Το θέατρο σκιών μιας άλλης εποχής και η πορεία του στο χρόνο - 10 Σεπτεμβρίου 2023

Το θέατρο σκιών μιας άλλης εποχής με τους χαρακτήρες και τα τερτίπια τους συνεχίζουν να ψυχαγωγούν μέχρι και σήμερα μικρούς και μεγάλους.

Με βάση ιστορικά στοιχεία αλλά και μαρτυρίες που έμειναν καταγεγραμμένες και σώζονται στα αρχεία βιβλιοθηκών και σε τόμους εφημερίδων ο καραγκιόζης έγινε γνωστός στην Κύπρο από Έλληνες Καρακογκιοζοπαίκτες αλλά και από Κύπριους που γνώρισαν την τέχνη του στην Ελλάδα ή από Ελλαδίτες καραγκιοζοπαίκτες που έφταναν στην Κύπρο.

Στις πολύχρωμες καρικατούρες του Καραγκιόζη και του Χατζαβάτη προστέθηκαν και άλλοι χαρακτήρες με διαφορετικά χαρίσματα.

Ο Πάφιος δημιούργησεν τον Κυπραίο και άλλοι ακολούθησαν με δικές τους πρωτοτυπίες. Από τους οθωμανούς πέρασε στους Έλληνες οι οποιοι εμβολίασαν τον χαρακτήρα με νέα στοιχεία και τον προσάρμοσαν στις πραγματικότητες της εποχής τους,στα ελληνικά και κυπριακά δεδομένα.

Οι Κύπριοι καραγκιοζοπαίκτες οι πιο πολλοί ήσαν αυτοδίδακτοι. Δούλευαν, πειραματίζονταν και έπλαθαν ιστορίες του Καραγκιόζη αποτυπώνοντας σε αυτές τα ήθη τα έθιμα, τραγουδώντας τα πάθη του λαουτζίκου με την εξουσια. Οι καραγκιοζοπάικτες Πάφιος, Παής, Θυμής Θεμιστοκλέους και αρκετοι άλλοι άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στο θέατρο σκιών. Μεταλαμπάδευσαν την τέχνη στις επόμενες γενιές...

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 13 Σεπτεμβρίου 2023 - 17:29

Πηγή: Τηλεόραση ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

20 Μαΐου
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 20 Μαΐου 2024
22:00
Μοτοσικλετιστής από την Ινδία έχασε τη ζωή του σε δυστύχημα στην επαρχία Λάρνακας
21:48
Στις 28 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στο Ιράν
21:33
Ζήτημα εθνικής ασφάλειας η προστασία της πατρίδας από τη λαίλαπα των πυρκαγιών
21:20
Τμήμα Φορολογίας: Άρχισε η υποβολή της Δήλωσης Εισοδήματος, μέσω του TaxisNet
21:16
Δίωρη συνάντηση Προέδρου Χριστοδουλίδη με Κινέζο Πρέσβη για το αέριο στο Βασιλικό
20:06
Γυμνάσια με πυρηνικά θα γίνουν βάσει χρονοδιαγράμματος, διαμηνύει το Κρεμλίνο
18:37
Δικαίωμα νέας έφεσης κατά της έκδοσης στις ΗΠΑ κέρδισε ο Τζούλιαν Ασάνζ
18:31
Σύλληψη δύο υπόπτων για υπόθεση εντοπισμού οπλισμού σε τάφο στην Ορόκλινη
18:27
Υπουργός Παιδείας: Επικαιροποιημένο πρωτόκολλο για διαχείριση κρίσεων στα σχολεία
17:43
Πενθήμερο εθνικό πένθος στο Ιράν - Άρχισε η διάδοχη κατάσταση στη χώρα...
17:12
Στρατηγικής σημασίας η σχέση Ελλάδας -Αιγύπτου, τονίζει ο Γεραπετρίτης
17:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.