Το θέατρο σκιών μιας άλλης εποχής και η πορεία του στο χρόνο - 10 Σεπτεμβρίου 2023

Το θέατρο σκιών μιας άλλης εποχής με τους χαρακτήρες και τα τερτίπια τους συνεχίζουν να ψυχαγωγούν μέχρι και σήμερα μικρούς και μεγάλους.

Με βάση ιστορικά στοιχεία αλλά και μαρτυρίες που έμειναν καταγεγραμμένες και σώζονται στα αρχεία βιβλιοθηκών και σε τόμους εφημερίδων ο καραγκιόζης έγινε γνωστός στην Κύπρο από Έλληνες Καρακογκιοζοπαίκτες αλλά και από Κύπριους που γνώρισαν την τέχνη του στην Ελλάδα ή από Ελλαδίτες καραγκιοζοπαίκτες που έφταναν στην Κύπρο.

Στις πολύχρωμες καρικατούρες του Καραγκιόζη και του Χατζαβάτη προστέθηκαν και άλλοι χαρακτήρες με διαφορετικά χαρίσματα.

Ο Πάφιος δημιούργησεν τον Κυπραίο και άλλοι ακολούθησαν με δικές τους πρωτοτυπίες. Από τους οθωμανούς πέρασε στους Έλληνες οι οποιοι εμβολίασαν τον χαρακτήρα με νέα στοιχεία και τον προσάρμοσαν στις πραγματικότητες της εποχής τους,στα ελληνικά και κυπριακά δεδομένα.

Οι Κύπριοι καραγκιοζοπαίκτες οι πιο πολλοί ήσαν αυτοδίδακτοι. Δούλευαν, πειραματίζονταν και έπλαθαν ιστορίες του Καραγκιόζη αποτυπώνοντας σε αυτές τα ήθη τα έθιμα, τραγουδώντας τα πάθη του λαουτζίκου με την εξουσια. Οι καραγκιοζοπάικτες Πάφιος, Παής, Θυμής Θεμιστοκλέους και αρκετοι άλλοι άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στο θέατρο σκιών. Μεταλαμπάδευσαν την τέχνη στις επόμενες γενιές...

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 13 Σεπτεμβρίου 2023 - 17:29

Πηγή: Τηλεόραση ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

21 Ιουνίου
Η Ρωσία εξουδετέρωσε 114 ουκρανικά drones στην περιφέρεια Κρασνοντάρ
11:02
Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Θαλασσαιμίας: Εάν εφαρμόζονταν τα πρωτόκολλα πιθανότατα ο ασθενής να ήταν εν ζωή
10:37
Καταγγελία για ασθενή που κατέληξε στο νοσοκομείο Αμμοχώστου
10:18
Σύνδεσμος Τραπεζών: Ετεροχρονισμένη η απόφαση για μείωση διαφοράς επιτοκίων
09:50
Συμμετοχή Κύπρου σε διεθνή έκθεση αμυντικού υλικού στο Παρίσι
09:07
Γιώργος Χατζηγεωργίου: Προς όφελος των ασθενών η δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών
08:41
Μεγάλος αριθμός τηλεθεατών παρακολουθεί το EURO2024 από το ΡΙΚ
07:14
Τρεις αγώνες διεξάγονται σήμερα για το Euro2024
06:39
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν drones των Χούθι - Απαιτούν να απελευθερωθούν εργαζόμενοι ανθρωπιστικών οργανισμών
06:15
Ο Πούτιν απειλεί τη Νότια Κορέα: Η αποστολή όπλων στην Ουκρανία θα ήταν μεγάλο λάθος
06:11
Ελληνικό ΥΠΕΞ: Παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ οι απειλές κατά Κύπρου
05:45
Γάζα: Επαναλειτουργεί η αμερικανική προβλήτα
05:40
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.