Τη δυνατότητα πώλησης χαρτοφυλακίου ΜΕΔ ζητά ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης

Στο 43,69% ανέρχονται τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης, ύψους €274 εκ., σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού, Χριστόφορος Καπλάνης, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η οποία εξέταζε την τροποποίηση του νόμου του ΟΧΣ για να παρέχεται η δυνατότητα εξαγοράς και πώλησης χαρτοφυλακίου δανείων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Καπλάνης στην Επιτροπή, από σύνολο δανειακού χαρτοφυλακίου ύψους €627 εκ., τα €274 εκ. είναι ΜΕΔ. Σημείωσε ότι στο συνολικό ποσό δανείων δεν συμπεριλαμβάνονται δάνειο προς την Κυπριακή Δημοκρατία €251 εκ. και κρατικά ομόλογα €117 εκ., ούτε και τα δάνεια που δίνονται με κεφάλαια του Φορέα, καθώς είναι εκτός ισολογισμού.

Στα €274 εκ., περιλαμβάνονται τα αιτήματα του σχεδίου ΟΙΚΙΑ, ύψους €60 εκ., τα οποία εκκρεμούν προς αξιολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο. Πέρα από αυτά, ο Οργανισμός θα εκδηλώσει ενδιαφέρον και για το σχέδιο Ενοίκιο έναντι Δόσης, ενώ παράλληλα τρέχει το σχέδιο του Φορέα, για το οποίο, όπως είπε, δόθηκε παράταση, το ΕΣΤΙΑ, ενώ είχε προηγηθεί το εσωτερικό σχέδιο αναδιαρθρώσεων ΗΡΑΚΛΗΣ. Αναμένεται, επίσης, είπε, να εγκριθεί νέο εσωτερικό σχέδιο αναδιαρθρώσεων.

Ο κ. Καπλάνης, απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών, ανέφερε ότι για αθροιστικά 1,5-2 χρόνια, το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού δεν μπορούσε να συνεδριάσει λόγω ελλιπούς σύνθεσης. Αυτό καθυστέρησε την εξέταση αναδιαρθρώσεων, που δεν ενέπιπταν στα παραπάνω σχέδια.

Σύμφωνα με τον ΓΔ του ΟΧΣ, η πώληση προβληματικού χαρτοφυλακίου θα είναι η έσχατη λύση στην οποία θα καταφεύγει ο Οργανισμός για θεραπεία του προβλήματος, καθώς σέβεται τον κοινωνικό του ρόλο.

Σημείωσε, επίσης, ότι η πώληση χαρτοφυλακίου ΜΕΔ θα απελευθερώσει κεφάλαια που θα μπορούν να διοχετευτούν στη δανειοδότηση στέγης νέων ατόμων, αλλά και ανθρώπινους πόρους, καθώς σήμερα το ένα τέταρτο των υπαλλήλων του ΟΧΣ απασχολείται στη Μονάδα Διαχείρισης ΜΕΔ. Όταν μειωθεί το πρόβλημα, είπε, αυτοί θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην πρώτη γραμμή για λήψη και έγκριση νέων αιτήσεων δανείων, καθώς, όπως ανέφερε, λόγω της αύξησης των επιτοκίων στις άλλες τράπεζες, μεγάλος αριθμός δανειοληπτών θέλει να μεταφέρει το δάνειό του στον ΟΧΣ, που διατηρεί τα επιτόκιά του στο 2%. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι στο 8μηνο έχουν δοθεί ήδη περισσότερες εγκρίσεις από ότι όλη την περασμένη χρονιά, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι υπάρχει μεγάλη περίοδος αναμονής.

Τόνισε, επίσης, ότι πρέπει να δοθεί το μήνυμα προς το κοινό ότι «δεν είναι χαρισμένα» τα δάνεια στον Οργανισμό, αναφέροντας ενδεικτικά ότι υπάρχουν δανειολήπτες που δεν πλήρωσαν ποτέ δόση ή που έχουν καθυστερήσεις είκοσι χρόνων. Σημείωσε, ότι, με την τροποποίηση του νόμου του ΟΧΣ για να δοθεί η δυνατότητα πώλησης ΜΕΔ, «να μεταφερθεί το μήνυμα ότι δεν υπάρχει απυρόβλητο», και να μην τυγχάνει εκμετάλλευσης ο ΟΧΣ, το κράτος και ο φορολογούμενος, «γιατί θεωρούν ότι δεν θα κάνει τίποτε ο ΟΧΣ».

Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι, εξαιτίας της διττής φύσης του ΟΧΣ –διέπεται από το εποπτικό πλαίσιο της ΚΤ, αλλά και από το Υπουργείο Οικονομικών ως δημόσιος οργανισμός, τυχόν πωλήσεις χαρτοφυλακίου πρέπει να γίνουν με τη διαδικασία διαγωνισμού και αναγκαστικά θα πάρουν χρόνο. Ενδεικτικά, είπε ότι ακόμα και σήμερα να εγκρινόταν το νομοσχέδιο, «δεν θα μπορεί η διεκπεραίωση να γίνει πριν τον 1,5 χρόνο». Στο μεσοδιάστημα, επανέλαβε, «θα εξαντλήσουμε το ΟΙΚΙΑ, το ΕΣΤΙΑ, τον ΦΟΡΕΑ, το ενοίκιο έναντι δόσης και τις δικές μας προσπάθειες». Σημείωσε ότι "θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε την προσπάθεια είσπραξης από μόνοι μας", καθώς "τα δικά μας κεφάλαια σώζονται".

Απαντώντας σε ερώτηση, σημείωσε, επίσης, ότι την 1η Σεπτεμβρίου ο ΟΧΣ συναντήθηκε με τον Υπουργό Οικονομικών, Μάκη Κεραυνό, και ανέφερε ότι ο Υπουργός «ήταν ενθαρρυντικός να κάνουμε ό,τι πρέπει για να διασώσουμε τον ΟΧΣ και την κεφαλαιακή του βάση».

Από την άλλη, όσον αφορά την πιθανή αγορά δανείων από τον ΟΧΣ, ο κ. Καπλάνης διευκρίνισε ότι αυτή θα αφορά εξυπηρετούμενα δάνεια που συνάδουν με τους σκοπούς δανείων του ΟΧΣ: στεγαστικά, για ανακαίνιση, φοιτητικά, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Δεν αφορά επιχειρηματικά δάνεια, είπε, καθώς ο ΟΧΣ δεν έχει πρόθεση να μπει σε άλλους κλάδους της αγοράς.

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, Ανθή Χατζηχαραλάμπους, στον νόμο που διέπει τη λειτουργία του ΟΧΣ δεν απαγορεύεται, αλλά ούτε αναφέρεται ρητά ότι επιτρέπεται η αγορά και πώληση δανείων, συνεπώς κρίνεται σκόπιμη η τροποποίηση του νόμου για να υπάρχει η σχετική πρόνοια. Διευκρίνισε ότι τα δάνεια που προτίθεται να πουλήσει ο ΟΧΣ δεν θα είναι δάνεια που έχουν παραχωρηθεί με κρατικά κεφάλαια, αλλά όσα δόθηκαν με κεφάλαια του Οργανισμού, αφού εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη της Κεντρικής Τράπεζας.

Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, ανέφερε σε δηλώσεις της εκτός της επιτροπής, ότι κανένας δεν μπορεί να επιβιώσει με τέτοιου είδους προβληματικά δάνεια. Σημείωσε ότι στην επιτροπή εκφράστηκε η επιθυμία ώστε να δοθούν τα εργαλεία στον ΟΧΣ, ώστε να είναι ανταγωνιστικός και βιώσιμος για να μπορεί να υποστηρίξει τα όνειρα και τις επιδιώξεις της νέας γενιάς και των νέων ζευγαριών, με πολύ ανταγωνιστικά επιτόκια. Η κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί και την επόμενη βδομάδα, ώστε το νομοσχέδιο να οδηγηθεί στην Ολομέλεια το συντομότερο.

Εντός της επιτροπής, η κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι η πώληση πιστωτικών διευκολύνσεων τα τελευταία χρόνια, «όσο δικαιολογημένη και να ήταν, έγινε με έναν επιθετικό τρόπο». Διερωτήθηκε κατά πόσο στον ΟΧΣ υπάρχει σχεδιασμός έτσι ώστε η άσκηση αυτού του εργαλείου να μη γίνεται «με μια ψυχρή απρόσωπη διαδικασία, αλλά πράγματι να εξαντλούνται, καλή τη πίστη, όλες οι δυνατότητες συνδιαλλαγής για τον δανειολήπτη», και να είναι πράγματι η τελευταία επιλογή η πώληση του δανείου, και όχι η εύκολη επιλογή.

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, εντός της επιτροπής, διευκρίνισε ότι υπάρχει η σχετική νομοθεσία για την αγοραπωλησία πιστωτικών διευκολύνσεων, ωστόσο θεωρείται ότι χρειάζεται ειδική τροποποίηση στον νόμο του ΟΧΣ. Σημείωσε, ότι είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο ΟΧΣ χρηματοδοτείται από τις καταθέσεις των πελατών και επομένως αυτές πρέπει να είναι απόλυτα ασφαλείς. Είναι, επομένως, ζωτικής σημασίας, είπε, να μπορέσει ο ΟΧΣ να απαλλαγεί από τα ΜΕΔ, με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του, αναδιαρθρώσεις, ρυθμίσεις αλλά και πωλήσεις, όπως όλα τα άλλα ιδρύματα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι ενώ ο ΟΧΣ παραδέχεται ότι δεν ανταποκρίθηκε σε όλα όσα θα έπρεπε για να προχωρήσουν τα διάφορα σχέδια για να στηριχτούν οι δανειολήπτες, ενώ το σχέδιο ενοίκιο έναντι δόσης είναι σε εξέλιξη κι ενώ παραδέχεται ότι δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθεί ως όφειλε, λόγω δικών του αδυναμιών, σε αιτήματα για βιώσιμες αναδιαρθρώσεις, ζητά μέσα από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να προχωρεί σε πώληση ή και αγορά δανείων.

«Η πώληση δανείων σε εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και σε εταιρείες διαχείρισης δανείων δεν πρέπει να προκριθεί ως η εύκολη επιλογή για την επίλυση των ΜΕΔ», ανέφερε, σημειώνοντας ότι «άλλα είναι που πρέπει να γίνουν» για να υποστηριχτούν και ο ΟΧΣ και η αποστολή του αλλά και όλοι εκείνοι οι δανειολήπτες που πρέπει να στηριχτούν.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, ανέφερε ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος, με τον οποίο ο ΟΧΣ να μην απωλέσει έσοδα, καθώς είναι έσοδα του φορολογούμενου, αλλά να βρεθεί και τρόπος να επανακτηθούν τα δάνεια και αν μπορούν να γίνουν αναδιαρθρώσεις, ώστε να ευνοηθεί και ο δανειολήπτης και ο ΟΧΣ να συνεχίσει το κοινωνικό του έργο.

Επιπλέον, ανέφερε ότι σε ερώτημά του, επιβεβαιώθηκε από τον ΟΧΣ ότι τα προβληματικά δάνεια προέκυψαν από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, επομένως «καταρρίπτεται το επιχείρημα» ότι όλοι αυτοί είναι κακοπληρωτές. Σημειώνοντας τον κοινωνικό ρόλο που πρέπει να επιτελέσει ο Οργανισμός, ο κ. Μυριάνθους ανέφερε ότι πρέπει να μπουν δικλείδες ασφαλείας «για να μην οδηγήσουμε τον ΟΧΣ να είναι ακόμα μία τράπεζα» που θα κάνει εκποιήσεις με τον ίδιο τρόπο.

Ο Αλέκος Τρυφωνίδης, Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι πάγια θέση είναι η στήριξη του ΟΧΣ και η στήριξή του για να μπορεί να επιτελεί τον κοινωνικό του ρόλο. Σημείωσε ότι με το νομοσχέδιο αυτό, αναμένεται να βελτιωθεί η κερδοφορία του ΟΧΣ, να απελευθερωθούν κεφάλαια που θα του δώσουν τη δυνατότητα να παραχωρήσει νέα δάνεια σε νεαρά ζευγάρια και φοιτητές.

Επιπλέον, επανέλαβε τη θέση της ΔΗΠΑ για επιτακτική ανάγκη άμεσης αναβάθμισης του ΟΧΣ σε πολλά επίπεδα, όπως την τεχνολογική αναβάθμιση και τη στελέχωσή του με μόνιμο προσωπικό. Σημείωσε ότι ο ΟΧΣ θα κληθεί να συμβάλει αποφασιστικά και δημιουργικά, γιατί θα αποτελεί έναν από τους πυλώνες του ενιαίου στεγαστικού φορέα που είναι στο πρόγραμμα διακυβέρνησης της κυβέρνησης.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Σταύρος Παπαδούρης σημείωσε ότι, λόγω του ότι το ΔΣ του ΟΧΣ δεν μπορούσε να συνεδριάσει, αιτήματα αναδιαρθρώσεων έμειναν αναπάντητα, με το κόστος της καθυστέρησης να το επωμίζεται ο δανειολήπτης. Ο κ. Παπαδούρης αναφέρθηκε και σε μερίδα δανειοληπτών, τους οποίους χαρακτήρισε στρατηγικούς κακοπληρωτές, που έχουν τη «νοοτροπία» ότι τα δάνεια του ΟΧΣ δεν πρέπει να αποπληρωθούν. «Αυτές είναι οι υποθέσεις που δεν θέλουμε να βοηθήσουμε ή να καλύψουμε», είπε.

Αναφορικά με τις πωλήσεις δανείων, ο κ. Παπαδούρης σημείωσε ότι ο ΟΧΣ χειρίζεται κρατικά κεφάλαια και αν οι πωλήσεις θα αγγίζουν το 35-40%, όπως έγινε με τις εμπορικές τράπεζες, «καλό θα ήταν ο ΟΧΣ να κάνει και δεύτερες σκέψεις, ώστε να μπορούν να προσφέρουν στον δανειολήπτη μακρόχρονη αποπληρωμή μέσω δόσεων, για να εισπράξουν το 70-90% των δανείων». Τέλος, σημείωσε τη «χαμένη ευκαιρία» του ΟΧΣ να διεκπεραιώσει μεταφορές δανείων, εξαιτίας των χαμηλών του επιτοκίων.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 11 Σεπτεμβρίου 2023 - 15:26

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

22 Απριλίου
Αμιγώς νομικό και όχι πολιτικό το ζήτημα του Γενικού Ελεγκτή
09:00
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 22 Απριλίου 2024
06:38
Η Ρωσία κατέλαβε το στρατηγικής σημασίας χωριό Μποκνταβίνκα
06:33
Συνάντηση αντιπροσωπειών Ελλάδας Τουρκίας στη Αθήνα
06:07
Τμήμα Μετεωρολογίας -1ο Δελτίο Καιρού 22/4/24
06:05
Η Χεζμπολάχ κατέρριψε ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος
06:02
Ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από ιρακινή πόλη προς αμερικανική στρατιωτική βάση
05:58
Ουκρανία και Μέση Ανατολή στο επίκεντρο συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών
05:51
21 Απριλίου
Ανησυχία εκφράζει η πλατφόρμα Τik Tok μετά το τελεσίγραφο της αμερικανικής βουλής
21:42
Η Δανή πρωθυπουργός δημοσιοποίησε προσβλητικά και απειλητικά μηνύματα στα social media της
21:34
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι καλωσόρισε την έγκριση βοήθειας προς την Ουκρανία απο τη Βουλή των ΗΠΑ
20:37
Ισραήλ: Η αδελφή του Χανίγια διώκεται για υποκίνηση τρομοκρατίας
20:15
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.