοί ιατροί.
«Η δυνατότητα παραπομπής σε ειδικούς ιατρούς χωρίς οποιαδήποτε κριτήρια και η απουσία κλινικών κατευθυντήριων οδηγιών αποτελούν τους κύριους λόγους των αυξημένων αναγκών, με ασθενείς που θα μπορούσαν να τύχουν περίθαλψης στο επίπεδο του Προσωπικού Ιατρού», ανέφερε.
Όπως συμπλήρωσε «η εκπαίδευση των Προσωπικών Ιατρών -με εστίαση σε συγκεκριμένες ασθένειες, όπου με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα αφορούν στις περισσότερες παραπομπές- και η ετοιμασία κλινικών κατευθυντήριων οδηγιών θα μπορέσουν να περιορίσουν τον αριθμό των παραπομπών και αντίστοιχα να μειώσουν τις λίστες αναμονής».
Σημείωσε ακόμα ότι για διασφάλιση της δυνατότητας κάλυψης των επειγόντων περιστατικών, ο ΟΑΥ στη βάση του Οδικού Χάρτη που έχει δοθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προωθεί μέχρι τέλος του 2023, την εισαγωγή προστατευόμενου ημερήσιου χρόνου για επείγοντα περιστατικά και αντίστοιχα ετοιμάζεται σχετική οδηγία για να δίνεται η δυνατότητα έκδοσης παραπεμπτικών ως επείγοντα.
Αντίστοιχες, πρόσθεσε, «είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζονται στην περίπτωση των ακτινοδιαγνωστικών κέντρων, με ίδιους λόγους και για τις οποίες προωθούνται αντίστοιχες λύσεις».
Επίσης, ανέφερε ότι οι πραγματικές ανάγκες της χώρας μας σε Ειδικούς Ιατρούς και ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις θα διαφανούν στα πλαίσια του έργου αξιολόγησης των δυνατοτήτων της χώρας μας και σχετικού προγραμματισμού (Capacity Planning), για να εξηγήσει ότι μέσω του έργου θα διαφανούν οι πραγματικές σημερινές ανάγκες, αλλά και στο μέλλον για σκοπούς προγραμματισμού.
Επιπροσθέτως, είπε η κ. Κανάρη, «το Υπουργείο Υγείας επικεντρώνεται στην επίλυση προκλήσεων που εντοπίζονται όσον αφορά στη σημερινή φάση που διανύει το ΓεΣΥ, στη βάση της ρίζας των προβλημάτων και όχι σε προσωρινές λύσεις».
Εντός ημερών στελέχωση των ΤΑΕΠ με γιατρούς
---------------
Ερωτηθείσα αν υπάρχει κάποια εξέλιξη σε σχέση με την αποσυμφόρηση των ΤΑΕΠ και αν αναμένεται ενίσχυση των ΤΑΕΠ με ιατρικό προσωπικό το επόμενο διάστημα, η Υπουργός Υγείας είπε πως έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζονται κάποια μέτρα, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, σημειώνοντας ότι εντός των ημερών αναμένεται να στελεχωθούν με γιατρούς τα ΤΑΕΠ, στα οποία υπάρχουν ελλείψεις.
Σε σχέση με τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί ήδη και τι να αναμένεται το επόμενο διάστημα, είπε πως το νοσηλευτικό προσωπικό έχει εκπαιδευτεί, ούτως ώστε να γίνεται σωστή διαλογή των περιστατικών.
Παράλληλα, ανέφερε ότι στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας έχει εφαρμοστεί η διαδικασία "fast track".
Επιπλέον, συμπλήρωσε πως το γραμματειακό προσωπικό είναι υπεύθυνο να συντονίζει, αλλά και να παραδίδει στους γιατρούς τις εργαστηριακές αναλύσεις και ακτινογραφικές εξετάσεις των ασθενών, ούτως ώστε να γίνεται ταχύτερα η γνωμάτευση.
Σύμφωνα με την Υπουργό Υγείας «έχουν δοθεί οδηγίες, προκειμένου τα αποτελέσματα των εξετάσεων των ασθενών στα ΤΑΕΠ, να αποστέλλονται σε διάστημα 40 λεπτών».
Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι έχουν ήδη αναπτυχθεί δεκαέξι πρωτόκολλα διαδικασιών για τα ΤΑΕΠ και προωθείται η εφαρμογή πρόσθετων πρωτοκόλλων.
Είπε, μάλιστα, πως δόθηκαν οδηγίες όπως τα εξιτήρια να δίνονται μέχρι τις 11 το πρωί, ούτως ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να εξυπηρετούνται περισσότεροι ασθενείς, συμπληρώνοντας πως «για καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών, που λαμβάνουν εξιτήριο στα νοσηλευτήρια, θα δημιουργηθούν ειδικοί χώροι, όπου ο κάθε ασθενής θα μπορεί να αναμένει τους δικούς του ανθρώπους.
Στο μεταξύ, η Δρ Κανάρη είπε ότι από την πλευρά του ο ΟΚΥπΥ έχει αναλάβει όπως γίνουν χωροταξικές αναβαθμίσεις σε όσα ΤΑΕΠ κρίνεται απαραίτητο, με σκοπό να αυξηθούν οι κλίνες, αλλά και να υπάρχει και χώρος για εφαρμογή του "fast track".
Επιπλέον, πρόσθεσε πως «ειδικός εμπειρογνώμονας από το εξωτερικό, ο οποίος κλήθηκε από το Υπουργείο Υγείας, επισκέφθηκε τα ΤΑΕΠ, και ενημερώθηκε για τις βελτιωτικές κινήσεις που προωθούμε και κατά πόσο αυτές θα φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μας εισηγήθηκε κάποιες άλλες βελτιώσεις οι οποίες θα δρομολογηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, αφού εξασφαλιστεί ο απαραίτητος εξοπλισμός».
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι με όλες αυτές τις διαδικασίες, που έχουν μπει σε πορεία υλοποίησης, τα αποτελέσματα «θα είναι θετικά».
Κάλυψη κενού στη διασφάλιση παροχής υπηρεσιών αποκατάστασης
----------------
Σε ό,τι αφορά στο νομοσχέδιο, που ρυθμίζει την ίδρυση, λειτουργία, έλεγχο και εποπτεία των Κέντρων Αποθεραπείας και Αποκατάστασης και το οποίο το Υπουργείο Υγείας επανέφερε πρόσφατα στη Βουλή, η αρμόδια Υπουργός είπε ότι σκοπός του νομοσχεδίου είναι η ρύθμιση της ίδρυσης, λειτουργίας και ελέγχου των Κέντρων Αποθεραπείας και Αποκατάστασης, τα οποία παρέχουν σε ασθενείς και άτομα με αναπηρία υπηρεσίες αποθεραπείας και αποκατάστασης, ώστε να τα καταστήσουν ικανά να μειώσουν τη διάρκεια νοσηλείας τους, να πετύχουν και να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους, για να επιστρέψουν στις διάφορες πτυχές της ζωής τους και να ενταχθούν ή/και να επανενταχθούν στην κοινωνία, με τις κατά το δυνατόν μεγαλύτερες σωματικές, πνευματικές, κοινωνικές και επαγγελματικές ικανότητες.
Αυτό, σύμφωνα με την Υπουργό Υγείας, «χρησιμοποιώντας σύγχρονα μέσα και μεθόδους αποθεραπείας και αποκατάστασης, σύμφωνα με τις εκάστοτε καθορισμένες κατευθυντήριες οδηγίες, πρωτόκολλα και τεκμηριωμένες πρακτικές».
Όπως εξήγησε, «το νομοσχέδιο έρχεται να καλύψει ένα κενό, που υπήρχε στη διασφάλιση παροχής υπηρεσιών αποθεραπείας και αποκατάστασης υψηλής ποιότητας και ρύθμισης της αδειοδότησής τους, εν όψει και της ένταξης των υπηρεσιών αυτών στο Γενικό Σύστημα Υγείας».
Εντός προσεχούς εβδομάδας εγκρίνεται από Υπουργικό το ν/σ για τα ασθενοφόρα
---------------------
Κληθείσα από το ΚΥΠΕ να αναφερθεί στα υπόλοιπα νομοσχέδια που εκκρεμούν και που αφορούν στον τομέα της Υγείας, καθώς και που βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι διαδικασίες τους και αν αναμένεται κάποια από αυτά να προωθηθούν άμεσα στη Βουλή για ψήφιση, η Δρ Κανάρη είπε πως έχουν ήδη κατατεθεί στη Βουλή ο Περί Αιμοδοσίας Τροποποιητικός Νόμος και ο περί ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης νόμος.
Είπε πως η συζήτηση, μάλιστα, του Νόμου περί Αιμοδοσίας έχει ήδη ολοκληρωθεί και αναμένεται να προωθηθεί στην Ολομέλεια προς ψήφιση.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι εντός της προσεχούς εβδομάδας θα υποβληθεί προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο «ένα άλλο πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, που θα ρυθμίζει την Άδεια Λειτουργίας, τον Έλεγχο και την Εποπτεία των Ασθενοφόρων».
Εντός Ιουλίου οι τελικές συναντήσεις για Πανεπιστημιακές Κλινικές
---------------
Σημείωσε, επίσης, ότι εντός Ιουλίου θα ξεκινήσει τις τελικές συναντήσεις με τις συντεχνίες, τους γιατρούς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να προχωρήσουν και με το θέμα του νομοσχεδίου για δημιουργία Πανεπιστημιακών Κλινικών.
Η αρμόδια Υπουργός ανέφερε, τέλος, ότι στις άμεσες προτεραιότητές της είναι η προώθηση νομοσχεδίων, που αφορούν στην παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας, στα Κλινικά Εργαστήρια, στα Ακτινοδιαγνωστικά Κέντρα και στο Εθνικό Κέντρο Κλινικής Τεκμηρίωσης.
Υιοθέτηση αυστηρών όρων σε περίπτωση παράτασης προθεσμίας για αυτονόμηση
-------------
Εξάλλου, σε ερώτηση του ΚΥΠΕ αν γίνονται σκέψεις από το Υπουργείο Υγείας, ώστε θα δοθεί παράταση στην προθεσμία για την αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων, αφού τον Ιούνιο του 2024 εκπνέει η προθεσμία, η κ. Κανάρη εξέφρασε την πεποίθηση πως «ο ΟΚΥπΥ θα ζητήσει παράταση», εξηγώντας ότι κατά τα δύο και πλέον χρόνια της πανδημίας τα δημόσια νοσηλευτήρια αναγκάστηκαν να θέσουν σε αδράνεια χειρουργικές και παθολογικές κλινικές, προκειμένου να ανταποκριθούν στις επείγουσες καταστάσεις που προέκυψαν, χάνοντας ευκαιρίες για άντληση πόρων.
Προσωπικά, ανέφερε, «έχοντας υπόψη τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, εξέφρασα την προθυμία να στηρίξω την παράταση της αυτονόμησης, όταν αυτή υποβληθεί από τον ΟΚΥπΥ».
Ωστόσο, σημείωσε πως θα πρέπει να υιοθετηθούν αυστηροί όροι, για σωστή παρακολούθηση της τήρησης των προϋποθέσεων που θα τεθούν, με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.
Δ.Κ.
Τελευταία Ενημέρωση: 09 Ιουλίου 2023 - 09:53
Πηγή: ΚΥΠΕhttps://news.rik.cy/article/2023/7/9/p-kanare-oi-beltiotikes-kineseis-pou-proothei-to-upourgeio-ugeias-gia-ten-aposumphorese-ton-taep-tha-pheroun-ta-epithumeta-apotelesmata/