Πρώτη καταγραφή στην Μεσόγειο από δύτες ενός ιππόκαμπου να γεννά (Βίντεο)

Ο Δημήτριος Πάφρας Ιχθυολόγος PhD cad από την Αμάρυνθος Εύβοιας μαζί με τον συνεργάτη του Αθανάσιο Λαζαρίδη από την Κύπρο έχουν καταγράψει ένα μοναδικό φαινόμενο, έναν ιππόκαμπο να γεννά!!!

Πρώτη καταγραφή στην Μεσόγειο από δύτες!!!

Ναι, οι αρσενικοί ιππόκαμποι γεννούν! Μια μοναδική καταγραφή που γεννά ένας αρσενικός ιππόκαμπος από τον Αθανάσιο Λαζαριζη. Κανονικά, τα θηλυκά ζώα γεννούν μικρά - όχι τα αρσενικά. Έτσι το έκαναν πάντα τα ζώα.

Ωστόσο, ο κανόνας δεν ισχύει, και οι ιππόκαμποι είναι οι τυχεροί νικητές αυτής της συγκεκριμένης εξαίρεσης. Οι άνδρες ιππόκαμποι είναι οι μαμάδες. Στην Μεσόγειο θάλασσα εντοπίζονται 3 από τα 46 είδη ιππόκαμπων. ο Hippocampus guttulatus (ιππόκαμπος με μακρύ ρύγχος), ο Hippocampus hippocampus (ιππόκαμπος με κοντό ρύγχος) και ο Hippocampus fuscus (θαλάσσιο πόνι). Οι ιππόκαμποι κυμαίνονται σε μέγεθος από 1,5 έως 35 εκατοστά.

Ονομάζονται έτσι λόγω της εμφάνισής τους σαν ιπποειδή, με λυγισμένο λαιμό και μακρύ κεφάλι με μύτη και χαρακτηριστικό κορμό και ουρά. Παρόλο που είναι οστέινα ψάρια, δεν έχουν λέπια!

Ο ιππόκαμπος είναι πραγματικά μοναδικός. Δεν είναι μόνο το ασυνήθιστο σχήμα του, αλλά σε αντίθεση με τα περισσότερα ψάρια είναι μονογαμικός και πιστός σύντροφος για μια ζωή. Ο αρσενικός ιππόκαμπος είναι εξοπλισμένος με μία σακούλα (θήκη) για τα αυγά.

Έτσι αφού ζευγαρώσει, το θηλυκό αφήνει τα αυγά της μέσα σε αυτή τη θήκη και ο μπαμπάς ιππόκαμπος τα γονιμοποιεί. Μόλις εκκολαφθούν απελευθερώνει τους μικρούς και πλήρως σχηματισμένους ιππόκαμπους στο νερό!( σχετική φωτογραφία έχω επισύναψη να γεννάει θα σας στείλω και βίντεο)

Ο ιππόκαμπος είναι στη κόκκινη λίστα του Διεθνούς Οργανισμού International Union for Conservation of Nature για τα απειλούμενα είδη (IUCN Red List of Threatened Species) και από το 1996, είχαν χαρακτηριστεί ως «τρωτά» (VU-vulnerable) είδη.

Από το 2003 έως σήμερα χαρακτηρίζονται ως είδη που δεν έχουν επαρκώς καταγραφεί (DD-data deficient) και γι’ αυτό εν δυνάμει είναι απειλούμενα προς εξαφάνιση.

Κείμενο - Εικόνα: Δημήτρης Πάφρας 

Τελευταία Ενημέρωση: 13 Σεπτεμβρίου 2023 - 10:04

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

23 Φεβρουαρίου
Κόλιν Στιούαρτ: Η ελπίδα για επίλυση του Κυπριακού φθίνει με το πέρασμα των ετών
20:10
Μπάιντεν: Δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη στην Ουκρανία
19:34
Στο Παρίσι αντιπροσωπεία της Μοσάντ για διαπραγμάτευση εκεχειρίας
18:47
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024
18:00
Επιστολή Ρώσων ιερέων προς τις ρωσικές αρχές για να παραδοθεί η σορός του Αλεξέι Ναβάλνι
17:33
Απάντηση Ρωσίας στις νέες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης
17:00
Πρόταση για τερματισμό της Τουρκίας ως υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα
16:47
Διμερής συμφωνία ασφαλείας Δανίας - Ουκρανίας
16:36
Τμήμα Μετεωρολογίας 3ο Δελτίο Καιρού 23/2/24
16:28
Υπουργός Εσωτερικών: Οι τροποποιήσεις στα νομοσχέδια για την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα βελτιώσουν τεχνικά ζητήματα
15:50
Υπουργός Δικαιοσύνης: Σημαντική αποσυμφόρηση των φυλακών με το νέο κτήριο το 2026
15:31
Αυξήθηκε ο δείκτης εγκληματικότητας στην Κύπρο. Στην πρώτη θέση τα αδικήματα κατά περιουσίας
14:56
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.